Ως το τέλος 2013 η αναθεώρηση κόστους κατασκευής του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς

13:33 12/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ως το τέλος του χρόνου αναμένει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος να έχει ολοκληρωθεί η επαναξιολόγηση και αναθεώρηση του κόστους κατασκευής του έργου του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι «το έργο αυτό – όπως ξέρετε – αυτή την ώρα βρίσκεται σε

πλήρη στασιμότητα και δεν οφείλεται αυτή η στασιμότητα σε ευθύνες ή παραλείψεις της σημερινής Κυβέρνησης, αλλά σε εμπλοκές νομικού και διαδικαστικού χαρακτήρα που προέκυψαν τα περασμένα χρόνια σαν αποτέλεσμα της διαδικασίας του διαγωνισμού και προσφυγών και διαφόρων νομικών εμπλοκών που είχαν δημιουργηθεί».

Εμείς, συνέχισε ο κ. Μητσόπουλος, «προσπαθούμε αυτό το σημαντικό έργο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Πάφου να το επαναφέρουμε στο προσκήνιο, αλλά με ένα τρόπο, ο οποίος να μην είναι τόσο δαπανηρός». Πρέπει να πούμε, είπε, «ότι ο σχεδιασμός αυτού του έργου έγινε με ένα τρόπο πολυέξοδο».

«Το κόστος κατασκευής και συντήρησης του έργου ήταν τόσο υπερβολικό που καθιστούσε ουσιαστικά, ιδιαίτερα υπό τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες, αδύνατη την υλοποίηση του έργου», σημείωσε.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι «εμείς, προσπαθούμε να δούμε πώς θα καταστεί εφικτή η υλοποίηση του έργου με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, αφού προηγηθεί μια διαδικασία αναθεώρησης και εξορθολογισμού του κόστους κατασκευής». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό «είναι εφικτό».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές για πιθανή επιβολή διοδίων, είπε ότι «το θέμα των διοδίων το κράτος το είχε δει παλαιότερα και είχε κριθεί ότι λόγω των μικρών αποστάσεων που υπάρχουν στην Κύπρο, δεν θα είναι πρακτικά εφικτή η λύση των διοδίων». Ενδεχομένως, πρόσθεσε, «θα πρέπει να δούμε μέσα στα πλαίσια των νέων οικονομικών δεδομένων, αν υπάρχουν άλλοι τρόποι για χρηματοδότηση ανάλογων μεγάλων έργων».

Εξήγησε ότι «η μέθοδος με την οποία προσπαθούμε – τουλάχιστον εμείς – να προωθήσουμε την υλοποίηση αυτού του έργου είναι με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, θα αναλάβει ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία το έργο, θα το παραδώσει και θα αρχίσει η αποπληρωμή του κόστους κατασκευής του έργου σε δόσεις μετά την παράδοσή του και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Αυτή, διευκρίνισε, «ήταν και η διαδικασία η οποία είχε προκριθεί και στην προηγούμενη φάση», άλλο, πρόσθεσε, αν υπήρξε η νομική εμπλοκή λόγω δικαστικών μέτρων που έλαβαν οι εταιρείες και αδυναμιών της διαδικασίας του διαγωνισμού.

Όπως είπε ο κ. Μητσόπουλος, το Υπουργικό μετά από εισήγηση του Υπουργείου έχει αναθέσει σε Τεχνική Επιτροπή θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του κόστους μέσα από διορθώσεις στον υφιστάμενο σχεδιασμό, ενώ μετέπειτα διυπουργική επιτροπή θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα.

«Στη φάση αυτών των δεδομένων θα ληφθούν και οι πολιτικές αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα της διαδικασίας», ανέφερε.

Ερωτηθείς πότε θα ολοκληρώσει το έργο της η Τεχνική Επιτροπή, είπε ότι «εκτιμώ, ότι λογικά θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί αυτό το έργο της επαναξιολόγησης και αναθεώρησης του κόστους κατασκευής του έργου».

Keywords
Τυχαία Θέματα