Ολοκλήρωσε την επίσκεψη του

14:29 19/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρώτος εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε τη Μιανμάρ προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στους επαίνους για την εισαγωγή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και την άσκηση πίεσης για τη συνέχισή τους.

Ενα ενθουσιώδες πλήθος υποδέχθηκε τον Μπαράκ Ομπάμα στη Ρανγκούν, την παλιά πρωτεύουσα της χώρας που εξωραΐσθηκε για την περίσταση από μία στρατιά καθαριστών και ελαιοχρωματιστών και στολίστηκε με αμερικανικές σημαίες.

«Αναγνωρίζω, όπως κι΄εκείνος, ότι είναι τα πρώτα βήματα ενός

μεγάλου ταξιδιού», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στον πρόεδρο της Μιανμάρ Θέιν Σέιν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες τους. «Ωστόσο θεωρούμε ότι η διαδικασία δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έθεσε σε εφαρμογή ο πρόεδρος στη Μιανμάρ μπορεί να ανοίξει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης", πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα χρησιμοποιώντας την ονομασία τη χώρας που εισήγαγε πριν από χρόνια η στρατιωτική χούντα αντί του 'Βιρμανία" που χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Θέιν Σέιν έκανε από την πλευρά του λόγο για την προώθηση των αμερικανο-βιρμανικών σχέσεων με βάση "την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την κατανόηση».

Ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε στη συνέχεια με την Αούνγκ Σαν Σου Κι στην κατοικία της στην Ρανγκούν, όπου η ηγέτιδα της βιρμανικής αντιπολίτευσης πέρασε 15 χρόνια της ζωής της σε κατ' οίκον περιορισμό.

Οι δύο βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης (1991 και 2009) είχαν σύντομη συνάντηση στον Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο.

«Η πιο δύσκολη στιγμή σε μία μετάβαση είναι όταν η επιτυχία είναι ορατή. Τότε, πρέπει να προσέξουμε πολύ να μην εκλάβουμε τον αντικατοπτρισμό για επιτυχία», προειδοποίησε η Αούνγκ σαν Σου Κι, ευχαριστώντας τον αμερικανό πρόεδρο για την αφοσίωση των ΗΠΑ στην υποστήριξη του δημοκρατικού κινήματος στη χώρα της.

Αργότερα, κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Ρανγκούν, επίκεντρο των αγώνων για τη δημοκρατία, ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό της εθνοτικής βίας στο δυτικό τμήμα της χώρας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για τη βία εναντίον πολιτών.

«Για πάρα πολύ καιρό ο λαός αυτής της χώρας, περιλαμβανομένης της εθνότητας των Ρεκχάιν, αντιμετωπίζει τη φτώχεια και την καταδίωξη. Ομως δεν υπάρχει δικαιολογία για τη βία κατά των αθώων», είπε.

«Οι Ρογίνγκιας έχουν την ίδια αξιοπρέπεια με εμένα και εσάς. Η εθνική συμφιλίωση θα χρειασθεί χρόνο, αλλά για ανθρωπότητα στην οποία και οι δύο ανήκουμε και το μέλλον αυτής της χώρας, είναι καιρός να σταματήσει η υποκίνηση της βίας», πρόσθεσε.

Δύο κύματα βίας ανάμεσα στους βουδιστές της εθνότητας των Ρεκχάιν και τους μουσουλμάνους Ροχίνγκιας, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο, προκάλεσαν τον θάνατο 180.000 ανθρώπων. Περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι, στην μεγάλη πλειοψηφία τους Ροχίνγκιας, εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει την περιοδεία του στην Ασία, με στόχο να δώσει έμφαση στο αναπροσανατολισμό
Keywords
Τυχαία Θέματα