Πώς σχολιάζουν οι πολιτικές δυνάμεις τις δηλώσεις Μέρκελ για το κυπριακό μνημόνιο;

12:53 10/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δηλώσεις για τη χθεσινή τοποθέτηση της καγκελαρίου της Γερμανίας, κυρίας Άνγκελα Μέρκελ, έκαναν σήμερα εκρπόσωποι των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου. Υπενθυνμίζεται ότι, η κα Μέρκελ δήλωσε χθες σε συνέντευξη τύπου, ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ειδικές συνθήκες διάσωσης για την Κύπρο που

να μην περιλαμβάνουν την ανάγκη για οικονομικές μεταρρυθμίσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες αποκλείσθηκαν από τον απερχόμενο κομμουνιστή πρόεδρο της Κύπρου.

ΑΚΕΛ

Γιώργος Λουκαΐδης: Δεν μας εκπλήττει η απαίτηση της κας Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος, δίνοντας συνέχεια στη συζήτηση που γίνεται στη χώρα της για την δανειακή σύμβαση της Κύπρου, προέβηκε σε δηλώσεις οι οποίες χρήζουν σχολιασμού.

Κατ΄ αρχάς, η κα Μέρκελ, λέγοντας ότι βρίσκεται μακριά το τέλος του δρόμου για την υπογραφή της σύμβασης, επαναβεβαίωσε ότι η αργοπορία δεν οφείλεται στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά στους δανειστές της Κύπρου. Αποκαλύπτει επίσης εκ νέου, την άδικη και ατεκμηρίωτη κριτική ότι είναι δήθεν η κυβέρνηση που συνειδητά αργοπορεί για την υπογραφή της σύμβασης αλλά και τα αλλότρια κίνητρα των κ.κ. Αναστασιάδη και Λιλλήκα καθώς και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι εξασκούσαν συνεχείς πιέσεις στην κυβέρνηση για υπογραφή του μνημονίου, ανεξαρτήτως περιεχομένου.

Εκ δευτέρου, η κα Μέρκελ προέβαλε την αξίωση της για ιδιωτικοποιήσεις στα πλαίσια της κυπριακής σύμβασης, όπως επιβλήθηκε και στις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται υπό μνημονιακό ζυγό.

Δεν μας εκπλήττει η απαίτηση της κας Μέρκελ, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης προσέγγισης και ιδεολογίας της, η οποία δυστυχώς επιβλήθηκε ως μοντέλο όχι μόνο στη χώρα της και στις χώρες κάτω από μνημόνιο αλλά και στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. ως σύνολο.

Αυτήν τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία όμως είναι που ασπάζεται και προωθεί διαχρονικά και ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος στην συνάντηση τους ημερομηνίας 11/01/2011 εκθείασε την οικονομική πολιτική της κα Μέρκελ ως ακολούθως.

«Συζητήσαμε τα θέματα της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ευρωζώνη και οφείλω να πω ότι η πολιτική της Γερμανίας για δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και η προσήλωση της στη κοινωνική οικονομία της αγοράς μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους».

Κατά συνέπεια ας μην καμώνεται υποκριτικά ο κ. Αναστασιάδης και η παράταξη του ότι θα προστατεύσει την Κύπρο από την νεοφιλελεύθερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της λιτότητας που επιδιώκει να μας επιβάλει η κα Μέρκελ, όταν ο ίδιος ασπάζεται πλήρως τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και επιδιώκει διαχρονικά το ξεπούλημα των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

Επί της ουσίας του περιεχομένου του μνημονίου, ως ΑΚΕΛ θέλουμε να τονίσουμε δυο πράγματα:

Πρώτον, ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα γιατί δεν θα πρέπει να ξεπουληθεί ο κοινωνικός πλούτος των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και να μην επιβληθεί ένα σκληρό μοντέλο λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και την ίδια ώρα διακηρύσσουμε ότι έχουμε σαφή όρια ως προς το τι είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε στα πλαίσια της μνημονιακής σύμβασης.

Δεύτερον, για να διατηρήσουμε την ελπίδα για σύντομη οικονομική ανάκαμψη, η Τρόικα θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκει σθεναρή αντίσταση απέναντι στην προκρούστεια νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία της.

Αυτό, προφανώς, δε θα το επιδιώξει κανένας νεοφιλελεύθερος ομοϊδεάτης της Τρόικας και της κας Μέρκελ, όπως ο κ. Αναστασιάδης, αλλά ένας Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα έχει κοινωνική ευαισθησία και γνήσιο, ειλικρινές ενδιαφέρον και έγνοια για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των απλών ανθρώπων αυτού του τόπου. Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από την εκλογή του Σταύρου Μαλά στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΗΣΥ:

Μητσόπουλος: Οι δηλώσεις Μέρκελ σαφής απάντηση στην άρνηση της γερμανικής αντιπολίτευσης για στήριξη της Κύπρου

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος είπε σήμερα ότι οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, ότι θα στηρίξει την Κύπρο με βάση τους ίδιους κανόνες αλληλεγγύης που ισχύουν για όλους τους εταίρους στην Ευρωζώνη, αποτελεί σαφή απάντηση στην άρνηση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, να στηρίξουν τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου.

Ανέφερε παράλληλα ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις των γερμανικών πολιτικών δυνάμεων στην προοπτική στήριξης της κυπριακής οικονομίας, υπογραμμίζουν το μέγεθος των δυσκολιών που θα βρίσκουμε μπροστά μας, όσο παρατείνεται η εκκρεμότητα της δανειακής σύμβασης.

Σε δηλώσεις του σήμερα ο κ. Μητσόπουλος είπε πως μπροστά στις προκλήσεις για διάσωση της κυπριακής οικονομίας, επιβάλλεται η Κυβέρνηση και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου να κινητοποιηθούν αποφασιστικά και βάσει οργανωμένου σχεδίου. «Ιδιαίτερα οι δυνάμεις εκείνες που συμμετέχουν ενεργά σε ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες οφείλουν να κινηθούν τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και προς τα συγγενή ιδεολογικά κόμματα, για να αποκαταστήσουν την σωστή εικόνα της Κύπρου και να προωθήσουν τις κυπριακές θέσεις» ανέφερε και κάλεσε την Κυβέρνηση η οποία, όπως είπε, έχει θεσμικά τον πρώτο λόγο, να αναλάβει σχετικές και άμεσες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συντονισμού.

Ανέφερε τέλος ότι ο Νίκος Αναστασιάδης εδώ και καιρό έχει αποδυθεί σε μια εκστρατεία υψηλού επιπέδου επαφών στον ευρωπαϊκό χώρο, προωθώντας συστηματικά και αποφασιστικά τις θέσεις της Κύπρου, λέγοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή, τις προσεχείς μέρες, θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχονται στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στις διμερείς επαφές που θα έχει με αρχηγούς κρατών, κυβερνήσεων και αξιωματούχους της ΕΕ, που θα βρίσκονται στη Λεμεσό.

ΔΗΚΟ

Φώτης Φωτίου: Απαιτείται συλλογική δράση

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Φώτης Φωτίου προέβη σήμερα στις πιο κάτω δηλώσεις:

Η ανάγκη αντιμετώπισης των διαφόρων αντιδράσεων που παρουσιάζονται ιδιαίτερα στη Γερμανία, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. στη προσπάθεια της Κύπρου για στήριξη της οικονομίας της, καθιστούν απόλυτα επιβεβλημένη τη συλλογική δράση των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου.

Επιβάλλεται η ανάληψη μιας εθνικής προσπάθειας προς κάθε κατεύθυνση εντός της Ε.Ε.

Ο συλλογικός προβληματισμός και το κλίμα συλλογικής ευθύνης και συναίνεσης που φαίνεται να επικρατούν τις τελευταίες μέρες στο διάλογο της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων μπορούν να στηρίξουν μια συντονισμένη κοινή προσπάθεια προβολής του αιτήματος της Κύπρου και διεκδίκησης των καλύτερων δυνατών όρων από τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Το ΔΗ.ΚΟ. θεωρεί τα θέματα της οικονομίας εθνική υπόθεση. Η διάσωση της κυπριακής οικονομίας αποτελεί εθνικό και πατριωτικό καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια υπερπροσπάθεια, η οποία πρέπει να καταβληθεί με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο, με συγκεκριμένους στόχους, ισχυρή και πειστική επιχειρηματολογία και στοχευμένες δράσεις.

Το ΔΗ.ΚΟ. αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να θέσει τις κυπριακές θέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προς άλλα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Προς τον σκοπό αυτό, η Ευρωβουλευτής του Κόμματος κ. Αντιγόνη Παπαδοπούλου θα προβεί σε σχετικά διαβήματα κατόπιν συνεννοήσεως με την ηγεσία του Κόμματος.

Αναμένουμε παράλληλα ότι η κυβέρνηση, που έχει το πρώτο λόγο και ρόλο στην όλη προσπάθεια θα αξιοποιήσει την ετοιμότητα και την βούληση των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν ενεργά την εθνική αυτή προσπάθεια.

Οικολόγοι

Η Κυβέρνηση στρουθοκαμηλίζει επικίνδυνα στην οικονομία την ώρα που εντείνονται οι γερμανικές πιέσεις

Δυσαρέσκεια και απογοήτευση από τη στάση της Κυβέρνησης έναντι των σοβαρών κινδύνων που «απειλούν την ήδη κατεστραμμένη κυπριακή οικονομία» εκφράζει με σημερινή ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, αναφέροντας πως η μοναδική ελπίδα που δυστυχώς έμεινε είναι μια δανειακή σύμβαση που να μην δολοφονεί την ελπίδα για ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και των άλλων Γερμανών αξιωματούχων πρέπει να προβληματίσουν όλους, προσθέτοντας ότι η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με στρουθοκαμηλισμό.

«Τα κόμματα έδωσαν χέρι βοηθείας προς την κυβερνητική παράταξη και αυτή απάντησε με προεκλογικό όξος. Επιχείρησε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την στήριξη των κομμάτων» συμπληρώνουν οι Οικολόγοι.

«Ομφαλοσκοπούν και στρουθοκαμηλίζουν επικίνδυνα» καταλήγουν

Keywords
Τυχαία Θέματα