Ομήρου: Απαραίτητη η συγκράτηση δαπανών με κίνητρα ανάπτυξης

11:17 19/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Είναι απαραίτητο τα οποιαδήποτε μέτρα συγκράτησης των δαπανών να συνοδεύονται από κίνητρα ώθησης της ανάπτυξης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι είναι πλέον κατανοητό ότι το προηγούμενο μοντέλο ανάπτυξης στην ΕΕ κρίνεται αναποτελεσματικό.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργανώνει η Θεματική Συνεργατισμού του ΚΣ ΕΔΕΚ με θέμα:

”Τα Συνεργατικά ιδεώδη ως απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση”, είπε ότι οι προκλήσεις του Συνεργατισμού εντοπίζονται στην επιδείνωση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών συνθηκών και της έκθεσης σε κυπριακά ομόλογα.

Εξαίροντας τον κοινωνικό ρόλο των Συνεργατικών Πιστωτικών, ο κ. Ομήρου είπε ότι ο Συνεργατισμός θα μπορούσε να διοχετεύσει μέρος από το συνολικό κεφάλαιο ύψους 1,4 δις που επένδυσε στα κυπριακά ομόλογα στην αγορά.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, παρουσιάστηκε επικριτικός, καταλογίζοντας στην Κυβέρνηση αδυναμία εκτίμησης της κατάστασης και καθυστέρηση στη λήψη μέτρων.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην κρίση χρέους στην Ευρώπη και στα σοβαρά προβλήματα που ανάγκασαν τις Κυβερνήσεις να λάβουν αυστηρά μέτρα λιτότητας.

”Η οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα καταδεικνύει την αποτυχία ενός ανεξέλεγκτου, φιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου, έτοιμου να θυσιάσει τα πάντα στο βωμό του εύκολου κέρδους”, είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως η κατάρρευση μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτικών τραπεζών κάνει επιτακτική την ανάγκη για επανασχεδιασμό του εποπτικού πλαισίου, με αυστηρότερο έλεγχο τέτοιων οργανισμών.

Επικαλούμενος τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα συνεπεία των μέτρων λιτότητας, ο κ. Ομήρου είπε ότι ”γίνεται παραδεκτό ότι η υιοθέτηση αποκλειστικά μέτρων λιτότητας, μέσω της μείωσης των μισθών και των συντάξεων και αύξησης των φορολογιών, οδηγούν την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση εφόσον τα εισοδήματα των νοικοκυριών, η κατανάλωση και η επιχειρηματική δραστηριότητα μειώνονται σημαντικά”.

”Είναι απαραίτητο λοιπόν τα οποιαδήποτε μέτρα συγκράτησης των δαπανών να συνοδεύονται από κίνητρα ώθησης της ανάπτυξης. Αυτή ήταν και η προεκλογική διακήρυξη του νέου Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, κάτι που προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα επόμενα βήματα του γαλλογερμανικού άξονα”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας πως στην ΕΕ γίνεται κατανοητό ότι το προηγούμενο μοντέλο ανάπτυξης κρίνεται αναποτελεσματικό και ότι υπάρχει η ανάγκη για επανεκκίνηση των οικονομιών των κρατών μελών μέσα από ένα πιο ανθρωποκεντρικό πλαίσιο.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Ομήρου είπε πως οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζουν ότι για το 2012 η Κύπρος δεν μπορεί να επιτύχει το στόχο της για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,5%, χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, ενώ ”ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις για τη μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους, ειδικά σε περίπτωση που κάποια από τις τράπεζες μας χρειαστεί κρατική βοήθεια”.

”Παρουσιάστηκε αδυναμία της Κυβέρνησης για σωστή εκτίμηση της κατάσ

Keywords
Τυχαία Θέματα