Ομήρου: Άπιαστο όνειρο για την Τουρκία η ένταξή της στην ΕΕ

14:45 27/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Όσο συνεχίζεται η τουρκική στρατιωτική κατοχή στην Κύπρο και όσο παραβιάζονται οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συνεχιζόμενη αδικοπραγία της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ και Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα παραμένει άπιαστο όνειρο.

“Δεν υπάρχει κυπριακή Κυβέρνηση και κυπριακό κοινοβούλιο,

δεν υπάρχει ελληνική Κυβέρνηση και ελληνικό κοινοβούλιο, που θα ψηφίσει υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, προτού λυθεί το Κυπριακό στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου”, είπε ο κ. Ομήρου σε ομιλία του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε μονάδα της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Λευκωσίας, όπου έκοψε τη βασιλόπιττα και μοίρασε δώρα στους εθνοφρουρούς.

“Αυτά τα μηνύματα ας λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψη η Τουρκία και ας αλλάξει πολιτικές, ας συμμορφωθεί με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, ας συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2006, που ορίζουν ότι η Τουρκία, για να συνεχίσει τον ενταξιακό της διάλογο, θα πρέπει να αναγνωρίσει ανεπιφύλακτα την Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα και, το κυριότερο, θα πρέπει να συνεργασθεί για λύση του Κυπριακού πάνω στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας περί Κύπρου και των αρχών και αξιών επί των οποίων λειτουργεί η ΕΕ”, δήλωσε ο κ. Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου έδωσε, όπως είπε, το μήνυμα ότι “στεκόμαστε δίπλα στην ΕΦ και τις αμυντικές δυνατότητες της Δημοκρατίας, με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση, ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, για να ενισχύεται έτσι και η διαπραγματευτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας”, δηλώνοντας ότι η οικονομική κρίση “δεν πρέπει να επηρεάσει τις ένοπλες δυνάμεις, μπορεί να επηρεάσει άλλους τομείς της δημόσιας ζωής, αλλά όσο συνεχίζεται η κατοχή και η τουρκική απειλή είναι παρούσα, οφείλουμε να διατηρούμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις”.

Προσφωνώντας και καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και τη συνοδεία του, ο Ταξίαρχος Γιάγκος Γιάγκου εξέφρασε χαρά και ικανοποίηση για την ένδειξη ενδιαφέροντος εκ μέρους του κ. Ομήρου προς τις ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας, ευχόμενος “υγεία και κάθε επιτυχία κατά το 2013″.

Απευθυνόμενος στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες της μονάδας, ο κ. Ομήρου έδωσε “τις θερμότερες ευχές” για τις εορτές και το επερχόμενο 2013, δηλώνοντας ότι εύχεται όπως “το 2013 αποδειχθεί ένα έτος όχι απλώς ελπίδων και προσδοκιών, αλλά και πραγμάτωσης των πόθων και των προσδοκιών του λαού μας για Κύπρο ελεύθερη και ευημερούσα”.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στην «πρωτόγνωρη οικονομική κρίση» αναφέροντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα και της παγκόσμιας κρίσης, που έπληξε και την Κύπρο, αλλά και ενδογενών παραγόντων και μιας κατάστασης που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που «δυστυχώς, δημιουργεί συνθήκες μίας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, με αποτέλεσμα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, να έχουμε μίαν καλπάζουσα ανεργία, συνθήκες μαζικής φτώχειας, περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και μιαν αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής”.

“Είμαστε ευρωπαϊστές και θα επιμείνουμε να είμαστε ευρωπαϊστές”, δήλωσε ο κ. Ομήρου, “διότι πιστεύουμε στις ανθρώπινες αρχές και αξίες της ΕΕ, αρχές και αξίες επί των οποίων οι σκαπανείς και αρχιτέκτονες αυτού του πολιτικού και οικονομικού οικοδομήματος οραματίστηκαν να δημιουργήσουν αυτό το μόρφωμα”.

“Όμως, δυστυχώς”, συνέχισε, “αφέθησαν οι αγορές να κυριαρχήσουν επί της οικονομικής διακυβέρνησης και αντί να κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες Κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια, αφέθησαν -και με ευθύνη των πολιτικών οργάνων στην ΕΕ- να επικυριαρχούνται από τις αγορές και αυτό οδηγεί στη συσσώρευση κεφαλαίων, στην αποστράγγιση των Ταμείων που θα έπρεπε να ήσαν διαθέσιμα για κοινωνικές πολιτικές και για στήριξη των αδυνάτων χωρών και των πιο αδυνάτων ομάδων του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα αυτή την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων”.

“Η συνέχιση αυτής της κατάστασης”, δήλωσε ο κ. Ομήρου, “θα οδηγήσει σε κινδύνους όχι μόνον την κοινωνική αλλά και την πολιτική συνοχή της ΕΕ, διότι, ασφαλώς, μία παρατεταμένη κρίση, όπως η σημερινή, θα δημιουργήσει φυγόκεντρες τάσεις, για αυτό και το δικό μας μήνυμα είναι ότι θα πρέπει η ΕΕ, μέσω των ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων, να επανεξετάσει τις πολιτικές της και να επανα-οικοδομήσει την ΕΕ πάνω στις βασικές αρχές και αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της στήριξης των αδύνατων ομάδων του πληθυσμού και της στήριξης των αδύνατων οικονομικώς χωρών, εάν πρόκειται να έχει μέλλον -και εμείς θέλουμε να έχει μέλλον- η Ευρωπαϊκή Ένωση”.

“Βεβαίως, εμείς, εδώ στην Κύπρο”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, “έχοντας να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση, αντιμετωπίζουμε ταυτοχρόνως και τη συνεχιζόμενη για σχεδόν 39 έτη τουρκική στρατιωτική κατοχή, με μίαν Τουρκία, η οποία, αντί να λογικεύεται, κλιμακώνει την προκλητική της συμπεριφορά”.

“Στην πραγματικότητα”, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, η Τουρκία “έχει οδηγήσει την προσπάθεια, η οποία γινόταν κατά τα τελευταία τέσσερα με πέντε έτη μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων, σε ναυάγιο, σε αδιέξοδο και σήμερα εμφανίζεται η Τουρκία ως ουδέτερος τρίτος και ως καλόπιστος παρατηρητής, ο οποίος μάλιστα επείγεται για λύση”.

“Μας είπε ο Εγκεμέν Μπαγίς, πριν δύο ημέρες”, συνέχισε ο κ. Ομήρου, “ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε δύο έτη”. “Η απάντησή μας προς τον κ. Μπαγίς”, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, “είναι σαφής: Είναι όνειρο θερινής νυκτός, μεσούντος του Χειμώνα, να λέει η Τουρκία ότι θα ενταχθεί στην ΕΕ σε δύο έτη”.

Keywords
Τυχαία Θέματα