Παρουσίαση του βιβλίου ‘Η Κυρά της Λαπήθου’ στο Λονδίνο

22:22 26/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το βιβλίο του δημοσιογράφου του ΡΙΚ του Γιάννη Νικολάου “Η Κυρά της Λαπήθου” παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας στο βόρειο Λονδίνο.

Το βιβλίο αναφέρεται στην γηραιά ηρωίδα της Λαπήθου Ευφροσύνη Προεστού, η οποία αψηφώντας τον κίνδυνο για τη ζωή της έκρυψε το 1974 επί ένα μήνα από τον Τούρκο εισβολέα 12 εθνοφρουρούς.

Την παρουσίαση ανέλαβε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λαπήθου-Καραβά και περιχώρων στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρώην προϊστάμενος της Κυπριακής

Εκπαιδευτικής Αποστολής, Σάββας Παυλίδης, ο οποίος συγκίνησε βαθιά τους παρευρισκόμενους. Κατά την παρουσίαση προβλήθηκε και απόσπασμα από τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ για την Κυρά της Λαπήθου, επίσης σε επιμέλεια και παρουσίαση του Γιάννη Νικολάου.

Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε σε επώδυνες μνήμες που ξυπνά το βιβλίο, αλλά και στο θαυμασμό που προκαλεί η ηρωική ιστορία της Ευφροσύνης Προεστού, όπως παρουσιάζεται από τη “δεξιοτεχνική γραφίδα και το γλαφυρό λόγο” του συγγραφέα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αδελφότητα και το Σύνδεσμο Λαπήθου-Καραβά, υπό την αιγίδα του νέου Υπάτου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρυπίδη Ευρυβιάδη, ο οποίος κατά την εισαγωγή του μεταξύ άλλων μετέφερε την ευγνωμοσύνη του Προέδρου Αναστασιάδη για την προσφορά της παροικίας.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Γιάννης Νικολάου αναφέρθηκε στο μήνυμα που ο ίδιος θα ήθελε να κρατήσει ο αναγνώστης του βιβλίου: “Όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από την περίοδο εκείνης της τραγωδίας και όσων επισυνέβησαν στον τόπο μας, όλο και περισσότερες μισές αλήθειες λέγονται και αυτό είναι επικίνδυνο διότι οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους χάνουν τις ρίζες τους. Ένα δέντρο, όσο χιλιόχρονο και αν είναι, όταν για οποιοδήποτε λόγο χάσει τις ρίζες του – κοπούν, αποξηραθούν, κάποιο φύσημα του αέρα θα το γκρεμοτσακίσει. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι έτοιμοι για αυτοθυσία και προσφορά με αυταπάρνηση, όπως η Ευφροσύνη Προεστού, ο ελληνισμός και ο τόπος μας έχουν ελπίδα. Θέλω να στείλω το μήνυμα στις νέες γενιές – γιατί ο χρόνος πλέον μας έφερε στις επόμενες γενιές σχεδόν 40 χρόνια από την εισβολή – να κρατήσουν μέσα τους τη δύναμη της ελληνικής ψυχής, να συνεχίσουν τον αγώνα με την ελπίδα της λευτεριάς και της λύτρωσης”.

Keywords
Τυχαία Θέματα