Ορμόνη σε μορφή ρινικού σπρέι κρατά τους άνδρες…πιστούς!

10:34 20/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αν θέλετε να κρατήσετε…πιστό τον σύντροφό σας, δώστε τουοξυτοκίνη! Αυτό υποστηρίζει επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο «The Journal of Neuroscience». Η σχετική μελέτη αναφέρει ότι οι άνδρες στους οποίους χορηγείται η ορμόνη οξυτοκίνη…μένουν μακριά από άγνωστες, ελκυστικές γυναίκες, παραμένοντας πιστοί σε μονογαμικές σχέσεις!

Η οξυτοκίνη- γνωστή και ως ορμόνη της τρυφερότητας- παράγεται στο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος, και, όπως ήταν γνωστό, παίζει ρόλο στην επιθυμία για εγκυμοσύνη, βοηθά τις γυναίκες να είναι περιποιητικές, ενώ βοηθά άνδρες

και γυναίκες να αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις. Ενθαρρύνει επίσης το δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιών, καθώς και τον δεσμό μεταξύ των ζευγαριών, ενώ, επίσης, κάνει τους ανθρώπους να δρουν πιο θαρραλέα.

Πρόσφατη έρευνα είχε δείξει ότι η οξυτοκίνη παίζει, επίσης, ρόλο στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης, αλλά οι ειδικοί δεν είχαν ανακάλυψει- μέχρι τώρα- ότι βοηθά στη διατήρηση της μονογαμικών σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια της νέας έρευνας, η βιολόγος René Hurlemann από το Πανεπιστήμιο της Βόννης διαπίστωσε ότι οι «δεσμευμένοι» άνδρες που έλαβανοξυτοκίνη ήταν πιο πιθανό να κρατηθούν μακριά από τις γυναίκες που δεν γνώριζαν, όταν εκείνες τους πλησίαζαν, ακόμη και αν τις έβρισκαν ελκυστικές . Αντίθετα, οι ελεύθεροι άνδρες, που δεν διατηρούσαν κάποιον σταθερό δεσμό, δεν επηρεάστηκαν από την ορμόνη.

Η Hurlemann εξήγησε: «Προηγούμενες έρευνες σε πειραματόζωα είχαν δείξει ότι ηοξυτοκίνη είναι σημαντικό κλειδί για την διατήρηση πίστης και μονογαμικής συμπεριφοράς. Με την τελευταία μελέτη μας αποδεικνύουμε ότι η οξυτοκίνη μπορεί να έχει παρόμοια δράση και στους ανθρώπους».

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές έδωσαν ρινικό σπρέι που περιείχεοξυτοκίνη σε υγιείς, ετεροφυλόφιλους άνδρες. Τρία τέταρτα της ώρας αργότερα, οι άνδρες συναντήθηκαν με μια «ελκυστική» γυναίκα που είχε επιλεγεί από τους ερευνητές ως…δόλωμα. Όταν η γυναίκα μετακινούνταν πιο κοντά στους άνδρες, ή πιο μακριά, θέταμε το εξής ερώτημα στους συμμετέχοντες: βρίσκεται η γυναίκα σε μια «ιδανική απόσταση» ή είναι τόσο κοντά που σας κάνει να νιώθετε «ελαφρώς άβολα»;

«Επειδή είναι γνωστό ότι η οξυτοκίνη αυξάνει την αίσθηση εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, περιμέναμε ότι οι άνδρες οι οποίοι βρίσκονταν υπό την επίδραση της ορμόνης θα επέτρεπαν στο θηλυκό «δόλωμα» να έρθει ακόμα πιο κοντά τους, αλλά, τελικά, συνέβη το ακριβώς αντίθετο», δήλωσε η Hurlemann.

Η αποτελεσματικότητα της οξυτοκίνης για τους συμμετέχοντες παρέμεινε σταθερή, είτε η γυναίκα τους κοίταζε…λοξά, είτε τους κοίταζε κατάματα. Όλοι οι άνδρες, είτε είχαν πάρει οξυτοκίνη είτε είχαν πάρει εικονικό φάρμακο, χαρακτήρισαν τη γυναίκα ελκυστική. Ως εκ τούτου, αποδείχτηκε ότι η ορμόνη δεν μεταβάλλει τα συναισθήματα του αρσενικού προς το θηλυκό. Μεταβάλλει, όμως, την αίσθηση εμπιστοσύνης, κάτι που μπορεί να αποτρέψει πολλούς άνδρες από το να απατήσουν τη σύντροφό τους με μια άλλη γυναίκα, όσο ελκυστική κι αν είναι αυτή…

Keywords
Τυχαία Θέματα