Πραγματοποιήθηκε η 30η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου

16:19 10/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η 30η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου.

Στη Γενική Συνέλευση, που διεξήχθη σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, έδωσαν το παρών τους πρώην και νυν Δήμαρχοι και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), ενώ παρέστησαν και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, καθώς και αρχηγοί

και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.

Χαιρετισμό απηύθυναν, πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Εσωτερικών και του Προέδρου της Ένωσης Δήμων και Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέας Κιτρομηλίδης, αλλά και το μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) και Δήμαρχος Λαρισαίων Κωνσταντίνος Τζανακούλης.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Κιτρομηλίδης ανέφερε ότι η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντονων προβληματισμών για το ρόλο και τη μορφή των οργανισμών ΤΑ. Η οικονομική κρίση και η περικοπή της κρατικής χορηγίας έφερε στο προσκήνιο το θέμα της οικονομικής αυτοτέλειας της ΤΑ, αλλά και θέματα εξορθολογισμού των δαπανών, είπε.

Ανέφερε επίσης ότι ο βασικός στόχος της διατήρησης του έντονα δημοκρατικού χαρακτήρα της ΤΑ πρέπει να συνδυαστεί με βαθιές τομές στην οικονομική διαχείριση, ώστε να εξορθολογιστούν τα οικονομικά δεδομένα της ΤΑ και να μην δίδονται επιχειρήματα στους ξένους δανειστές για να επιβάλλουν θέσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζανακούλης παρότρυνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τολμήσει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις στην ΤΑ, λέγοντας ότι αυτό θα είναι προς όφελος τόσο της κεντρικής διοίκησης, όσο και των τοπικών κοινωνιών.

Αναφέρθηκε στις δύσκολες εποχές που διέρχεται η ΤΑ στην Ελλάδα, λέγοντας ότι έχει περικοπεί το 60% των πόρων από την κεντρική εξουσία, ενώ το 50% του προσωπικού υπόκειται σε απολύσεις, όπως για παράδειγμα οι σχολικοί φύλακες, η δημοτική αστυνομία και διοικητικού υπάλληλοι.

Είπε τέλος ότι η ΤΑ δεν πρέπει να είναι «επαίτης» προς την κεντρική εξουσία, αλλά πρέπει να διασφαλίσει την οικονομική και διοικητική της αυτοτέλεια.

Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αποβιώσαντος Δημάρχου Αγίας Νάπας Αντώνη Τσόκκου, ενώ απονεμήθηκαν και τιμητικά διπλώματα σε τέως Δημάρχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα