Παραιτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Οικονομικών της Πορτογαλίας

18:04 7/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πορτογάλος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χοακίμ Παΐς Χόρχε παραιτήθηκε την Τρίτη λίγες μέρες μόλις μετά από το διορισμό του μετά από ισχυρισμούς ότι πριν από αρκετά χρόνια είχε ανάμιξη σε μια προσπάθεια να παρουσιαστούν πιο καλά τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η παραίτηση έρχεται κάποιες μέρες μετά που η χώρα εξήλθε της πολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από προηγούμενες παραιτήσεις και σχετίζεται με τη περίοδο 1990 – 2009 όταν ο κ. Παΐς Χόρχε ήταν ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής

Citibank στην Πορτογαλία.

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ο κ. Χόρχε ο οποίος διορίστηκε στο τέλος Ιουλίου ως μέλος της Κυβέρνησης συνασπισμού εμπλεκόταν στα λεγόμενα συμβόλαια «swaps», που θα είχαν υποβοηθήσει την Πορτογαλία να κρύψει το μέγεθος του δημόσιου ελλείμματός πολύ καιρό προτού να χρειαστεί τη βοήθεια του ΔΝΤ και της ΕΕ το Μάιο του 2011.

Η πρόσφατη κυβερνητική κρίση θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα της Πορτογαλίας να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα το πακέτο διάσωσης και ο κ. Παΐς Χόρχε στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει ότι φεύγει για να εμποδίσει να χρησιμοποιηθεί το παρελθόν του ως τραπεζίτης «εναντίον της Κυβέρνησης».

Η εβδομαδιαία «Βισάο» είχε γράψει πρόσφατα ότι το 2005 ο κ. Χόρχε ήταν αναμεμιγμένος σε προτάσεις που έγιναν από την πλευρά της τράπεζας στην τότε σοσιαλιστική Κυβέρνηση για συμβόλαια «swaps» που θα είχαν καταστήσει δυνατόν για την Κυβέρνηση να δείξει μειωμένο έλλειμμα κατά €370 εκ. απ’ ότι ήταν πραγματικά το 2005 και κατά €450 εκ. λιγότερο το 2006.

Πρόκειται για παρόμοια μέθοδο «μείωσης» του δημόσιου ελλείμματος με εκείνη που είχε χρησιμοποιήσει η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs για την Ελλάδα λίγα χρόνια προηγουμένως.

Αρχικά ο κ. Παΐς Χόρχε αρνήθηκε την ανάμιξή του σε τέτοιου είδους συζητήσεις, λέγοντας ότι δεν είχε διαδραματίσει κανένα ρόλο στην προετοιμασία των συμβολαίων, τα οποία η σοσιαλιστική Κυβέρνηση είχε ούτως ή άλλως απορρίψει.

Αλλά το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Sic Noticias αργότερα αποκάλυψε την ύπαρξη γραπτής πρότασης από τη Citibank την Υπηρεσία Χρέους της Πορτογαλίας σύμφωνα με την οποία ο κ. Παΐς Χόρχε είχε υπάρξει ένας εκ των κύριων διαπραγματευτών.

Παραιτούμενος για να εμποδίσει την κλιμάκωση της ιστορίας, ο κ. Παΐς Χόρχε είπε ότι το έγγραφο που χρησιμοποιήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι ήταν πλαστό και ότι αποτελεί μέρος «μιας απαράδεκτης πολιτικής μανούβρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα