Παπαδόπουλος: Στην αξιοπιστία του καθενός έγκειται η διαφορά με τον Καρογιάν

17:47 28/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η επόμενη μέρα των εκλογών στο ΔΗΚΟ θα βρει το κόμμα δυνατό, ενισχυμένο, αξιόπιστο και διεκδικητικό, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο υποψήφιος για την Προεδρία του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως η κύρια διαφορά μεταξύ του ιδίου και του ανθυποψηφίου του, Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν, “έγκειται

στην αξιοπιστία του καθενός”.

Ο κ. Παπαδόπουλος δηλώνει πως «είχαμε φτάσει στο σημείο ο κ. Καρογιάν να δικαιολογεί και να καλύπτει τόσο τις υποχωρήσεις και τις ‘γενναιόδωρες προσφορές’ του (πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας) κ. Χριστόφια όσο και τη δογματική πολιτική του στην οικονομία».

Οπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, το ΔΗΚΟ πρέπει να είναι σε θέση να επηρεάζει τις κυβερνητικές αποφάσεις, ουσιαστικά και αποτελεσματικά, όμως θεωρεί ότι η ιστορία των τελευταίων πέντε χρόνων απέδειξε ότι το ΔΗΚΟ δεν κατάφερε να επηρεάσει τις κυβερνητικές αποφάσεις. “Για την ακρίβεια, επί διακυβέρνησης Χριστόφια, ο κ. Καρογιάν δεν κατάφερε να αποτρέψει ούτε μία αρνητική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία. Πολύ δε περισσότερο, δεν κατάφερε να `εμβολιάσει` την πολιτική που εφάρμοζε ο κ. Χριστόφιας με τις θέσεις και απόψεις του ΔΗΚΟ”, αναφέρει και προσθέτει πως “αυτή λοιπόν η αρνητική προϋπηρεσία του κ. Καρογιάν στο θέμα επηρεασμού των κυβερνητικών αποφάσεων, περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες του ιδίου να επιτύχει στο μέλλον”.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει πως τυχόν εκλογή του ιδίου στην Προεδρία του ΔΗΚΟ θα έχει θετικό αντίκτυπο «γιατί το ΔΗΚΟ θα είναι σε θέση να συμβάλει αξιόπιστα, δημιουργικά και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος τόσο μέσω της συμμετοχής μας στην Κυβέρνηση όσο και μέσω της παρουσίας μας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και της καθημερινής δράσης μας στην κοινωνία». Προσθέτει παράλληλα πως «η κυβερνητική συνεργασία εξαρτάται αποκλειστικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Οσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σύσσωμη η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένουν στην επίτευξη ενός κοινού ανακοινωθέντος ως προς τη βάση των συνομιλιών, πριν την έναρξή τους, σημειώνοντας παράλληλα πως «αναμένουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του έναντι του ΔΗΚΟ για απόσυρση των ‘γενναιόδωρων προσφορών’ του (πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας) κ. Χριστόφια».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, αναφέρει πως «πέραν από τα προβλήματα που προέκυψαν τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης» του Προέδρου Αναστασιάδη την περασμένη άνοιξη», «οι ενέργειες της Κυβέρνησης όλο αυτό τον καιρό σε σχέση με την οικονομία κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».

ΕΡ: Πού εντοπίζετε τις κύριες διαφορές σας από τον ανθυποψήφιο σας;

Η κύρια διαφορά είναι η διαφορά στην αξιοπιστία. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι χειρισμοί του συναγωνιστή Μάριου Καρογιάν την προηγούμενη πενταετία ήταν, και αποδείχθηκαν, λανθασμένοι. Όπως θυμάστε, ο Μάριος Καρογιάν επέμενε να στηρίζει τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, παρά το γεγονός ότι ο κ. Χριστόφιας αθέτησε όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει έναντι του κόμματός μας. Έτσι, είχαμε φτάσει στο σημείο ο κ. Καρογιάν να δικαιολογεί και να καλύπτει τόσο τις υποχωρήσεις και τις «γενναιόδωρες προσφορές» του κ. Χριστόφια όσο και τη δογματική πολιτική του στην οικονομία. Όταν εγώ και άλλοι συναγωνιστές μας θέταμε θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση Χριστόφια, λόγω της συμπεριφοράς του κ. Χριστόφια έναντι του ΔΗΚΟ, ο κ. Καρογιάν υιοθετούσε τις επινοήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ περί «επίσημου» και «ανεπίσημου» ΔΗΚΟ, διχάζοντας το κόμμα και αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τη δική του διαπραγματευτική θέση έναντι του κ. Χριστόφια. Με αποτέλεσμα, ο κ. Καρογιάν να μην μπορέσει να αποτρέψει έστω και μία αρνητική εξέλιξη και να έχουμε φτάσει στην κατάσταση η πλευρά μας να είναι δέσμια του εγγράφου και των χειρισμών του κ. Ντάουνερ και ολόκληρη η κυπριακή οικονομία να έχει χρεοκοπήσει. Επομένως, η κύρια διαφορά έγκειται στην αξιοπιστία του καθενός μας. Ο ΔΗΚΟϊκός κόσμος καλείται να επιλέξει ποιον κρίνει ως καταλληλότερο να ηγηθεί του κόμματος μας. Αυτόν που στήριζε την πολιτική που μας έφερε στα σημερινά αδιέξοδα ή αυτόν που έγκαιρα προέβλεψε τους κινδύνους και προειδοποιούσε; Αυτό το δίλημμα, που αφορά την αξιοπιστία, μάς φέρνει και σε μια ακόμα διαφορά, τη διαφορά στην ικανότητα για διεκδικητικότητα. Η προηγούμενη πενταετία απέδειξε ότι ο συναγωνιστής Μάριος Καρογιάν δεν κατάφερε να διεκδικήσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας έναντι του κόμματος. Αυτό, εξ ορισμού καθιστά τον Μάριο Καρογιάν αδύναμο να διεκδικήσει την υλοποίηση αντίστοιχων δεσμεύσεων στο μέλλον.

ΕΡ.: Επειδή τα δύσκολα έπονται στην οικονομία, με τις πιέσεις προς τους δανειολήπτες και τα επιτόκια να μένουν ψηλά και τον κίνδυνο εκποίησης περιουσιών, ποιες οι εισηγήσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης;

ΑΠ: Θεωρώ ότι η πρόταση που έχω καταθέσει για θεσμοθέτηση δια νόμου, το τονίζω, δια νόμου, του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών είναι ο πιο άμεσος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου, μετά και τον περιορισμό που το επικαιροποιημένο Μνημόνιο θέτει ως προς ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων. Με τη θεσμοθέτηση δια νόμου του κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να κάνουν αυτό που και τώρα οφείλουν να κάνουν, δηλαδή, να εξαντλούν όλα ανεξαιρέτως τα περιθώρια πριν κινηθούν νομικά εναντίον κάποιου δανειολήπτη. Πώς; Με το να καλούν το δανειολήπτη και να του προσφέρουν εναλλακτικές και πιο ευνοϊκές για τον ίδιο διεξόδους αποπληρωμής, όπως η μείωση του επιτοκίου, η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, η μείωση των δόσεων και ούτω καθεξής. Εάν οι τράπεζες δεν εφαρμόζουν αυτή την πρακτική τότε θα τους επιβάλλεται πρόστιμο. Μόνο έτσι θα αντιληφθούν οι τράπεζες ότι πρέπει να διευκολύνουν και να στηρίξουν τους πελάτες τους.

ΕΡ.: Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα διακυβέρνηση Αναστασιάδη στην οικονομία και το Κυπριακό; Συναφώς, κρίνετε ως ορθούς τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό και την επιμονή του να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν πριν την επανέναρξη των συνομιλιών;

ΑΠ.: Ναι, πιστεύω πως ορθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σύσσωμη η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένουμε στην επίτευξη ενός κοινού ανακοινωθέντος ως προς τη βάση των συνομιλιών, πριν την έναρξή τους. Και θα προσέθετα ακόμα πως η δυστοκία που παρατηρείται στην εκπόνηση ενός τέτοιου κοινού ανακοινωθέντος, σε συνδυασμό με την αδιάλλακτη στάση του κ. Έρογλου, είναι και η απόδειξη ότι ορθώς ζητούμε να γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα της ουσίας από την αρχή αλλά είναι και ένδειξη, δυστυχώς, της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας. Η πλευρά μας όμως οφείλει να επιμείνει, οφείλει να μην θυσιάσει την ουσία για χάρη των εντυπώσεων. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης σας και το πώς κρίνω τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη μέχρι τώρα, θέλω να σημειώσω τα εξής: Πρώτον, ισχύουν αυτά που ανέφερα σε σχέση με την ορθότητα της επιμονής της πλευράς και του Προέδρου Αναστασιάδη για ξεκαθάρισμα της βάσης των διαπραγματεύσεων. Από κει και πέρα, αναμένουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του έναντι του ΔΗΚΟ για απόσυρση των «γενναιόδωρων προσφορών» του κ. Χριστόφια». Σε ό,τι αφορά την οικονομία, έχω από την πρώτη στιγμή δηλώσει ότι ο κ. Αναστασιάδης παρέλαβε την κυπριακή οικονομία στο χείλος του γκρεμού και έχω αναγνωρίσει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση βαραίνει την προηγούμενη διακυβέρνηση. Πέραν από τα προβλήματα που προέκυψαν τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης την περασμένη άνοιξη, θεωρώ πως οι ενέργειες της Κυβέρνησης όλο αυτό τον καιρό σε σχέση με την οικονομία κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Πολλά όμως πρέπει να γίνουν στη συνέχεια, τόσο με στόχο το νοικοκύρεμα και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών όσο και σε σχέση με την κοινή προσπάθεια για αναγέννηση της κυπριακής οικονομίας.

ΕΡ.: Είστε ικανοποιημένος από τη δυνατότητα του ΔΗΚΟ να επηρεάζει τις κυβερνητικές αποφάσεις;

ΑΠ.: Όχι. Το ΔΗΚΟ πρέπει να είναι σε θέση να επηρεάζει τις κυβερνητικές αποφάσεις, ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Αυτό θέλουν οι ψηφοφόροι και τα μέλη μας, αυτό περιμένει ολόκληρη η κοινωνία. Η ιστορία των τελευταίων πέντε χρόνων όμως απέδειξε ότι το ΔΗΚΟ δεν κατάφερε να επηρεάσει τις κυβερνητικές αποφάσεις. Για την ακρίβεια, επί διακυβέρνησης Χριστόφια, ο κ. Καρογιάν δεν κατάφερε να αποτρέψει ούτε μία αρνητική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία. Πολύ δε περισσότερο, δεν κατάφερε να «εμβολιάσει» την πολιτική που εφάρμοζε ο κ. Χριστόφιας με τις θέσεις και απόψεις του ΔΗΚΟ. Αυτή λοιπόν η αρνητική προϋπηρεσία του κ. Καρογιάν στο θέμα επηρεασμού των κυβερνητικών αποφάσεων, περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες του ιδίου να επιτύχει στο μέλλον. Γι αυτό λέμε πως ο νέος πρόεδρος του ΔΗΚΟ πρέπει να διαθέτει το τεκμήριο της αξιοπιστίας και της διεκδικητικότητάς ακριβώς γιατί θα πρέπει να πετύχει σε αυτό τον τομέα. Και θέλω να διαβεβαιώσω τους ΔΗΚΟϊκούς πως στην περίπτωση που θα με τιμήσουν με την ψήφο τους, θα καταστήσουμε ξανά το ΔΗΚΟ δημιουργικό, παραγωγικό και αποτελεσματικό, τόσο στο επίπεδο της κυβερνητικής πολιτικής όσο και στο επίπεδο του νομοθετικού έργου.

ΕΡ.: Θεωρείτε «ορθόδοξη», θεμιτή και στα σωστά πλαίσια την εκστρατεία που προηγήθηκε των εκλογών στο κόμμα, με τις πληρωμένες διαφημίσεις και την εγγραφή χιλιάδων μελών στο κόμμα και τη διοργάνωση ομιλιών μετά φαγητού;

ΑΠ.: Κατ’ αρχήν, διευκρινίζω ότι εμείς δεν διοργανώσαμε ομιλίες μετά φαγητού. Από κει και πέρα, εμείς έχουμε κάνει μια προεκλογική εκστρατεία στη διάρκεια της οποίας προβάλαμε τα πλεονεκτήματα της δικής μας πρότασης, της δικής μας υποψηφιότητας, αναδείξαμε τα δικά μας μηνύματα και παράλληλα ασκήσαμε κριτική στον απερχόμενο πρόεδρο με βάση συγκεκριμένες πραγματικότητες και επιχειρήματα. Αυτό σημαίνει προεκλογική εκστρατεία, αυτό σημαίνει εκλογές. Και εκπλήσσομαι που κάποιοι θεωρούν ότι ο κ. Καρογιάν είναι υπεράνω κριτικής. Στην πολιτική όλοι κρινόμαστε. Και οι εκλογές είναι η κατ’ εξοχήν διαδικασία κρίσης. Οι καταχωρήσεις στα διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ένας τρόπος προβολής και επικοινωνίας των θέσεων μας, στον οποίο ήμασταν υποχρεωμένοι να καταφύγουμε από τη στιγμή που ο κ. Καρογιάν επέμενε μέχρι τέλους να κρατά τον εκλογικό κατάλογο για χρήση μόνο από τον εαυτό του και το επιτελείο του, με αποτέλεσμα εμείς να μην έχουμε τη δυνατότητα απευθείας επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους.

ΕΡ.: Πιστεύετε οι κατάλογοι με τα μέλη του κόμματος έπρεπε να είναι στη διάθεση των δυο υποψηφίων;

ΑΠ.: Ασφαλώς. Δεν νοούνται εκλογές, πολιτειακές, εσωκομματικές ή ακόμα και σωματειακές στις οποίες οι υποψήφιοι να μην έχουν τον εκλογικό κατάλογο. Και είναι ακόμα πιο αδιανόητο αυτό που συνέβη στην περίπτωση μας, δηλαδή το γεγονός ότι ο ένας υποψήφιος, δηλαδή ο κ. Καρογιάν, έχει τον κατάλογο και αρνείται να το δώσει στον ανθυποψήφιο του.

ΕΡ.: Πώς απαντάτε στις φήμες πως μέχρι και μέλη άλλου κόμματος έχουν γραφεί στο ΔΗΚΟ για να ψηφίσουν;

ΑΠ.: Λέω κατ’ αρχήν ότι δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω αυτό που λέτε καθώς, όπως ανέφερα, εμείς μέχρι σήμερα δεν έχουμε πρόσβαση στον εκλογικό κατάλογο. Γνωρίζουμε μόνο για τις χιλιάδες νέα μέλη, ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, που έχουν εγγραφεί με αφορμή τις εκλογές αυτές και στηρίζουν την υποψηφιότητά μου. Για τα υπόλοιπα νέα μέλη δεν γνωρίζω. Θέλω όμως να υπογραμμίσω πως εάν η εγγραφή προσώπων από άλλα κόμματα συνιστά και αποχώρησή τους από τα άλλα κόμματα και ένταξη τους στο ΔΗΚΟ, τότε να κοπιάσουν. Εάν όμως η εγγραφή τους αποσκοπεί απλώς στο να επηρεάσουν ή να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, χωρίς να έχουν ενταχθεί πραγματικά στο ΔΗΚΟ, τότε αυτό είναι παράτυπο και ανήθικο. Σε κάθε περίπτωση, είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων, με τη μαζική προσέλευση τους την Κυριακή, δεν θα επιτρέψουν σε άσχετα πρόσωπα που είναι ξένα προς το ΔΗΚΟ να καθορίσουν ποιος θα είναι ο πρόεδρος του κόμματος μας.

ΕΡ.: Η τυχόν εκλογή σας πώς είναι δυνατόν να επηρεάσει την παραμονή όχι του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση;

ΑΠ.: Μόνο θετικός αντίκτυπος θα υπάρξει σε αυτή την περίπτωση γιατί το ΔΗΚΟ θα είναι σε θέση να συμβάλει αξιόπιστα, δημιουργικά και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος τόσο μέσω της συμμετοχής μας στην Κυβέρνηση όσο και μέσω της παρουσίας μας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και της καθημερινής δράσης μας στην κοινωνία. Από κει και πέρα, επαναλαμβάνω ότι οι εκλογές της Κυριακής δεν είναι δημοψήφισμα για το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας αλλά εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου στο ΔΗΚΟ. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Άλλωστε, η κυβερνητική συνεργασία εξαρτάται αποκλειστικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρήσει τις δεσμεύσεις του έναντι του ΔΗΚΟ, το ΔΗΚΟ έχει πολιτικό και ηθικό καθήκον να στηρίξει την κυβέρνηση.

ΕΡ.: Ποια θα είναι η επόμενη μέρα στο ΔΗΚΟ είτε εκλεγείτε είτε όχι και πώς θεωρείτε ότι το κόμμα μπορεί να βγει δυνατό από όλη αυτή τη διαδικασία;

ΑΠ.: Η επόμενη μέρα θα βρει το ΔΗΚΟ δυνατό, ενισχυμένο, αξιόπιστο και διεκδικητικό. Η δημοκρατία και οι εκλογές δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. Αντίθετα, η δημοκρατία και οι εκλογές σφυρηλατούν και ενισχύουν την ενότητα και ευελπιστώ ότι όλοι θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω στο Δημοκρατικό Κόμμα, πιστεύω στο ελπιδοφόρο μέλλον και τις μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται μπροστά μας από την ερχόμενη Δευτέρα.

Keywords
δηκο, κυπε, επηρεάζει, βουλη, αποσυρση, προσφορες, ακελ, δίλημμα, τραπεζες, μνημονιο, επιμηκυνση, σημαίνει, εκλογες, νέα, δημοψηφισμα 2015, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, καθαρα δευτερα, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, μνημονιο 3, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, νεος παπας, ξανα, κοινωνια, κομματα, δημοκρατια, θεμα, οικονομια, σημερινη, φημες, ακελ, αναγεννηση, ανοιξη, αφορμη, γεγονος, γινει, δευτερα, δηκο, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δίλημμα, δωσει, εγγραφη, εκστρατεια, εξελιξη, επηρεάζει, επρεπε, ιδιο, θετικο, ηθικο, κυβερνηση, κυρια, κομμα, μηνυματα, μειωση, ουσιαστικα, ουσια, πιθανοτητες, προβληματα, συνεχεια, τεκμηριο, τεως, υλοποιηση, κυπε, κυριακη, μπροστα, σημαίνει, θελω να, θεσεις, ξεκαθαρισμα
Τυχαία Θέματα