Οικολόγοι: Τι θα γίνει με τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια στην Κύπρο;

13:05 19/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τι θα γίνει με τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια στην Κύπρο; Ότι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα θα συμβεί αύριο στην Κύπρο; Ποια μέτρα λαμβάνονται για να αποφύγουμε τις μαζικές εκποιήσεις ακινήτων;

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τι συμβαίνει στην Ελλάδα αυτή την εποχή με τα λεγόμενα “κόκκινα” δάνεια , τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο από ότι επικράτησε να λέγεται στην Κύπρο,

“μη εξυπηρετούμενα” δάνεια.

Το ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα προκύπτει από τη διαπίστωση ότι λίγο πολύ ότι συμβαίνει εκεί με λίγη καθυστέρηση το αντιμετωπίζουμε και στην Κύπρο. Τηρουμένων των αναλογιών και των ιδιαιτεροτήτων ισχύει το γνωστό, “γιορτή δική τους, παραμονή δική μας”.

Είναι λοιπόν αξιοσημείωτη η απαίτηση της Τρόικας στην Ελλάδα να τροποποιηθεί η υφιστάμενη νομοθεσία που απαγορεύει τις εκποιήσεις ακινήτων. Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, προβάλλει απειλητικά το κίνδυνο καταστροφής των τραπεζών αν δεν επιτραπούν οι εκποιήσεις περιουσιών για τα λεγόμενα “κόκκινα”δάνεια.

Διερωτόμαστε – και φοβόμαστε- τι θα γίνει στην Κύπρο όπου δεν υπάρχει καν τόσο δυνατή νομοθετική ασπίδα για την ιδιοκτησία και τις εκποιήσεις περιουσιών που συνδέονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και οι κυπριακές τράπεζες, δηλαδή η Τράπεζα Κύπρου, ο Συνεργατισμός, η Ελληνική Τράπεζα, βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από τις Ελληνικές ( χάρις στους απαράμιλλης αξίας χειρισμούς της Κεντρικής Τράπεζας και των κυβερνήσεων).

Μέσα σε αυτό το κλίμα, και χωρίς σιδεροκέφαλες εγγυήσεις ότι δεν θα γίνουν εκποιήσεις περιουσιών, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδια που μας φέρνουν ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στο ενδεχόμενο αυτό. Καλούμε τη κυβέρνηση να συνοδεύσει τα νέα νομοσχέδια για τις τράπεζες και τον Συνεργατισμό, με μέτρα που θα εξασφαλίσουν τις ιδιοκτησίες των Κυπρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα