Ομήρου: Η Βουλή θα στηρίξει τις προσπάθειες της ΕΕ για έξοδο από την κρίση

19:13 28/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επιθυμία και βούληση της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι η διοργάνωση μιας επιτυχημένης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό η Κύπρος προσδοκεί στη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με όλα τα θεσμικά όργανα της Ενωσης για το καλό όλων των Ευρωπαίων πολιτών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου απηύθυνε ομιλία το απόγευμα

ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία συνήλθε σε ειδική συνεδρίαση την οποία προσφώνησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η παρουσία του κ. Ρομπέι στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα σημαντική ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη χώρα μας και υποδηλοί την αγαστή συνεργασία μεταξύ των θεσμών και των κρατών της Ενωσης, καθώς και τη σημασία που αποδίδεται στο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο κ. Ομήρου, αφού τόνισε ότι η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία σε μια κρίσιμη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης, σημείωσε ότι η λιτότητα ως πολιτική από μόνη της δεν αποτελεί την απάντηση στην κρίση.

Υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί μια ευρωπαϊκή πολιτική σε συνάρτηση και με παράλληλες εθνικές πολιτικές, που θα δώσει αποφασιστική ώθηση στην ανάπτυξη και θα δημιουργήσει ικανό αριθμό θέσεων εργασίας για τους Ευρωπαίους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους.

Σημείωσε ότι πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι η ΕΕ δεν συνιστά την αιτία της κρίσης, αλλά μπορεί να αποτελέσει τη λύση των προβλημάτων και ότι πρέπει να υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης και ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, και στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας, θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για προώθηση και λήψη μέτρων ως κινητήρια δύναμη της Ενωσης για βελτίωση των σημερινών δυσμενών οικονομικών δεδομένων και διαφύλαξη της ευρωπαϊκής ενότητας. Μαζί μ’ αυτήν, και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής εντός των κρατών μελών και της αλληλεγγύης μεταξύ τους», είπε ο κ. Ομήρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία, η ανάληψη της Προεδρίας αποτελεί μεγάλη πρόκληση, αλλά συνάμα και ευκαιρία για να συμβάλει η χώρα μας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Εξέφρασε την ελπίδα η εξάμηνη Κυπριακή Προεδρία να αναδείξει την Κύπρο ως ένα αξιόπιστο και υπεύθυνο μέλος της Ενωσης, το οποίο παρά το μικρό του γεωγραφικό και πληθυσμιακό μέγεθος και παρά το χρονίζον και άλυτο εδώ και 38 χρόνια πρόβλημα της αναχρονιστικής τουρκικής στρατιωτικής κατοχής μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελεί και ευρωπαϊκό έδαφος, θα συμβάλει εποικοδομητικά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Ταυτόχρονα, θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, τρανό παράδειγμα της αρχής της ισοτιμίας στην Ένωση και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ κρατών, θεσμών και λαών στην ευρ

Keywords
Τυχαία Θέματα