Πρόεδρος Αναστασιάδης: Επένδυση στην έρευνα και καινοτομία για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας

22:10 12/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για να επανακτήσει η Κύπρος την ανταγωνιστικότητα της θα πρέπει να επενδύσει στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την έρευνα, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι πρέπει να απορροφήσουμε το σύνολο των κονδυλίων που δικαιούμαστε στους τομείς αυτούς από την ΕΕ.

Σε ομιλία του απόψε στην τελετή αποφοίτησης του Διεθνούς Ινστιτούτου Διεύθυνσης

Κύπρου (CIIM), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – μιλώντας εκτός γραπτού κειμένου – ανέφερε ότι δεν είναι τυχαίος ο μετασχηματισμός του Γραφείου Προγραμματισμού σε Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.

Στόχος, σημείωσε, ήταν η επικέντρωση μιας ειδικευμένης και υψηλού επιπέδου δημόσιας υπηρεσίας στο να εστιάσει την προσοχή της ώστε να αναδείξει τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

“Οσον αφορά την έρευνα και καινοτομία, θέλω να σας πω ότι η ΕΕ θα δαπανήσει για την επόμενη περίοδο 2014-20, 70 δις ευρώ. Από εμάς εξαρτάται μέσα από σοβαρή και μελετημένη δουλειά να απορροφήσουμε το σύνολο των όσων δικαιούμαστε ώστε να επενδύσουμε, να κτίσουμε”.

Εφερε ως παράδειγμα, το Ισραήλ. “Όταν είχα πάει στο Ισραήλ είχα διαπιστώσει ότι η κρίση του `85 αποτέλεσε την ευκαιρία για τη σημερινή ευημερία του κράτους του Ισραήλ, όταν επένδυσε στην έρευνα και στην καινοτομία. Προσδιόρισε ότι το μέλλον του κράτους θα είναι πιο ελπιδοφόρο αν οι προσπάθειες επενδυθούν στην έρευνα και καινοτομία”, είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην ανάγκη κάποιος να αποκτά πτυχίο, μόρφωση ανάλογα με τη ζήτηση στην αγορά.

Ανέφερε ότι μιλώντας με Ευρωπαίους και ιδιαίτερα με την κ. Μέρκελ αυτό που του είπε είναι ότι η Κύπρος πρέπει να μελετήσει αυτό που έγινε στην Γερμανία. “Δεν είναι αρκετό να αναρτά κάποιος στον τοίχο το δίπλωμα ενός πανεπιστημιακού κλάδου που ενδεχόμενα να υπάρχει προοπτική εργοδότησης μετά από δεκαετία”, σημείωσε.

Λαμβάνοντας υπόψη, συνέχισε, ότι η Κύπρος έχει το προνόμιο και την ευλογία με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε τη μόρφωση με προγράμματα εξειδίκευσης ώστε τη δεδομένη στιγμή, την ώρα που χρειαζόμαστε τους εξειδικευμένους επιστήμονες ή και εργάτες να είναι σε θέση αντί να εισάγουμε ξένο ειδικευμένο προσωπικό να χρησιμοποιήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους.

Τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που να ανταποκρίνονται στις θέσεις που μελλοντικά η πατρίδα μας θα έχει ανάγκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα