Περίπου 7.800 αιτήσεις δέχθηκε το ΑΠΚΥ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Διοικούσας

16:43 11/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Συνολικά 7.800 αιτήσεις εκ των οποίων οι 5.100 είναι έγκυρες και ολοκληρωμένες, έχουν υποβληθεί για εισδοχή στα Προγράμματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Κατά το τρέχον έτος φοιτούν 4.000 περίπου φοιτητές και, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΑΠΚΥ, Καθηγητή, Κωνσταντίνο Χρίστου, «το θετικό είναι πως η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει σημαντικά το ενδιαφέρον των φοιτητών για πανεπιστημιακή εκπαίδευση, κυρίως σε μεταπτυχιακό

επίπεδο».

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Χρίστου, ερωτήθηκε, με ποιο σκεπτικό ζητείται από τους φοιτητές να προπληρώσουν δίδακτρα εν μέσω της ακαδημαϊκής χρονιάς για την επόμενη και είπε ότι το ΑΠΚΥ προκειμένου να ξεκινήσει απρόσκοπτα το επόμενο ακαδημαϊκό έτος χρειάζεται να προγραμματίσει και να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες έγκαιρα και βάσει χρονοδιαγραμμάτων».

Πρόσθεσε πως, «όπως έχει ανακοινωθεί και στους φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΚΥ, για τον καλύτερο προγραμματισμό τους, η καταβολή των διδάκτρων θα γίνει με δόσεις κατά την περίοδο Μάρτιος – Ιούλιος 2014, για το ακαδημαϊκό έτος που αρχίζει τον Σεπτέμβριο».

Ο κ. Χρίστου κατέστησε σαφές πως «δεν ζητείται η προπληρωμή των διδάκτρων και του διαχειριστικού κόστους άπαξ, αλλά η αποπληρωμή τους γίνεται τον Ιούλιο, ώστε να υπάρχει ο χρόνος να δρομολογηθεί η τμηματοποίηση των φοιτητών και οι συμβάσεις του συνεργαζόμενου εκπαιδευτικού προσωπικού, πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα κριτήρια βάσει των οποίων καθορίζεται το ύψος των διδάκτρων, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΑΠΚΥ είπε ότι «η Πολιτεία δεν παρέχει στο ΑΠΚΥ κρατική επιχορήγηση για τους προπτυχιακούς φοιτητές, κάτι που ισχύει για τα άλλα δύο δημόσια πανεπιστήμια».

Επομένως, συνέχισε, «για να μπορούν να λειτουργήσουν Προγράμματα Σπουδών σε προπτυχιακό επίπεδο χρειάζεται οι φοιτητές να καταβάλλουν μέρος του διαχειριστικού κόστους και στα μεταπτυχιακά προγράμματα καταβάλλονται δίδακτρα».

Σε ο,τι αφορά στα κριτήρια για τον καθορισμό του ύψους των διδάκτρων, ο κ. Χρίστου είπε πως «λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, η κρατική χορηγία (για την οποία να σημειώσω ότι ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού του ΑΠΚΥ έχει μειωθεί από 70% που ήταν το 2010 σε 49% για το 2013), η διάρκεια των προγραμμάτων, τα διαχειριστικά και λειτουργικά έξοδα του ΑΠΚΥ και η τρέχουσα οικονομική κατάσταση».

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε περαιτέρω, «το ΑΠΚΥ προσπαθεί να διατηρήσει, στο μέτρο του δυνατού, τα έξοδά του σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να διασφαλίζει τη λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα των προγραμμάτων του αλλά και του ύψους των διδάκτρων, στο πλαίσιο και του κοινωνικού έργου που πρέπει να επιτελεί ως κρατικό πανεπιστήμιο, με βάση τους στόχους ίδρυσής του».

Ερωτηθείς εάν υπήρξε, λόγω της οικονομικής κρίσης, μείωση ή αύξηση των φοιτητών του ΑΠΚΥ, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής είπε ότι «το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 φοιτούν στο ΑΠΚΥ 4.000 περίπου φοιτητές σε 15 προγράμματα σπουδών, ενώ κάθε χρόνο υπάρχει σταθερή αύξηση στους ενεργούς φοιτητές και αυτή η ανοδική πορεία εξαρτάται και από την αύξηση στον αριθμό των νέων προγραμμάτων σπουδών».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ύψος των διδάκτρων, που για αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά καταβάλλουν οι φοιτητές του ΑΠΚΥ σε όλα τα προγράμματα που αυτό προσφέρει, ο κ. Χρίστου είπε ότι “σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ΑΠΚΥ δεν μπορεί να χρεώσει δίδακτρα στους προπτυχιακούς φοιτητές, αλλά ούτε η Πολιτεία του παρέχει σχετική κρατική επιχορήγηση ανά προπτυχιακό φοιτητή υπό τύπο διδάκτρων, όπως πράττει με τα άλλα δύο δημόσια πανεπιστήμια”.
Επομένως, συνέχισε, «για τα προπτυχιακά προγράμματα του ΑΠΚΥ, οι φοιτητές καταβάλλουν μικρό διαχειριστικό κόστος (700 ευρώ για ετήσια θεματική ενότητα και 350 ευρώ για εξαμηνιαία) το οποίο καλύπτει λειτουργικά έξοδα».

Επίσης, «κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής καταβάλλει δίδακτρα, που κυμαίνονται μεταξύ 5.400 – 9.600 ευρώ, συνολικά, ανάλογα με το πρόγραμμα ενώ στα πλείστα των προγραμμάτων Μάστερ τα δίδακτρα έχουν οριστεί στη χαμηλότερη κλίμακα, των 5.400 Ευρώ».

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΑΠΚΥ είπε ότι «λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των φοιτητών μας, το ΑΠΚΥ ανακοίνωσε μειωμένα δίδακτρα 10% για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 και επιπρόσθετη έκπτωση 5% για όλους όσοι εξοφλήσουν το ανάλογο ποσό σε μία δόση».

Επιπρόσθετα, η Διοίκηση αποφάσισε, όπως και πέρυσι, την αποπληρωμή των διδάκτρων σε δόσεις και την επιμήκυνση των χρονοδιαγραμμάτων καταβολής τους.

Σε ό,τι αφορά στις αιτήσεις για εισδοχή στα Προγράμματα Σπουδών του Πανεπιστημίου, ο κ. Χρίστου είπε «για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2013-14 είχαν υποβληθεί πέρυσι, τέτοιο καιρό, 5.000 ολοκληρωμένες αιτήσεις (σε 2 προκηρύξεις) και για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2014-15), 7.800 έχουν υποβληθεί περίπου».

Πρόσθεσε ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ήταν η 10η Φεβρουαρίου.

Ο Καθηγητής Κώστας Χρίστου ανέφερε περαιτέρω πως «τα μοναδικά προνόμια και οφέλη της σύγχρονης, αναγνωρισμένης και έγκυρης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καθώς και η ευελιξία μελέτης των σπουδαστών – ανεξαρτήτου ηλικίας και πάντοτε κατά τον ελεύθερο χρόνο τους, καθιστούν το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου μία άριστη επιλογή για σπουδές».

Σημείωσε ως πολύ θετικό το γεγονός «ότι η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει σημαντικά το ενδιαφέρον των φοιτητών για πανεπιστημιακή εκπαίδευση, κυρίως σε μεταπτυχιακό επίπεδο και η ζήτηση των προγραμμάτων σπουδών του ΑΠΚΥ παραμένει αυξητική και πολλαπλάσια των προσφερόμενων θέσεων που προκηρύσσονται κάθε ακαδημαϊκό έτος».

Όμως, είπε ο κ. Χρίστου, «οι κραδασμοί που αδιαμφισβήτητα προκάλεσε η οικονομική κρίση δεν αφήνουν αδιάφορο το ΑΠΚΥ η Διοίκηση του οποίου, «αντιλαμβανόμενη τα οικονομικά προβλήματα των υποψηφίων αλλά και των ενεργών φοιτητών έλαβε τα προαναφερόμενα μέτρα για τη διευκόλυνσή τους, όπως οι μειώσεις στα δίδακτρα και η δυνατότητα καταβολής τους σε δόσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα