Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της COSAC με παρεμβάσεις Κύπριων Βουλευτών

17:40 29/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι νέες διατάξεις της Συνθήκης της Λισαβόνας σε σχέση με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην ενδυνάμωση της δημοκρατικής νομιμότητας στην ΕΕ, ανέφερε, σε παρέμβαση του κατά την σημερινή ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), ο Βουλευτής Χρίστος Μέσης.

Σε παρέμβαση του για το τελευταίο θέμα που απασχόλησε τη Διάσκεψη και που αφορούσε το ψηφιακό θεματολόγιο της ΕΕ, τις προκλήσεις και τις προοπτικές σε σχέση με

αυτό, ο Βουλευτής Φειδίας Σαρίκας τόνισε την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη με την υιοθέτηση μέτρων που θα θωρακίσουν την οικονομία σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας οι εργασίες της 50ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC).

Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου και τα μέλη της Επιτροπής Χρίστος Μέσης, Αθηνά Κυριακίδου και Φειδίας Σαρίκας.

Κατά τη σημερινή ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης συζητήθηκε πρώτα το θέμα της δημοκρατικής νομιμοποίησης στην ΕΕ και ο ρόλος των Κοινοβουλίων.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Μέσης ανέφερε ότι οι νέες διατάξεις της Συνθήκης της Λισαβόνας σε σχέση με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην ενδυνάμωση της δημοκρατικής νομιμότητας στην ΕΕ.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ο κ. Μέσης, στα θέματα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) εντοπίζεται έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης και κατά συνέπεια η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα κράτη μέλη στην ΕΕ για την ενίσχυση της ΟΝΕ πρέπει να συνοδεύεται παράλληλα και από την ενίσχυση της νομιμότητας και της δημοκρατικής λογοδοσίας στο επίπεδο που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Αυτό, τόνισε, μπορεί να διασφαλιστεί με τη στενή συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη λήψη των αποφάσεων.

Το τελευταίο θέμα που απασχόλησε τη Διάσκεψη αφορούσε το ψηφιακό θεματολόγιο της ΕΕ, τις προκλήσεις και τις προοπτικές σε σχέση με αυτό.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη, ο κ. Σαρίκας τόνισε την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη με την υιοθέτηση μέτρων που θα θωρακίσουν την οικονομία σε βάθος χρόνου και διατύπωσε την άποψη ότι οι νέες προτεραιότητες που ενέκρινε η Επιτροπή για το ψηφιακό θεματολόγιο προσφέρουν το κατάλληλο, αλλά και το απαραίτητο υπόβαθρο για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Οι υπηρεσίες, ανέφερε, ολοένα μετακινούνται από τον φυσικό στον ψηφιακό κόσμο, καθιστώντας αδήριτη την ανάγκη για ένα ομοιόμορφο κοινοτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να προσφέρουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε πανευρωπαϊκές υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, αλλά και σε διαδικτυακές υπηρεσίες.

Αυτό, όπως είπε, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της Ένωσης.

Υπογράμμισε, τέλος, τη σημασία της σύνδεσης του ψηφιακού θεματολογίου με το αίσθημα ασφάλειας τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών σχετικά με τα δικαιώματα και τη νομική τους προστασία στην άσκηση επιγραμμικής δραστηριότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα