Ομήρου: Αμεση ανάγκη η λήψη μέτρων για την οικονομία

19:32 20/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν κοινωνικά δίκαια μέτρα που θα οδηγήσουν στη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων και στην αναθέρμανση της οικονομίας μέσα από ένα ολοκληρωμένο, στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η καθυστέρηση στην

προώθηση μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και ώθησης της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οδήγησαν στον αποκλεισμό της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές και την έφεραν προ των πυλών του Μηχανισμού Στήριξης.

«Επείγει η έξοδος από την κρίση με μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και ώθησης της ανάπτυξης που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, η επίτευξη ανάπτυξης αποτελεί μονόδρομο για έξοδο από την ύφεση, την εξάλειψη των ελλειμμάτων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Είπε ότι ο τομέας των υπηρεσιών έχει μεγάλες δυνατότητες και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα και μεταρρυθμιστικές τομές. Έφερε ως παράδειγμα την απαραίτητη, όπως είπε, ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στον εποπτικό της ρόλο και στη σύντομη εξέταση αιτήσεων για εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, καθώς και στην προώθηση των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων.

Επίσης σημαντική, πρόσθεσε, ότι είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η αναβάθμιση της κρατικής μηχανής ώστε να μη βραχυκυκλώνονται οι προτάσεις για μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην ανάληψη εντός ολίγων ημερών της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που όπως ανέφερε βάζει τη χώρα στο επίκεντρο της δημοσιότητας και των αποφάσεων για αντιμετώπιση της κρίσης.

«Απαιτείται η συνεργασία όλων των φορέων και του ιδιωτικού τομέα ώστε η Προεδρία να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και μέσα από την παρουσία των ξένων αποστολών στην Κύπρο να αναδειχθεί η χώρα ως ένα σύγχρονο, διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο», είπε ο κ. Ομήρου.

Συμπλήρωσε ότι η εξεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου προσδίδει μεγάλες προοπτικές για τη χώρα, ενώ είπε ότι απαιτείται σωστή διαχείριση, διαφάνεια και στρατηγικός σχεδιασμός για τις υπάρχουσες αλλά και τις μελλοντικές γενιές.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε, εξάλλου, ότι ο τομέας των υπηρεσιών αποτελεί τον κύριο αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας, με το ποσοστό του ΑΕΠ να ξεπερνά του 40%. Πρόσθεσε ότι η προβολή της Κύπρου ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο συνέβαλε στην ώθηση της ανάπτυξης και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της χώρας, ενώ είπε ότι σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα διαδραματίζει και ο ΣΕΛΚ από το 1961.

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η φορολογική νομοθεσία θα πρέπει να εκσυγχρονίζεται και να ενισχύεται συνεχώς, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και το ΣΕΛΚ, ώστε να παραμένει ελκυστική προς τους ξένο

Keywords
Τυχαία Θέματα