Οικολόγοι: Θέμα αξιοπιστίας στις σχέσεις Κυβέρνησης-κομμάτων

14:03 10/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων εγείρει σοβαρό θέμα αξιοπιστίας στις σχέσεις Κυβέρνησης και κομμάτων λόγω της «συνεχιζόμενης αλλοπρόσαλλης πολιτικής της κυβέρνησης στο θέμα της έγκυρης, έγκαιρης και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης των κομμάτων», σύμφωνα με δηλώσεις της Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος.

Εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια των Οικολόγων, η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Ελένη Χρυσοστόμου ανέφερε πως όταν διαδίδεται ότι η κ. Λαγκάρτ και η Τρόικα έχουν ήδη από καιρό το πλαίσιο των αντιπροτάσεων της

κυπριακής Κυβέρνησης την ώρα που τα κόμματα ακόμα περιμένουν τα ολοκληρωμένα κείμενα των κυβερνητικών προτάσεων, τότε προκύπτει σοβαρό θέμα αξιοπιστίας στις σχέσεις Κυβέρνησης και κομμάτων.

Η κ. Χρυσοστόμου δήλωσε ότι το Κίνημα Οικολόγων θα παραστεί στη σύσκεψη των Αρχηγών τη Δευτέρα με προτάσεις στη βάση της φόρμουλας 3:2:1, δηλαδή για κάθε 3 ευρώ αποκοπές να αντιστοιχούν σε 2 ευρώ φορολογίες και 1 ευρώ για την ανάπτυξη.

«Το οικονομικό επιτελείο του Κινήματος συνεδριάζει σήμερα για να μελετήσει τις προτάσεις του Κινήματος για τη σύσκεψη των αρχηγών τη Δευτέρα. Οι προτάσεις του Κινήματος θα αφορούν τις εισηγήσεις της Τρόικας και τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης αλλά θα περιλαμβάνουν και μέτρα ανάπτυξης και ιδιαίτερα Πράσινης Ανάπτυξης και δημιουργίας πράσινων θέσεων εργασίας», είπε.

Παράλληλα εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση, αφού επέτρεψε, όπως είπε, να φτάσει η κυπριακή οικονομία στα χειρότερα επίπεδα, φαίνεται να μην βιάζεται για τη λήψη των οδυνηρών, πλην αναγκαίων υπό τις συνθήκες, μέτρων.

«Οχυρώνεται πίσω από τη γνωστή φιλολογία περί των ευθυνών των τραπεζών και των εποπτικών Αρχών. Η χτεσινή αναφορά του Προέδρου Χριστόφια κινήθηκε στο ίδιο επίπεδο αφού επιχείρησε παραφράζοντας τις απόψεις των ειδικών της Τρόικας, αναφέρθηκε σε ευθύνες του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και των διευθύνσεων των τραπεζών. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν βεβαίως βαρύτατες ευθύνες στις τράπεζες, όμως δεν μπορεί κανείς να ξεχνά ότι πριν από λίγα χρόνια, δηλαδή το 2010 ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπερασπιζόταν τις διοικήσεις των τραπεζών και το ‘υγιές’ τραπεζικό σύστημα της Κύπρου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «το τάχα υγιές αυτό σύστημα» είναι που αποδεικνύεται εκ γενετής άρρωστο και υπερτροφικό. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι για τις «αρρώστιες» του τραπεζικού συστήματος ευθύνη φέρουν όλες οι πολιτικές παρατάξεις που συμμετείχαν κατά καιρούς στη διακυβέρνηση της χώρας.

Εξέφρασε παράλληλα έντονες ανησυχίες για το γεγονός ότι «κάθε μέρα που περνά η χώρα μας βυθίζεται περισσότερο στην ύφεση και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.» Πρόσθεσε ότι η χτεσινή υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s για ακόμα μια φορά τονίζει το επείγον της κατάστασης. Από την άλλη, είπε, προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας, η παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας, τα κοινωνικά προβλήματα της φτώχειας και την υποαπασχόλησης, συνθέτουν ένα ζοφερό μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα