Ομήρου: Έκδηλη η πρόθεση για επιβολή λύσης στο Κυπριακό με αξιοποίηση της οικονομικής κρίσης

11:44 9/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την εκτίμηση ότι τους τελευταίους μήνες είναι πλέον μη αποκρυβόμενη η μεθόδευση που προωθείται για επιβολή λύσης στο Κυπριακό, με αξιοποίηση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε ομιλία του το πρωί της Κυριακής σε εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων της Κοινότητας Χούλου στην Πάφο, ο Πρόεδρος της Βουλής

υπέδειξε ότι τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, οι δηλώσεις και αρθρογραφίες πολιτικών παραγόντων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις χαιρέκακες και αρπακτικές αναφορές Τούρκων επισήμων, οδηγούν στο αβίαστο συμπέρασμα ότι θα βρεθούμε προ τρομακτικών πιέσεων και εκβιασμών, που θα έχουν ως σημείο αναφοράς την οικονομική δουλεία στην οποία έχουμε περιέλθει, ενώ θα υπάρξει ακόμα μπαράζ πιέσεων για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου με την τουρκική πλευρά και για διέλευση του αγωγού μεταφοράς μέσω Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπέδειξε ότι αποτελεί χρέος μας απέναντι στους ήρωες που τιμώνται σήμερα, «να ξεφύγουμε οριστικά από το σύνδρομο της εθνικής προδοσίας και του εγκλήματος του 1974, να επανακαθορίσουμε τα μεγάλα οράματα και να επανασυνδέσουμε τα κομμένα νήματα των προσπαθειών και των αγώνων του κυπριακού Ελληνισμού».

«Να ολοκληρώσουμε λυτρωτικά τον ιστορικό κύκλο που ξεκινά από την αγχόνη του αποικιοκράτη, φτάνει στη δική τους ηρωική θυσία, εκτείνεται στην τραγωδία της εισβολής και ολοκληρώνεται, πρέπει να ολοκληρωθεί, με πράξη μόνο μία. Πράξη απόσεισης της κατοχής. Πράξη ελευθερίας» όπως πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου υπέδειξε ότι με ανάπτυξη πρωτοβουλιών και κινήσεων από τη δική μας πλευρά, με πλήρη και συνεχή συντονισμό με την Ελλάδα και με σφυρηλάτηση της εθνικής ομοψυχίας, μπορούμε να προσβλέπουμε βάσιμα στη λύτρωση από τα δεινά που επισώρευσε η προδοσία και το έγκλημα του 1974, σημειώνοντας πως «μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη σταθερότητα και την ειρήνη».

Ανέφερε πως την ίδια στιγμή είναι προφανές ότι στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, προεξάρχοντος του Αλεξάντερ Ντάουνερ, μεθοδεύεται η χρησιμοποίηση του εγγράφου των λεγόμενων συγκλίσεων ως βάση για συνέχιση των απευθείας διαπραγματεύσεων, «με τις γνωστές προτάσεις για την εκ περιτροπής προεδρία, την παραμονή εποίκων, τις προτάσεις για το περιουσιακό, την παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους υπηκόους και πλείστες διατάξεις που οδηγούν σε διαρχία».

Σημείωσε πως είναι επίσης πρόδηλο ότι επιχειρείται όπως το έγγραφο των λεγομένων συγκλίσεων χρησιμοποιηθεί ως «ενδιάμεση συμφωνία», εξηγώντας ότι η εκφρασθείσα συγκατάθεση της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ για αναβολή επανεκκίνησης της διαδικασίας των συνομιλιών λόγω της οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να οδηγεί σε επανάπαυση και εφησυχασμό.

«Αντίθετα, είναι σαφές ότι θα υπάρξει προετοιμασία για αξιοποίηση της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο για επιβολή λύσης» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως ήδη ο Αλεξάντερ Ντάουνερ εργάζεται για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους με συναντήσεις, με ψευδοϋπουργούς στα κατεχόμενα και με πρόσκληση προς τους πρέσβεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να συνέλθουν σε σύσκεψη στην κατεχόμενη Λευκωσία.

«Το ερώτημα είναι: Θα συνεχιστεί η διαδικασία ως να μη συνέβη τίποτα; Θα διατηρηθεί η ανεπαρκής διαπραγματευτική βάση; Θα εξακολουθεί να ισχύει το ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου 2008 περί «ισότιμου συνεταιρισμού»; Θα θεωρηθούν ως ισχύουσες οι υποχωρήσεις που κατατέθηκαν στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις;» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Υπέδειξε ότι ο χρόνος που παρέχεται από την αναβολή οποιωνδήποτε εξελίξεων δίνει τη δυνατότητα να προταχθεί και να αποφασιστεί η αλλαγή τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού, «με διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού, με βάση το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 και με επίσημη κατάθεση του ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας».

Σημείωσε τέλος ότι θα πρέπει το συντομότερο να υπάρξει με την Ελλάδα διαβούλευση για διαμόρφωση μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής, ύστερα και από μελέτη και εκτίμηση των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή (λαϊκή εξέγερση στην Τουρκία, σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ, Κουρδικό, Συρία, ρωσικός παράγοντας) ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι αναμενόμενες πιέσεις και εκβιασμοί αλλά και για να δοθεί το μήνυμα σε όλους όσοι καιροφυλακτούν να αξιοποιήσουν τη δεινή οικονομική κατάσταση σε Κύπρο και Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να διανοηθούν ότι θα καμφθούμε υπό το βάρος της κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα