Πιθανή για τον Ταλάτ η επανέναρξη των συνομιλιών τον Σεπτέμβριο

13:53 11/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πιθανή θεωρεί ο τέως ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό τον Σεπτέμβριο και σε συνέντευξή του στην Χαβαντίς υπενθυμίζει ότι και μετά τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, οι συνομιλίες τότε είχαν αρχίσει Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρει, μίλησε ο ίδιος με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και του είπε πως χρειάζεται χρόνο για να φτιάξει την ομάδα του και να προετοιμαστεί για το Κυπριακό. Σύμφωνα και με τις ειδήσεις στον ε/κ

Τύπο, πρόσθεσε, προγραμματίζεται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Εκτίμησε δε ότι εάν δείξει κινητικότητα η διεθνής κοινότητα και υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τότε μπορούν να γίνουν βήματα στο Κυπριακό.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ντερβίς Έρογλου ότι και «η μη συμφωνία είναι συμφωνία», ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι ο Τ/κ ηγέτης «ό,τι σκέφτεται, αυτό λέει» και πως σκέψη του κ. Έρογλου είναι πως η μη λύση είναι λύση. «Τώρα το κυκλοφορεί με άλλη εκδοχή». Το να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, πρόσθεσε, για την τ/κ πλευρά σημαίνει πως πρέπει να αποδεχθεί την σημερινή κατάσταση και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσει ο Ντερβίς Έρογλου. Εάν η ε/κ πλευρά αποδεχθεί ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, αυτό δεν θα μας επιφέρει κάτι εμάς, ούτε τη διεθνή αναγνώριση, ούτε την άρση των εμπάργκο, χαρακτηρίζοντας αυτή την τοποθέτηση ως «μια άδεια σκέψη». Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξηγεί πως το ψευδοκράτος δεν μπορεί να έχει δικό του κωδικό π.χ από τη Διεθνή Ναυτιλιακή Οργάνωση ακόμη και αν έχει πλοία με τη δική του «σημαία», αφού δεν αναγνωρίζεται από κανέναν.

Οι Τ/κ αναφέρει, δεν έχουν την πολυτέλεια της μη λύσης και εξηγεί τη θέση του γιατί το κυρίαρχο πρόβλημα για την εσωτερική κατάσταση στην τ/κ κοινότητα είναι το Κυπριακό. Για το θέμα του συνομιλητή, ο πρώην Τ/κ ηγέτης είπε ότι σύμφωνα με το «σύνταγμα» στα κατεχόμενα αυτός είναι ο εκάστοτε «πρόεδρος» του ψευδοκράτους για να προσθέσει ότι εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχωρήσει με αυτό που δήλωσε για διορισμό άλλου συνομιλητή τότε και η τ/κ πλευρά θα προχωρήσει αυτόματα σε αντίστοιχο βήμα. Ίσως, συνέχισε, εκείνο το άτομο, κατόπιν πίεσης, δεν θα είναι σαν τον Έρογλου και θα διοριστεί ένα άτομο που είναι υπέρ της λύσης.

Στην ερώτηση εάν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχίσουν χωρίς χρονοδιάγραμμα ο κ. Ταλάτ είπε ότι έτσι πρέπει να είναι, σημειώνοντας πως το να τεθεί χρονοδιάγραμμα χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και πως είναι η τ/κ πλευρά που αποχώρησε από τις συνομιλίες από τότε που η Κύπρος άσκησε την Προεδρία της ΕΕ. Διερωτήθηκε δε πώς μπορούν τώρα ν’ ασκήσουν πίεση για επανέναρξη των συνομιλιών, αφού αυτοί έφυγαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενώ ο πρώην Πρόεδρος Χριστόφιας είχε δηλώσει μερικές φορές πως είναι διατεθειμένος να συνεχίσει τις συνομιλίες ακόμα και εν μέσω της ευρωπαϊκής Προεδρίας. «Για να προτρέψουμε την ε/κ πλευρά για μια λύση, αυτό εναπόκειται σε εμάς. Και έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε». Θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν σε αυτό διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι είναι ο κ. Έρογλου που λέει ότι «το δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, είναι συμφωνία».

Ερωτηθείς για τη διαφορά μεταξύ των Αναστασιάδη και Χριστόφια, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε πως ο νυν Πρόεδρος είχε το θάρρος να πει ναι στο σχέδιο Ανάν που δείχνει ότι δεν έχει πρόβλημα θάρρους, όπως ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι έτσι (θαρραλέα) μπορεί να συμπεριφερθεί, σε σχέση με τον πρώην Πρόεδρο Χριστόφια, παρά το ότι έχει προχωρήσει σε συμμαχίες με δυνάμεις που δεν κοιτούν ζεστά το θέμα της λύσης του Κυπριακού. «Υπήρχαν διάφορες αδυναμίες του Χριστόφια», είπε.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφέρει τέλος ότι για να βγει το ψευδοκράτος από την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται είναι «να σωθεί από τον κόμμα Εθνικής Ενότητας και τον Έρογλου». Αυτό, συνέχισε, είναι το πρώτο βήμα και αμέσως μετά πρέπει να ξαναζωντανέψει το Κυπριακό με σοβαρό τρόπο, δουλεύοντας προς την κατεύθυνση ότι η τ/κ πλευρά θέλει άμεσα αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα