Πράσινο φως από Eurogroup για οικονομική βοήθεια στην Ισπανία

16:33 20/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα ομόφωνα να χορηγήσουν οικονομική βοήθεια για ανακεφαλαιοποίηση ισπανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μετά από σχετική αίτηση της Ισπανίας που υποβλήθηκε στις 25 Ιουνίου 2012 και αφορά μέχρι και 100 δις ευρώ.

Ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει ότι οι Υπουργοί,

που είχαν σήμερα τηλεδιάσκεψη για το θέμα, συμφωνούν με την εκτίμηση της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι η παροχή δανείου στην Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών της ιδρυμάτων είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο.

Προστίθεται ότι το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι η Ισπανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με σκοπό να διορθωθούν οι όποιες μακροοικονομικές ανισορροπίες, όπως αυτές είχαν προσδιοριστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Αναφέρεται ακόμη ότι η οικονομική βοήθεια θα παρασχεθεί από το EFSF μέχρις ότου να γίνει διαθέσιμος ο μηχανισμός ESM οπότε τότε θα πρέπει να μεταφερθεί στο ESM.

Η βοήθεια θα καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ακόμη ότι τα δάνεια που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έχουν μέση διάρκεια περιόδου αποπληρωμής έως και 12,5 χρόνια.

Αναφέρεται ακόμη ότι το EFSF θα θέσει άμεσα στη διάθεση της Ισπανίας περίπου 30 δισ. ευρώ στην έναρξη της οικονομικής βοήθειας που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση απρόβλεπτων αναγκών επείγουσας χρηματοδότησης.

Το Eurogroup εκφράζει την πεποίθηση ότι οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην οικονομική αυτή συμφωνία θα συμβάλουν στην εξασφάλιση της επιστροφής όλων των τμημάτων του ισπανικού τραπεζικού τομέα στην ευρωστία και τη σταθερότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα