Παρουσίαση κυπριακών πανεπιστημίων στην Ελλάδα

19:52 12/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα προγράμματα σπουδών, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, τους βασικούς άξονες οργάνωσης, όπως και το γενικότερο πνεύμα που διέπει τη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ιδιωτικών και δημοσίων, της Κύπρου παρουσίασε σε ομιλία της, στο πλαίσιο εκδήλωση για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στην Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η Εκπρόσωπος του Υπουργείου

Παιδείας και Πολιτισμού Αθανασία Νικολαϊδου.

«Στόχος είναι η ανάπτυξη ποιοτικής ανώτερης εκπαίδευσης που να ικανοποιεί τις τοπικές ανάγκες για ανώτερη εκπαίδευση και παράλληλα να καθιερώσει την Κύπρο ως περιφερειακό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης για διεθνούς φήμης ακαδημαϊκούς και ερευνητές, καθώς και ποιοτικούς φοιτητές από άλλες χώρες», σημείωσε η κ. Νικολαϊδου, παρουσιάζοντας τις ημερίδες ενημέρωσης που το Υπουργείο διοργανώνει σε όλη την Ελλάδα.

Οι ημερίδες απευθύνονται σε γονείς, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού, οι οποίοι έχουν με τον τρόπο αυτό, την ευκαιρία να ενημερωθούν άμεσα από τους εκπροσώπους των πέντε πανεπιστημίων που συμμετέχουν σε αυτές για τις προοπτικές σπουδών στα κυπριακά πανεπιστήμια.

Όπως σημείωσε η κ. Νικολαϊδου, το σύστημα ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο έχει διαμορφωθεί με γνώμονα τις βασικές αρχές που τίθενται από τη Διαδικασία της Μπολόνια, όπως είναι η ύπαρξη ευκαιριών πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλους, η διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η κοινωνική της διάσταση, η διεθνοποίηση, η κινητικότητα φοιτητών, ακαδημαϊκών και ερευνητών, η ενίσχυση της απασχολησιμότητας, η προώθηση της γνώσης σε συνδυασμό με την έρευνα και την καινοτομία κ.ά.

Η κ. Νικολαϊδου υπενθύμισε ότι οι τίτλοι σπουδών που απονέμονται από τα κυπριακά πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά, αναγνωρίζονται από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και ότι τα δημόσια πανεπιστήμια καθώς και τέσσερα ιδιωτικά (το Frederick, το Ευρωπαϊκό, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου) έχουν κριθεί από τα αρμόδια όργανα του ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης) ως Ομοταγή προς τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Σημείωσε, επίσης, ότι όλα τα πανεπιστήμια προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων σπουδών από το επίπεδο προπτυχιακό μέχρι διδακτορικό με εξαίρεση τα πανεπιστήμια Νεάπολης και UCLan Cyprus, τα οποία προσφέρουν πτυχία μέχρι το επίπεδο Μάστερ. Όλα τα προγράμματα είναι δομημένα με το σύστημα των Ευρωπαϊκών Πιστωτικών Μονάδων (ECTS). Δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την EE, από το κράτος και από ιδιωτικούς οργανισμούς.

Η Κυπριακή Δημοκρατία χορηγεί 11 υποτροφίες σε Ελληνες φοιτητές ύψους 3.840 ευρώ η καθεμία και κουπόνια σίτισης, καθώς και οικονομική βοήθεια με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, στην οποία περιλαμβάνεται επίδομα στέγασης, κουπόνι σίτισης, επίδομα αγοράς πανεπιστημιακών βιβλίων, επίδομα αγοράς ή αναβάθμισης Η/Υ μόνο για πρωτοετείς φοιτητές.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Ιωσήφ Ιωσήφ, σημειώνοντας ότι η Παιδεία αποτελεί τομέα υψίστης προτεραιότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα η χώρα είναι και η πληθώρα των πανεπιστημίων που λειτουργούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα