Περισσότερο αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομία οι CEOs της PwC

11:04 22/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Σημαντική άνοδο καταγράφει ο αριθμός των CEOs του ελεγκτικού οίκου PwC που διαβλέπουν βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας στους επόμενους 12 μήνες, φθάνοντας το 44% έναντι μόλις 18% πέρσι, αντανακλώντας τις υψηλότερες προσδοκίες για το 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση της PwC, που αναφέρεται σε σχετική έρευνα.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η PwC

Κύπρου διεξήγαγε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μελέτη για τη χώρα, η οποία περιλαμβάνει τις απόψεις 70 CEOs. Τα αποτελέσματα της τοπικής έρευνας θα δοθούν στη δημοσιότητα κατά την διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώνει ο οργανισμός την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014.

Όπως σημειώνεται, το 39% των CEOs δηλώνουν «πολύ αισιόδοξοι» σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων τους το 2014, ενώ μόλις το 7% προβλέπει συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας, ποσοστό κατά πολύ μειωμένο σε σύγκριση με το 28% του 2013.

Σε ό,τι αφορά την ανάλυση των πορισμάτων ανά γεωγραφική περιφέρεια, τη μεγαλύτερη αισιοδοξία για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, εκφράζουν οι CEOs στη Δυτική Ευρώπη (50%). Ακολουθούν, η Μέση Ανατολή (49%), η περιοχή Ασίας Ειρηνικού (45%), η Λατινική Αμερική (41%), η Βόρεια Αμερική (41%) και η Αφρική (40%). Τα χαμηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας καταγράφονται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με ποσοστό 26%.

Όσον αφορά τον κλάδο Φιλοξενίας και Ψυχαγωγίας οι CEOs είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης τους εντός των επόμενων 12 μηνών (46%), ενώ ακολουθούν ο Τραπεζικός Κλάδος και οι Κεφαλαιαγορές (45%), το Λιανικό Εμπόριο (44%), οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (44%), η Διαχείριση Στοιχείων Ενεργητικού (44%), οι Επικοινωνίες (44%) και ο κλάδος της Μηχανολογίας και των Κατασκευών (41%). Λιγότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι CEOs στη Μεταλλευτική Βιομηχανία, με 19%.

Παράλληλα, το 39% των CEOs εκφράζει μεγάλη αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τις προοπτικές αύξησης των εσόδων του οργανισμού τους εντός των επόμενων 12 μηνών. Το αντίστοιχο περσινό ποσοστό ήταν 36% ενώ, τα χαμηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν το 2009, με μόλις 21%.

Τη μεγαλύτερη αισιοδοξία για βραχυπρόθεσμη αύξηση των εσόδων τους εκφράζουν οι CEOs στη Μέση Ανατολή, με ποσοστό 69% σε σύγκριση με 53% πέρσι. Ακολουθεί η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με 45% (36% πέρσι).

Μετά τα χαμηλά επίπεδα της περσινής χρονιάς, η αισιοδοξία στη Δυτική Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 8%, φθάνοντας το 30%. Στην Αφρική ωστόσο, συνεχίζει την πτωτική της πορεία. Μόλις το 40% των CEOs της Αφρικανικής Ηπείρου εκφράζει μεγάλη αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάπτυξης στους επόμενους δώδεκα μήνες, σε σύγκριση με 44% πέρσι και 57% το 2012. Πτώση καταγράφεται και στη Λατινική Αμερική, με 43% έναντι 53% πέρσι. Στη Βόρεια Αμερική, τα επίπεδα αισιοδοξίας παραμένουν στάσιμα στο 33%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά την εναρκτήρια τελετή της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Dennis M. Nally, Πρόεδρος της PricewaterhouseCoopers International, δήλωσε τα ακόλουθα:

Η ενέργειες των Κυβερνήσεων πρώτη ανησυχία των CEOs

Καθώς καταγράφονται θετικότερες προβλέψεις για την οικονομία, οι βασικές ανησυχίες των CEOs φαίνεται να έχουν διαφοροποιηθεί. Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρίσκονται οι ενέργειες των κυβερνήσεων, ή η έλλειψη σχετικής δράσης ενώ η ανησυχία για την υπερβολική ρύθμιση (72%) και τα δημοσιονομικά ελλείμματα (71%) βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Ανησυχία εκφράζεται επίσης για την επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες (65%) καθώς και για την υποτονική ανάπτυξη στις αναπτυγμένες αγορές (71%). Άλλοι τομείς που προκαλούν μεγάλη ανησυχία περιλαμβάνουν την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης (70%), τη διαθεσιμότητα σημαντικών δεξιοτήτων (63%), την αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας (60%) και την έλλειψη σταθερότητας στις κεφαλαιαγορές (59%).

Προϊόντα και υπηρεσίες πρώτες στην ανάπτυξη

Όσον αφορά τους παράγοντες ώθησης της ανάπτυξης στο μέλλον, πρώτη στην κατάταξη των σχετικών ευκαιριών αναφέρεται η ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών με ποσοστό 35%, σε σύγκριση με 25% πέρσι. Ο αριθμός των οργανισμών που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές ή στρατηγικές συμμαχίες μέσα στον επόμενο χρόνο έχει αυξηθεί σε 20%, από 17% πέρσι. Οι CEOs δηλώνουν επίσης ότι διερευνούν τις δυνατότητες επέκτασης σε χώρες πέραν της ομάδας BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) και διαβλέπουν καλές προοπτικές ανάπτυξης στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια στην Ινδονησία, το Μεξικό, την Τουρκία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Ψηλά στη σχετική κατάταξη βρίσκονται επίσης οι ΗΠΑ, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι CEOs εμφανίζονται πιο θετικοί και σε ό,τι αφορά τις προοπτικές προσλήψεων. Οι μισοί αναμένουν αύξηση του προσωπικού τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με 45% πέρσι. Θετικότερες είναι οι προοπτικές απασχόλησης στους κλάδους της τεχνολογίας (63%), των επαγγελματικών υπηρεσιών (62%) και της διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (58%).

Η σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε το δ` τρίμηνο του 2013 και λήφθηκαν 1.344 συνεντεύξεις σε 68 χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα