Πρόεδρος Αναστασιάδης: “Λείπουν οι επενδύσεις…”

14:47 10/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Τη σημασία της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας εξήρε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι αυτό που λείπει είναι οι επενδύσεις σε έργα προκειμένου να υπάρξει απασχόληση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, ότι η Διεύθυνση

θα πρέπει να υπαχθεί και να στελεχώσει ένα ενδεχόμενο Υφυπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο θα είναι ο βασικός πυλώνας υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής.

Καλωσορίζοντας, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος συνοδευόταν από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης, Γεώργος Γεωργίου είπε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε υπηρεσία του δημοσίου.

Εξέφρασε την ετοιμότητα της Διεύθυνσης και του προσωπικού όπως προσφέρουν οτιδήποτε μπορούν για την υλοποίηση του προγράμματος της Κυβέρνησης και να εξετάσουν πώς ο ρόλος της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης μπορεί να προσφέρει περισσότερα στην όλη προσπάθεια που καταβάλλεται για επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και για την αλλαγή πλεύσης η οποία χρειάζεται.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν είναι τυχαία η επιλογή μου σαν πρώτης επίσκεψης να είναι η επαφή μαζί σας και ο διάλογος για το πώς μπορεί να αξιοποιήσουμε σημαντικούς πόρους πλέον από την Ευρώπη ιδιαίτερα και μετά τις αποφάσεις για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που φθάνουν μέχρι τα 95%, την επιπλέον βοήθεια που έχουμε επιτύχει 200 εκ. ευρώ για φέτος και του χρόνου αλλά ακόμα και τις συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως κ.λπ.».

Σημείωσε ότι ο ρόλος και οι εισηγήσεις της Διεύθυνσης «είναι πάρα πολύ σημαντικές» και τόνισε ότι αυτό που λείπει είναι οι επενδύσεις σε έργα προκειμένου να υπάρξει απασχόληση που είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

«Θεωρώ ότι η στενότατη συνεργασία μας είναι εκ των ων ουκ άνευ και η συμβολή σας ίσως η σημαντικότερη στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι δεν αρκείται στο μόνο στο γεγονός ότι αναβαθμίστηκε (το Γραφείο Προγραμματισμού) σε Γενική Διεύθυνση, αποδίδοντας ακριβώς τη σημασία που πρέπει στο γραφείο.

Επεσήμανε ότι «αν τελικά εγκριθεί από πλευράς της Βουλής η πρόταση για αποσυμφόρηση και από την μια του φόρτου εργασίας του υπουργείου αλλά από την άλλη και της δημιουργίας των προϋποθέσεων ώστε να μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικό το κράτος, η Γενική Διεύθυνση, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να υπαχθεί και να στελεχώσει ένα ενδεχόμενο υφυπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης το οποίο θα είναι ο βασικός, αν θέλετε, πυλώνας υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής».

Τόνισε ότι θεωρεί «σημαντικότατη την προσφορά» της Διεύθυνσης μέχρι σήμερα και πρόσθεσε ότι με την αναβαθμισμένη μορφή που παίρνει, πλέον, η Γενική Διεύθυνση, και ιδιαίτερα με την γνωστοποίηση το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου της ιστοσελίδας όπου ο καθένας θα έχει μονοθυριδική πρόσβαση στα διάφορα προγράμματα και βοήθεια που μπορεί να τυγχάνει από τη Διεύθυνση για την απορρόφηση όσο το δυνατόν, της μεγίστης δυνατής οικονομικής βοήθειας από τα διάφορα διαρθρωτικά, οριζόντια ή άλλα προγράμματα της ΕΕ, «θα δημιουργηθούν και οι συνθήκες να αντλούμε ίσως και στο σύνολο όσων δικαιούμαστε ή ακόμα και περισσότερα».

Απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, «είναι ίσως από τους σημαντικότερους τομείς που μπορούν να υποβοηθήσουν στην υλοποίηση προγραμμάτων, του προγραμματισμού, της ανόρθωσης της οικονομίας και των επόμενων κινήσεων που θα δώσουν την ευκαιρία ανάκαμψης και επανεκκίνησης (της οικονομίας).

Σημείωσε ότι «δεν τυχαία η επιλογή της επίσκεψης μου στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης. Ο λόγος, πέραν του ότι είναι ένα άρτια στελεχωμένο Τμήμα της Κυβέρνησης και έχει συμβάλει σημαντικά και στην επιτυχία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αλλά και σε σωρεία άλλων μέτρων και έργων της Κυβέρνησης, είναι και το γεγονός ότι η Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων θα είναι πια σε θέση να ενημερώνει τους πολίτες για τα προγράμματα, να συντονίζει την Κυβέρνηση και τα Υπουργεία για την καλύτερη, μέσα από τους σχεδιασμούς και τον προγραμματισμό, και τη μέγιστη δυνατή ποσότητα κεφαλαίων που θα υποβοηθήσουν στα έργα ανάπτυξης και που θα πρέπει να απορροφηθούν από τα ευρωπαϊκά Ταμεία.»

Συνεπώς, πρόσθεσε, «θεώρησα ότι έπρεπε και μετά ιδιαίτερα και την ενίσχυση με 200 εκ. ευρώ και 95% των συγχρηματοδοτούμενων έργων και άλλα, να βρεθώ και να ανταλλάξω κάποιες απόψεις και να διαβουλευτούμε για το πώς προχωρούμε παραπέρα».

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και θέλω να συγχαρώ τον Διευθυντή και τα υπόλοιπα διευθυντικά στελέχη, καθώς και στελέχη της Υπηρεσίας, διότι ήταν πανέτοιμοι. Παρακολουθώ να γίνεται μια αξιολογότατη δουλειά που θα μιας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στο μέγιστο δυνατόν βαθμό είτε απορρόφησης (κεφαλαίων) είτε προγραμματισμού είτε στον όλο σχεδιασμό για την παραπέρα ανάπτυξη της πατρίδας μας», είπε.

Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα δημιουργίας Υφυπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα αποτελεί το βασικό πυρήνα» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν ήταν διακοσμητική η πρόταση μου για δημιουργία Υφυπουργείων. Εχουμε ανάγκη αποσυμφόρησης των υδροκέφαλων Υπουργείων που δεν είναι δυνατόν με τις τόσες πολλές αρμοδιότητες να μπορεί ο πολιτικός προϊστάμενος να παρακολουθεί. Επίσης, είναι και ο συντονισμός που πρέπει να υπάρξει με τις πολλές Διευθύνσεις και πιστεύω ότι σε αυτό τον τομέα θα υποβοηθήσει η δημιουργία ενός ανάλογου Υφυπουργείου, όπως επίσης Υφυπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Υπηρεσιών, καθώς και Τουρισμού. Είναι σημαντικοί πυλώνες που θα υποβοηθήσουν τον καλύτερο προγραμματισμό και την επιτέλεση του κυβερνητικού έργου αλλά και την προς τους πολίτες οφειλόμενη συνεισφορά», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα