Ομήρου: Επιβάλλεται επαγρύπνηση λόγω της επιδίωξης κλεισίματος του Κυπριακού

13:55 18/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Επιβάλλεται επαγρύπνηση στη διαχείριση της αυξανόμενης κινητικότητας και επιδίωξης κλεισίματος του Κυπριακού, κατά τρόπο που να εξυπηρετεί τις επεκτατικές βλέψεις και φιλοδοξίες της Τουρκίας, μη εξαιρουμένου του τομέα της ενέργειας, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Σε ομιλία του, στην ημερίδα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Επιθεώρησης FOREIGN AFFAIRS -THE HELLENIC EDITION, με θέμα «Η Κύπρος

σε μια νέα εποχή – Προκλήσεις και προοπτικές”, ομιλία την οποία ανέγνωσε ο Αντώνης Κουταλιανός, Διευθυντής του Γραφείου του, ο κ. Ομήρου είπε πως “θα πρέπει να υποδειχθεί στην Τουρκία ότι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαίου και ότι η εκ μέρους της συνέχιση των απειλών και της πρόκλησης έντασης στην περιοχή θα έχει ως συνέπεια τη διακοπή της ενταξιακής της πορείας”.

“Το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο”, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, “αποτελούν απάντηση στις όποιες επιδιώξεις για διασύνδεση των ενεργειακών εξελίξεων με το κυπριακό πρόβλημα και τη μορφή επίλυσής του, ιδιαίτερα υπό τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, στις οποίες βρίσκεται η Κύπρος”.

“Στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής”, πρόσθεσε, “πρέπει να θέσουμε την Τουρκία, αλλά και τη διεθνή κοινότητα ενώπιον των ευθυνών τους, αξιώνοντας την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων και την κατάργηση των εγγυήσεων του 1960, που συνιστούν αναχρονισμό και προσβολή για ένα κράτος – μέλος της ΕΕ”.

“Στο ίδιο πλαίσιο”, όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, “θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο διαμόρφωσης πρότασης για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, η οποία θα επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνον στις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον οι διακηρύξεις της Τουρκίας μεταφράζονται σε πράξη”.

“Τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία επιβεβαιώνουν, κατά τον πλέον ηχηρό τρόπο, τα σοβαρά δημοκρατικά ελλείμματα στη χώρα αυτή, πλήττοντας καίρια το δόγμα του στρατηγικού της βάθους και την εικόνα της φιλειρηνικής περιφερειακής υπερδύναμης, που επιμελώς καλλιεργεί”, δήλωσε ο κ. Ομήρου.

“Υπό το φως των δραματικών εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την Αραβική Άνοιξη και των οποίων η έκβαση παραμένει άγνωστη”, είπε ο κ. Ομήρου, “η εδραίωση του σημαντικού ρόλου της Κύπρου, ως γέφυρας διαλόγου μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και ως ενεργειακού διαμετακομιστικού κόμβου, η περαιτέρω ενίσχυση του άξονα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και η συνεχής αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων με τις άλλες χώρες της περιοχής, αποτελούν πρωταρχικούς στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής”.

“Οι περιστάσεις”, δήλωσε ο κ. Ομήρου, “επιβάλλουν αυξημένη διορατικότητα, σύνεση, συνέπεια και αποφασιστικότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού σε αυτό τον τόπο, όσο και ένα καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές”.

Όπως είπε ο κ. Ομήρου, “η Κύπρος διέρχεται μιαν ιστορική συγκυρία, από την οποία πρέπει να εξέλθει ασφαλής, ευημερούσα και διεθνώς πιο ισχυρή”.

“Η στάση ευθύνης όλων μας, ιδιαίτερα της πολιτικής ηγεσίας, πρέπει να είναι ανάλογη του μεγέθους των προκλήσεων, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε”, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου.

Αναφερόμενος στις κρίσιμες συγκυρίες για την Κύπρο και το λαό της, ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι “η Κύπρος βιώνει τις τραγικές συνέπειες των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ, οι οποίες οδήγησαν στη βίαιη αποδόμηση του οικονομικού της μοντέλου, στη συρρίκνωση του τραπεζικού της συστήματος, στον ακρωτηριασμό του ζωτικού τομέα της των υπηρεσιών, στην παράλυση της πραγματικής οικονομίας, τη ραγδαία αυξανόμενη ανεργία, τη φτώχεια και τη δυστυχία”.

“Τα τραγικά λάθη, που ανάγκασαν την Κύπρο να απευθυνθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας”, είπε ο κ. Ομήρου, “είναι σε όλους μας γνωστά, με βαρύτατες τις ευθύνες, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου”.

“Η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας, ως αποτέλεσμα της έλλειψης ρευστότητας και των παρατεταμένων περιορισμών και ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τα επαχθή δημοσιονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν ελέω Μνημονίου”, είπε ο κ. Ομήρου, οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση”.

“Παρακολουθώντας δε τις εξελίξεις στις άλλες χώρες, που βρίσκονται σε προγράμματα διάσωσης”, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, “αυξάνονται οι ανησυχίες για το αν η Κύπρος θα μπορέσει να τηρήσει τις ειλημμένες δεσμεύσεις της και αν δεν θα της επιβληθούν πρόσθετα μέτρα, όπως προνοεί άλλωστε το Μνημόνιο”.

“Καθίσταται, ως εκ τούτου”, είπε, “αναγκαία η επιδίωξη εξόδου από την κρίση και το Μνημόνιο, παραμένοντας στην ευρωζώνη, μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που να στοχεύει στη διαχείριση ιδιαίτερα αρνητικών πτυχών του Μνημονίου, όπως είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στην αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας των τραπεζών και στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και στην επάνοδο της χώρας στις αγορές”.

“Η εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, “βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών για οικονομική ανάκαμψη, αλλά και για εδραίωση του σημαντικού ρόλου της Κύπρου στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ”.

“Πρέπει”, είπε, “να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην υλοποίηση της ενεργειακής μας στρατηγικής. Βάσει του εκπονηθέντος Οδικού Χάρτη για την περίοδο 2013-2019 και εφ` όσον τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 είναι τα αναμενόμενα, ο γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου στην περιοχή, ως χώρας παραγωγής και εξαγωγών φυσικού αερίου, θα αναβαθμιστεί ουσιαστικά”.

“Ταυτόχρονα”, συνέχισε ο κ. Ομήρου, “πρέπει να κινηθούμε με αποφασιστικότητα για διασφάλιση των αναφαίρετων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα