Πως Έφτασε η Ελλάδα στο Χείλος της Αβύσσου και Γιατί η Κύπρος την Ακολουθεί κατά Πόδας

11:36 15/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

H κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, η γενέτειρα της τέχνης και της επιστήμης παραπαίει στο χείλος της αβύσσου, έχοντας χρεοκοπήσει και χάσει ακόμα και την εθνική της ανεξαρτησία, που κέρδισε με τόσους αγώνες και θυσίες. Μπορεί για πολλούς, γι’ αυτή την κατάντια της Ελλάδας, να φταίει η διεθνής οικονομική κρίση, η Ευρωζώνη, η Τρόικα, οι οίκοι αξιολόγησης, η προηγούμενη ή η επόμενη κυβέρνηση!  Για άλλους φταίει η κουλτούρα του

βολέματος, της σπατάλης και της καλοπέρασης. Αυτά μπορεί να συνέβαλαν,  όμως δεν υπάρχει ίχνος αμφιβολίας ότι η ριζική αιτία  της κατάρρευσης της Ελληνικής οικονομίας είναι η κατακόρυφη πτώση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας με την είσοδο της στην Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα με ένα αναχρονιστικό συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν είχε καλλιεργήσει  την δημιουργική σκέψη, την καινοτομία και το επιχειρείν στις γενιές που κλήθηκαν να ανταγωνιστούν ίσος προς ίσον στην αρένα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής αγοράς. Σαν ένας δρομέας που εισέρχεται στον Μαραθώνιο αγύμναστος και υπέρβαρος, χωρίς πρόγραμμα συστηματικής εξάσκησης και υγιούς διατροφής, η Ελλάδα υιοθέτησε  το Ευρώ και μπήκε στον οικονομικό Μαραθώνιο χωρίς καμιά προετοιμασία και εξάσκηση των  ανταγωνιστικών της μυών, που δεν είναι άλλοι από την καινοτομία και την παραγωγικότητα. Κα ιδού τα αποτελέσματα! Ο απροετοίμαστος δρομέας κατέληξε στη εντατική, στον αναπνευστήρα και στην ενδοφλέβια διατροφή.

Και όμως ήταν ηλίου φαεινότερο, ότι η αξία του ευρώ θα έτεινε προς την αξία του μάρκου, δηλαδή του νομίσματος της μεγαλύτερης και πιο ανταγωνιστικής οικονομίας της Ευρώπης, και όχι προς την αξία της δραχμής, της οποίας η χαμηλή αξία και οι συνεχείς υποτιμήσεις κρατούσαν την Ελλάδα σε υποφερτό βαθμό ανταγωνιστικότητας, παρά την έλλειψη καινοτομίας και την χαμηλή παραγωγικότητα.

Δεν χρειάζεται να ήσουν οικονομολόγος για να προέβλεπες ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί στην Ευρωζώνη και ότι θα κατέληγε με μαθηματική ακρίβεια στην εντατική, όπως και έγινε. O λόγος που αυτό καθυστέρησε να γίνει για μια δεκαετία, μετά την εισδοχή της Ελλάδας στο Ευρώ το 2001, ήταν η ασυνήθιστα ψηλοί βαθμοί οικονομικής ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας μέχρι το 2008 που επικάλυψαν και απέκρυψαν το τεράστιο ανταγωνιστικό έλλειμμα της Ελληνικής οικονομίας. Όταν όμως  άρχισε η οικονομική κρίση και ξαπλώθηκε και στη Ευρώπη  το ανοσοποιητικό σύστημα της Ελλάδας , δηλαδή η ανταγωνιστικότητα της, ήταν τόσο χαμηλή που ενώ άλλες χώρες έπιασαν γρίπη, η Ελλάδα έπιασε πνευμονία της χειρίστης μορφής. Τα συμπτώματα; Το συσσωρεμένο ανταγωνιστικό έλλειμμα δεκαετιών, σε συνδυασμό με το σπάταλο κράτος  και μισθούς υπερδιπλάσιους της παραγωγικότητας εκδηλώθηκε ως απύθμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και μη βιώσιμο χρέος.

Και εμείς εδώ στην Κύπρο τι κάναμε; Σαν το καλό αρνάκι ακολουθήσαμε την μητέρα πατρίδα στον κρημνό: πρώτα αντιγράφοντας το εκπαιδευτικό της σύστημα και μετά ακολουθώντας την στην Ευρωζώνη το ίδιο απροετοίμαστοι για να αντιμετωπίσουμε το τσουνάμι του ανταγωνισμού. Μάλιστα υπερηφαν

Keywords
Τυχαία Θέματα