Π. Δημητριάδης: 1,5 δις. ευρώ είναι κάτω από το στρώμα

14:01 2/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

H κυπριακή Βουλή θα πρέπει να διευκολύνει τις τράπεζες να προβαίνουν σε εκποιήσεις ακινήτων όταν οι οφειλέτες δεν πληρώνουν ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα των κακών δανείων, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, o υπό παραίτηση Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.

Οι

οφειλέτες που σκόπιμα παραλείπουν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο, δήλωσε ο κ. Δημητριάδης στην συνέντευξη που έδωσε χθες στην Αθήνα. Πρόσθεσε ότι πιθανές πολιτικές διαμάχες, μπορεί να καθυστερήσουν τη σχεδιαζόμενη νομοθεσία για αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων.
«Οι οφειλέτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν συνέπειες, όταν δεν πληρώνουν. Αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι ότι οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ουσιαστικά οποιεσδήποτε κατασχέσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα. Αυτό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα τώρα, για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων”, ανέφερε.
Όσον αφορά τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις, η οποία προωθείται στη Βουλή και η οποία, όπως είπε, θα δρούσε αποτρεπτικά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες σχετικά με αυτήν, λόγω των πολιτικών διαφωνιών.
Αναφορικά με τις επικρίσεις για την αύξηση του ELA (Emergency Liquidity Assistance) για την Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι υπάρχει μια παρεξήγηση στην κοινή γνώμη της Κύπρου.
«Η παρεξήγηση σχετικά με τον ELA στην Κύπρο είναι ότι θεωρείται ότι θα τον αποπληρώσει το κράτος. Όχι αυτό δεν θα γίνει, εφόσον επανέλθει η εμπιστοσύνη και οι καταθέσεις επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα”, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

Ο Διοικητής ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν περίπου €1.5 δισ. σε μετρητά, τα οποία κυκλοφορούν στην κυπριακή οικονομία και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν την καταθετική βάση των τραπεζών.

Αυτά είναι τα “χαρτονομίσματα που έχουν αποσυρθεί από το τραπεζικό σύστημα, και φυλάσσονται κάτω από το στρώμα», δήλωσε ο κ. Δημητριάδης.

Πρόσθεσε ότι κάποιοι τα έχουν βάλει σε φούρνους και έχουν εν μέρει καεί ενώ κάποια τα έφαγαν τα ποντίκια και ήρθαν στην Κεντρική Τράπεζα για αντικατάσταση.

“Παίρνουμε αιτήσεις κάθε μήνα για να αντικαταστήσουμε φθαρμένα ή κατεστραμμένα χαρτονομίσματα. Οι άνθρωποι κρατούν πάρα πολλά χαρτονομίσματα στο σπίτι, ” ανέφερε.

Αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι μπορούν να αρθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, αν η Κύπρος παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα αναδιάρθρωση της οικονομίας που επιβλήθηκε από τους δανειστές της και αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, είπε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Κύπρο θα μπορούσε να ενισχυθεί με συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση της επανένωσης.

«Είναι σίγουρα μια πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη, και θα μπορούσε να έχει ένα σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη της οικονομίας αν προχωρήσει,” είπε ο κ. Δημητριάδης, αναφερόμενος στις συνομιλίες.

Πρόσθεσε ότι η προοπτική αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην έξοδο της Κύπρου από την ύφεση και στην αποκατάσταση της οικονομίας πολύ νωρίτερα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το σχέδιο για ανοικοδόμηση της πόλης της Αμμοχώστου θα αποτελούσε ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Κάτι τέτοιο, είπε, θα βοηθούσε στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ενώ η ανοικοδόμηση της πόλης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από κατασκευαστικές εταιρείες και εργαζόμενους και από τις δύο πλευρές, κάτι που θα έδινε μεγάλη ώθηση στη συνεργασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα