Ομήρου: Επιβάλλεται η αλληλεγγύη της ΕΕ έναντι της Κύπρου λόγω ελληνικού κουρέματος

20:40 24/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η αλληλεγγύη της ΕΕ έναντι της Κύπρου επιβάλλεται, γιατί, χωρίς εν πολλοίς να ευθύνεται, η Λευκωσία καταβάλλει το βαρύ τίμημα μιας απόφασης Ευρωπαϊκού Συλλογικού Θεσμικού Οργάνου σε σχέση με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
Ο κ. Ομήρου μιλούσε σε εκδήλωση του

Κινήματος για την «οικονομική κρίση στην Ευρώπη και τη θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών», σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, στην παρουσία του Προέδρου της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Hannes Swoboda και του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα.
Καλωσορίζοντας τον Hannes Swoboda στην Κύπρο, ο κ. Ομήρου έκανε λόγο για έναν «συνεπή φίλο της Κύπρου, μια ηγετική φυσιογνωμία του Σοσιαλιστικού Κινήματος της Ευρώπης, ένα διακεκριμένο Κοινοβουλευτικό». Τον ευχαρίστησε παράλληλα, τόσο υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Βουλής όσο και του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ, για τις σαφείς θέσεις που έχει εκφράσει υπέρ της στήριξης της Κύπρου και κατά των «άδικων συκοφαντικών και δυσφημιστικών επιθέσεων περί δήθεν ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».
Ως προς τις κατηγορίες αυτές, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η Κύπρος έχει έναν από τους πλέον υψηλούς βαθμούς συμμόρφωσης στους κανόνες κατά του χρηματοοικονομικού εγκλήματος μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ομάδας δράσης κατά του χρηματοοικονομικού εγκλήματος (Financial Action Task Force).
Η Κύπρος, συνέχισε, αντιμετωπίζει σήμερα μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δημοσιονομικών προβλημάτων και της κρίσης του τραπεζικού συστήματος, το οποίο υπέστη συντριπτικό πλήγμα από την υπερβολική έκθεση του στα ελληνικά ομόλογα.
Συμπλήρωσε ότι το πλήγμα στο τραπεζικό σύστημα επήλθε λόγω της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Οκτώβριο του 2012, για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Αν αυτή η απόφαση δεν ελαμβάνετο ή αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ελάμβανε πρόνοια για προστασία των κυπριακών τραπεζών, δεν θα αντιμετωπίζαμε τη σημερινή δραματική τραπεζική κρίση», είπε ο κ. Ομήρου.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις επαχθείς οικονομικές συνέπειες που υφίσταται η Κύπρος από τη συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική κατοχή, λέγοντας ότι το 70% των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας βρίσκονται υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή, ενώ το κράτος είναι υποχρεωμένο να στηρίζει οικονομικά 200 χιλ. πρόσφυγες και τα θύματα της τουρκικής εισβολής.
Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε εξάλλου ότι η πρώτη απάντηση στην κρίση είναι η αντιπαραβολή της δύναμης της πολιτικής, της δημοκρατίας, της κρατικής εποπτείας και ρύθμισης των αγορών, καθώς και η κοινωνική οικονομία της αγοράς, με την υποταγή της οικονομίας της αγοράς στις ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων, σύμφωνα με τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συμπλήρωσε ότι η οικονομική κρίση πλήττει έντονα και παρατεταμένα την Ευρώπη και είπε ότι ενώπιον αυτών των φαινομένων η ΕΕ δεν μπορεί να στέκεται αμήχανη και παράλυτη. Πρόσθεσε ότι οι λαοί και οι πολίτες αναμένουν πειστικές απαντήσεις στις ανησυχίες τους και μίλησε για μια εκ βάθρων αποσαφήνιση της πορείας προς το μέλλον. Η πορεία αυτή, είπε, επιβάλλει επιλογές που δεν θα κινούνται στη λογική της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, της μονόπλευρης λιτότητας και των συνταγών της Τρόικας.
Ανέφερε ότι πρέπει να επιβληθεί η πολιτική επί των αγορών και η ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα των μικρών και μεγάλων κρατών, μεταξύ φτωχότερων και πλουσιότερων, μεταξύ Βορρά και Νότου. Συμπλήρωσε ότι οι Κυβερνήσεις οφείλουν να σπάσουν την καταστροφική αλληλεξάρτηση κερδοσκοπίας και επιτοκίων και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών θα πρέπει να γίνονται κάτω από συγκεκριμένους όρους. Είπε τέλος ότι θα πρέπει να θεσπιστεί αυστηρή οροφή στο «‘φαγοπότι’ των μπόνους των τραπεζών».
Η σημερινή κρίση μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε ένα παράθυρο ευκαιρίας, για να γίνει κατανοητό ότι η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση των προβλημάτων, κατέληξε ο κ. Ομήρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα