Ομήρου: Επιδίωξη της Κυβέρνησης πρέπει να είναι η εμπλοκή του ESM στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε σήμερα πως επιδίωξη της Κυβέρνησης πρέπει να αποτελεί η απευθείας εμπλοκή του ESM στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, με στόχο να μην επιβαρυνθεί με το κόστος της
ανακεφαλαιοποίησης το δημόσιο χρέος, οδηγώντας
Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2013 και αναφερόμενος στα του μνημονίου με την Τρόικα, ο κ. Ομήρου έκανε λόγο για την ανάγκη κατοχύρωσης της μέγιστης δυνατής περιόδου δημοσιονομικής αναπροσαρμογής για να αποφευχθεί το οικονομικό σοκ και χαρακτήρισε σημαντικό το να αποφευχθούν επαναδιαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων επειδή κάποια στοιχεία δεν είχαν αναλυθεί.
Αφού ανέφερε ότι η φετινή συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού γίνεται κάτω από τη βαριά σκιά της υπαγωγής της κυπριακής οικονομίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ο κυπριακός λαός καλείται να υποβληθεί σε θυσίες για να αποτραπεί ο εφιάλτης μιας χρεοκοπίας του κυπριακού κράτους.
Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα του νέου πολυσύνθετου παγκοσμιοποιημένου οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος, απαιτείται η διαμόρφωση μιας στρατηγικής, έτσι που να επιτυγχάνεται η αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου σε ένα καθεστώς αυξημένου διεθνούς ανταγωνισμού ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων, ώστε να εξασφαλίζεται ισότητα ευκαιριών και δυνατοτήτων.
«Η πρώτη απάντησή μας είναι ότι απέναντι στην κρίση και σε όλα τα φαινόμενα μιας απάνθρωπης και ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης, οφείλουμε να αντιπαραβάλουμε τη δύναμη της πολιτικής, τη δημοκρατία, την κρατική εποπτεία και ρύθμιση των αγορών, την υποταγή της οικονομίας της αγοράς στις ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων. Με την κοινωνική οικονομία της αγοράς. Μακριά από λογικές ασυδοσίας της αγοράς, αλλά και του άκρατου κρατισμού που, επίσης, οδηγεί σε αδιέξοδα» δήλωσε.
Ανέφερε στη συνέχεια πως η ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης στην Ευρώπη είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού, υποδεικνύοντας ωστόσο πως αυτό που συμβαίνει με τις πολιτικές που αποφασίζονται, διακηρύσσονται αλλά δεν εφαρμόζονται, συνιστά κραυγαλέο δείγμα αναποτελεσματικότητας, ανακολουθίας και κυρίως τεράστιου δημοκρατικού ελλείμματος.
Είπε ότι ενώ τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λαμβάνουν αποφάσεις και εξαγγέλλουν πολιτικές για στροφή προς την ανάπτυξη, η διαβόητη Τρόικα που συνομολογεί δανειακές συμβάσεις, προκειμένου να εκταμιεύσει χρήματα από το μηχανισμό στήριξης, τις γράφει «στα παλιά της τα παπούτσια, επιμένοντας σε εξουθενωτικές απαιτήσεις που οδηγούν σε μαζική φτώχεια, περιθωριοποίηση ευρύτατων κοινωνικών ομάδων, αύξηση της ανεργίας, καθήλωση της ανάπτυξης και βαθιά ύφεση».
«Πρόκειται για παραδοξότητα που αποκαλύπτει το μέγεθος της βαθιάς κρίσης που βιώνει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕ στην οποία οι δημοκρατικά νομιμοποιημένοι θεσμοί, προεξάρχοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει αναβαθμισμένο ρόλο με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, περιφρονούνται και απαξιώνονται», εξήγησε, αναφέροντας πως «είναι πέραν από προφανές και κατάδηλο ότι συνέχιση αυτού του δυσθεώρητου δημοκρατικού ελλείμματος στη λειτουργία της ΕΕ θα οδηγεί σε συνεχείς κατολισθήσεις, όχι μόνο την οικονομική προοπτική και την κοινωνική συνοχή αλλά και την ίδια την πολιτική συνοχή της Ένωσης».
Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η δεινή οικονομική θέση στην οποία περιήλθε η Κύπρος μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις επιπτώσεις που υπήρξαν στην οικονομία μετά την τραγωδία του 1974, προσθέτοντας ότι παρόλο που είναι επιτακτική η ανάγκη αναζήτησης των αιτίων αλλά και ο καταλογισμός των ευθυνών, αυτό που ωστόσο προέχει είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, έτσι που να ανακοπεί το κλίμα αβεβαιότητας που οδηγεί σε επιδείνωση και βάθεμα της κρίσης.
Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό λοιπόν να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατό ο διαγνωστικός έλεγχος των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, κάνοντας παράλληλα λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αποσύνδεση της στήριξης των τραπεζών με το δημόσιο χρέος.
Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε ακόμη λόγο για την ανάγκη κατοχύρωσης της μέγιστης δυνατής περιόδου δημοσιονομικής αναπροσαρμογής για να αποφευχθεί το οικονομικό σοκ και χαρακτήρισε σημαντικό το να αποφευχθούν επαναδιαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων επειδή κάποια στοιχεία δεν είχαν αναλυθεί.
«Θα πρέπει να ανακοινωθούν τα ποσά που χρειάζονται, τα μέτρα και το πλάνο που θα τηρηθεί με ευλάβεια, χωρίς να υπάρχει ανάγκη αλλαγής κάθε τρίμηνο. Έτσι θα επανέλθει η οικονομική ηρεμία και θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των ξένων αγορών» είπε.
Ανέφερε ακολούθως πως στρατηγικός στόχος της οικονομικής πολιτικής με ένα έκτακτο σχέδιο οικονομικής δράσης θα πρέπει να είναι να βγει η χώρα από την κρίση και να τεθούν οι βάσεις για τις μεγάλες τομές που θα επαναφέρουν την Κύπρο σε τροχιά ανάπτυξης, σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής.
Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση πως μέτρα που ακρωτηριάζουν κυριαρχικά δικαιώματα, που παραβιάζουν την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, που επεμβαίνουν στην εθνική ασφάλεια, όπως είναι ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων και εξουθένωσης ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, πρέπει να αποφευχθούν.
Ο Πρόεδρος της Βουλής υπέδειξε ακόμη ότι είναι ανάγκη να υιοθετηθούν μέτρα ώθησης της ανάπτυξης με την παροχή κινήτρων για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μείωση της γραφειοκρατίας, αναμόρφωση των ημικρατικών οργανισμών, ενίσχυση του εποπτικού πλαισίου του χρηματοπιστωτικού τομέα, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και μείωση των επιτοκίων.
Μίλησε δε και για την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου στην ΑΟΖ. «Επιβάλλεται άμεση εθνική συνεννόηση και η εκπόνηση ενός σχεδίου που θα αποφέρει στο συντομότερο χρόνο έσοδα τα οποία θα μας επιτρέψουν την έξοδο από το Μηχανισμό Στήριξης» είπε, εξηγώντας ότι η έξοδος από το Μηχανισμό Στήριξης και η απαλλαγή από τους όρους ενός μνημονίου που οδηγεί αναπόδραστα στην ύφεση και την ανεργία, αλλά και σε καθεστώς ήσσονος κρατικής κυριαρχίας, πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε στη συνέχεια ότι η οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο επιτείνει και την κρίση της πολιτικής και τη συνακόλουθη έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πολιτικό και θεσμικό σύστημα, αναφέροντας πως είναι αναγκαίο το πολιτικό σύστημα να υποβληθεί στην αναγκαία αυτοκριτική για τα φαινόμενα που αφέθηκαν να εκκολαφθούν τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από μια διαδικασία προϊούσας φθοράς και παρακμής του πολιτικού και κοινωνικού ιστού.
«Τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, το κυνήγι του εύκολου κέρδους, του άκρατου ατομικισμού, της απληστίας, της επιδειξιομανίας, του μιμητισμού, του νεοπλουτισμού, της υπερκατανάλωσης, της ασυλλόγιστης ψηφοθηρικής διόγκωσης του δημόσιου τομέα, της σπεκουλαδόρικης συμπεριφοράς μικρομεγαλισμού των κυπριακών τραπεζών, της αποσάθρωσης των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης είναι τα άνθη του κακού, αλλά και το εύφορο έδαφος στο οποίο εύκολα φύτρωσε κα ευδοκίμησε η οικονομική κρίση» ανέφερε ο Γιαννάκης Ομήρου.
Εξήγησε δε ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής κρίσης δεν είναι αρκετό να επιδιώκεται με τα όποια μέτρα οικονομικού χαρακτήρα και πως η Κύπρος χρειάζεται τομές που θα εξουδετερώσουν τις αγκυλώσεις στη λειτουργία του κράτους και των θεσμών. «Χρειάζεται» είπε «να δώσουμε πειστικές απαντήσεις για την ανάκτηση της αυτοδυναμίας του πολιτικού συστήματος, για ένα μοντέλο διακυβέρνησης που θα ρυθμίζει ένα σύγχρονο, αποκεντρωμένο, φιλικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα».
«Με σύνδεση της υπηρεσιακής ανέλιξης με την παραγωγικότητα. Αλλαγές νοοτροπίας και πρακτικών του παρελθόντος είναι όρος και προϋπόθεση για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Αλλά και για την επανεκκίνηση της οικονομίας και δόμησης ενός νέου δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης» όπως πρόσθεσε.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι οι πολίτες αναμένουν και απαιτούν από όλους πρωτοβουλίες για μια συνολική αναγέννηση της κοινωνίας, των θεσμών και των εθνικών προοπτικών και από το κράτος και τα κόμματα να ξεφύγουν από τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και να αναδειχθούν μοχλοί προοδευτικής κίνησης της κοινωνίας.
«Μόνο έτσι θα «ξαναβρούμε την ψυχή μας», μόνο έτσι θα επανακτήσουμε την αυθεντικότητα μας και θα ανακαλύψουμε εκ νέου τη ζωογόνο δύναμη της πολιτικής. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε την αναγέννηση και ανόρθωση της οικονομίας, όπως πράξαμε το 1974, μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια της εθνικής τραγωδίας» εξήγησε, αναφέροντας πως αυτό αποτελεί χρέος προς την ημικατεχόμενη πατρίδα μας και υπενθυμίζοντας ότι «η οικονομική ισχύς αποτελεί κορυφαία παράμετρο μιας αποτελεσματικής εθνικής στρατηγικής που θα οδηγήσει στον τερματισμό του μιάσματος της τουρκικής κατοχής και τη λύτρωση του λαού μας με μια λύση στηριγμένη στις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συνελήφθη δημοσιογράφος της Espresso μετά από μήνυση του Κούγια
- Πότε θα πληρωθούν ο μισθός του Δεκέμβρη και ο 13ος στους δημόσιους υπαλλήλους;
- Βγενόπουλος: Η Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο
- «Ο άνθρωπος είναι πολύ μακάκας»
- Συνελήφθη δημοσιογράφος της Espresso
- Ανακαλούνται από την αγορά μπάλες πλυσίματος με ραδιενέργεια
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Νεκρός ο 75χρονος που έπεσε στις γραμμές του Μετρό
- Μετακινούνται 165 ηγετικά στελέχη των ΔΟΥ
- Επικεφαλής του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας ο Ηλίας Λίβανος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις OnlyCY
- Πότε θα πληρωθούν ο μισθός του Δεκέμβρη και ο 13ος στους δημόσιους υπαλλήλους;
- Βγενόπουλος: «Πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε»
- Νέο θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 34χρονη από το Λιοπέτρι – Γλίτωσε η 14 μηνών κορούλα της
- Κυβέρνηση και εποπτικές αρχές “σφύριζαν αδιάφορα”, δήλωσε ο Φ. Κωνσταντίνου
- Βουλή – Προϋπολογισμός 2013: Αισιοδοξία για το μέλλον εξέφρασε ο Ν. Παπαδόπουλος
- Ομήρου: Επιδίωξη της Κυβέρνησης πρέπει να είναι η εμπλοκή του ESM στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
- Τελευταία Νέα OnlyCY
- Ομήρου: Επιδίωξη της Κυβέρνησης πρέπει να είναι η εμπλοκή του ESM στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
- Βγενόπουλος: «Πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε»
- Πότε θα πληρωθούν ο μισθός του Δεκέμβρη και ο 13ος στους δημόσιους υπαλλήλους;
- Κυβέρνηση και εποπτικές αρχές “σφύριζαν αδιάφορα”, δήλωσε ο Φ. Κωνσταντίνου
- Βουλή – Προϋπολογισμός 2013: Αισιοδοξία για το μέλλον εξέφρασε ο Ν. Παπαδόπουλος
- Νέο θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 34χρονη από το Λιοπέτρι – Γλίτωσε η 14 μηνών κορούλα της
- Παρά την κρίση οι δαπάνες για Παιδεία παραμένουν σε ψηλά επίπεδα, ανέφερε ο Γ. Λουκαΐδης
- Η Ελένη δεν άντεξε και ξέσπασε σε κλάματα!
- Στη Λιβύη αύριο ο Έλληνας ΥΠΕΞ
- Βουλή – Προϋπολογισμός 2013: Η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα από όλους ανέφερε ο Α. Δαμιανού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, «πρωταθλητές» στη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης
- Χάνει Ολυμπιακό ο Φεγκρούς
- Ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ: Η Original μας έδωσε χρήματα
- Πώς να φορέσετε το λευκό σας πουκάμισο
- Αήττητη η Βουλιαγμένη, έχασε την πρωτιά ο Ολυμπιακός
- Ιταλία: Πιθανότερη ημερομηνία για τις εκλογές η 24η Φεβρουαρίου
- Λούλης: Η δήλωσή μου για τη Μακρυπούλια ήταν το μεγαλύτερο λάθος μου
- EΛΛΑΔΑ - Νέο κόμμα: Οι "Φίλοι του Γέροντα Παϊσιου" ίδρυσαν "Το Κίνημα της Ελλάδας"
- "Ξήλωσαν" 165 επικεφαλής από 107 ΔΟΥ