Ομήρου: Τις πολιτικές λιτότητας να ακολουθήσουν μέτρα

18:26 30/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τις εξαγγελίες για οικονομική βοήθεια, που ανακοινώνουν οι εταίροι της Κύπρου και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, πρέπει να ακολουθήσουν ουσιαστικά και στοχευμένα μέτρα, τα οποία θα μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί ανάπτυξης της σκληρά δοκιμαζόμενης κυπριακής οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Επίσης, επεσήμανε ότι οι δεινές συγκυρίες, στις οποίες έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία, δεν επηρεάζουν σε

καμία περίπτωση την επιβαλλόμενη ορθή και υπεύθυνη διαχείριση του Κυπριακού.

Σε ομιλία του στην ημερίδα με τίτλο “Relaunching Europe: Our alternative vision for the future”, που διοργάνωσε η πλατφόρμα “Ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη” υπό την αιγίδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας, και χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για σύσταση ειδικής αντιπροσωπείας για τη μελέτη των λειτουργιών και της συμπεριφοράς της Τρόικας.

“Στην Κύπρο, εξακολουθούμε να βιώνουμε τις δυσάρεστες συνέπειες των πρωτοφανών αποφάσεων που έλαβε το Eurogroup τον περασμένο Μάρτιο, παράλληλα με την αυταρχική και παρεμβατική στάση των δανειστών μας, αναφορικά με τα μέτρα τα οποία επέβαλαν. Σε αυτό το πλαίσιο, η επικριτική έως και αρνητική στάση των πολιτών απέναντι στην ΕΕ δεν αποτελεί έκπληξη”, είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Πρόσθεσε ότι “για να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα και να καταπολεμήσουμε τις άνευ προηγουμένου συνέπειες των πολιτικών λιτότητας στον κοινωνικό ιστό, οφείλουμε να στραφούμε στις ανθρωποκεντρικές πολιτικές της αλληλεγγύης, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του δημοκρατικού διαλόγου, της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής λογοδοσίας, που γίνονται ακόμα επιτακτικότερες υπό το φως φαινομένων εκτεταμένης διαφθοράς και αδιαφάνειας”.

“Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρώπη θα πρέπει να στραφεί προς την ενίσχυση των επενδύσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, η οποία μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη προς τους πολίτες, αυξάνοντας την απασχόληση και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί επίσης στη δημιουργία χρηματοοικονομικών εργαλείων και ειδικών ταμείων, τα οποία θα υποβοηθήσουν άμεσα τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα”, είπε.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι, “ειδικότερα για την περίπτωση της Κύπρου, τις εξαγγελίες για οικονομική βοήθεια που ανακοινώνουν οι εταίροι μας και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, πρέπει να ακολουθήσουν ουσιαστικά και στοχευμένα μέτρα τα οποία θα μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί ανάπτυξης της σκληρά δοκιμαζόμενης κυπριακής οικονομίας”.

Επίσης, ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι “η αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητά μας δεν εξαντλούνται στις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη”, προσθέτοντας ότι “οι δεινές συγκυρίες, στις οποίες έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία, δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση την επιβαλλόμενη ορθή και υπεύθυνη διαχείριση του Κυπριακού”.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και στο θεσμικό ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων, τα οποία έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι της ΕΕ, και σημείωσε ότι “η Ευρώπη που οραματιζόμαστε όλοι, σίγουρα δεν είναι η Ευρώπη της εξουθενωτικής λιτότητας και των κυνικών `bail in`, αλλά η Ευρώπη της διαφάνειας, της διαβούλευσης και της κοινοτικής αλληλεγγύης και συνοχής”.

Keywords
Τυχαία Θέματα