Πολιτική λύση στη Συρία προσδοκεί ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ζητώντας απομάκρυνση των Βάσεων

15:02 2/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η επίτευξη πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση πρέπει να είναι ο μείζον στόχος των οποιονδήποτε παρεμβάσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι η πολεμική παρέμβαση και η χρήση πολεμικής βίας πέραν της εκατόμβης θυμάτων, θα οδηγήσει σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση, δυναμιτισμό της ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή του κόσμου.
«Πουθενά οι πολεμικές

επεμβάσεις δεν οδήγησαν σε σταθερότητα και ασφάλεια», είπε. Υπενθυμίζοντας τις επεμβάσεις και την κατάσταση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο κ. Ομήρου είπε ότι τα προβλήματα στις χώρες αυτές διαιωνίζονται και ανέφερε ότι η θέση της ΕΔΕΚ είναι εναντίον της πολεμικής βίας και ελπίζει πως «και το αμερικανικό Κογκρέσο, σοφά πράττοντας, όπως έπραξε η Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία, θα απορρίψει το αίτημα της αμερικανικής διοίκησης για πολεμική επέμβαση στη Συρία».

Ερωτηθείς αν ως δεύτερος τη τάξει στη Δημοκρατία, έχει ενημέρωση αν οι Βάσεις θα χρησιμοποιηθούν ως εφαλτήριο επιθέσεων και αν ανησυχεί πως θα δεχθούμε τυχόν αντίποινα, ο κ. Ομήρου είπε πως έχει ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ ότι οι διαβεβαιώσεις που δίδονται είναι ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν οι Βάσεις. Άλλωστε, είπε, η Βρετανία, με βάση την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων, δεν θα πάρει μέρος σε πολεμικές επιθέσεις. «Ελπίζω και εύχομαι και προσδοκώ ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Διότι αποτελεί παραβίαση της συνθήκης εγκαθίδρυσης».
Είναι ανεπίτρεπτο, πρόσθεσε, μέσω των στρατιωτικών Βάσεων να εμπλέκεται μια χώρα, ένας λαός που δεν επιθυμεί να έχει πολεμική ανάμειξη σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Σε ερώτηση εάν είναι τώρα η ώρα να θέσουμε θέμα Βάσεων, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως για το Κίνημα το θέμα είναι πάντα ανοικτό. Είναι κατάλοιπο αποικισμού διότι αποτελεί παρουσία πρώην αποικιοκρατικής δύναμης, συνέχισε, λέγοντας ότι υπάρχουν αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ που τα ονομάζουν «αποικιοκρατικά κατάλοιπα».
Συνεπώς, είπε, «οι Βάσεις είναι παράνομες, πρέπει να απομακρυνθούν από την Κύπρο και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα διαβήματα». Διαβήματα, συνέχισε, πρέπει να γίνουν και για την καταβολή εκείνων των ποσών που η Βρετανία οφείλει στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 1965 και «πεισμώνως αρνείται να καταβάλει». Δεν είναι αποζημιώσεις, ανέφερε ο Γιαννάκης Ομήρου, αλλά ποσά που αναφέρονται σε ξεχωριστή συμφωνία, συνημμένη στην Συνθήκη εγκαθίδρυσης και προβλέπεται ότι θα γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας για να καθορίζεται ένα ποσό για τις υπηρεσίες που προσφέρει η Δημοκρατία προς τις Βάσεις, ηλεκτρισμός, τηλέφωνα, υποδομές, δρόμοι, υδατοπρομήθεια, το οποίο θα καταβάλλεται κάθε πέντε χρόνια.

Το 1965, ανέφερε ο κ. Ομήρου, η Βρετανία είχε καταβάλει ένα πολύ υψηλό ποσό, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, που ήταν πέραν των 10 εκ λιρών. Εάν λοιπόν, είπε, υπολογίσουμε τον πληθωρισμό που στο μεταξύ έχει επέλθει, «η Μεγάλη Βρετανία είναι προφανές ότι οφείλει προς την Κυπριακή Δημοκρατία εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες».

Keywords
Τυχαία Θέματα