Πρόεδρος: Η πρόσκληση του ΓΓ ΟΗΕ δεν δικαιολογείτο

21:56 25/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με την επανάληψη της διαπίστωσης ότι δεν δικαιολογείτο η πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς δεν σημειώθηκε πρόοδος στο διάστημα των 2,5 μηνών μεταξύ των δύο συναντήσεων στο Greentree, ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στου Κύπριους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών και την ανάγνωση της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα.

«Τα έχουμε σημειώσει σε επιστολή μας προς τον Γενικό Γραμματέα και σε συνάντηση μαζί του. Κάναμε επίσης ξεκάθαρο ότι, σε περίπτωση

που θα επιτευχθεί πρόοδος, αυτή θα πρέπει να είναι σημαντική και να επιλύει τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και τότε να συνεχίσουμε – όπως προνοούν και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας – την πιθανότητα διεθνούς διάσκεψης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτά έγιναν ξεκάθαρα «και βρίσκουν τη θέση τους στη σημερινή δήλωση του Γενικού Γραμματέα».

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που έλαβαν χώρα κατά το διήμερο, είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας έμεινε 6-7 ώρες με τους ηγέτες.

«Εγιναν πολλές συζητήσεις, χωρίς και πάλι να σημειωθεί πρόοδος. Οι δύο πλευρές επιμένουν στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τα θέματα της διακυβέρνησης, όχι μόνο στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και τις εξωτερικές σχέσεις και τις διεθνείς συνθήκες και τον εναέριο χώρο», είπε.

Σε σχέση με το περιουσιακό, εξήγησε ότι σε όλες τις συζητήσεις το θέμα συνδέεται με το εδαφικό και εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον Γενικό Γραμματέα γιατί σε όλες του τις παρεμβάσεις, καθώς και η ομάδα του, τονίζουν τη διασύνδεση μεταξύ τους.

«Δόθηκαν εντελώς εκπρόθεσμα κάποια στοιχεία από την τουρκική πλευρά, τα οποία μπορείτε να βρείτε και στο internet», είπε, προσθέτοντας σε αυτό και τη μη εκπλήρωση της δέσμευσης των πλευρών για σύσταση επιτροπής, η οποία θα συζητούσε με τρόπο εμπιστευτικό συγκεκριμένα στοιχεία.

«Δυστυχώς η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίθηκε. Το θέμα παραμένει και στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα οι δύο πλευρές πρέπει σε 15 ημέρες να ανταλλάξουν συγκεκριμένα και σημαντικά στοιχεία που αφορούν το περιουσιακό και να συζητήσουν ταυτόχρονα και το εδαφικό. Οχι κατ’ ανάγκη να παρουσιάσουν χάρτες», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, διευκρινίζοντας ότι “δεν είναι αυτό που ζητούμε”.

«Ζητούμε τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς σε ό,τι αφορά τη βασική μας απαίτηση για τις εδαφικές προσαρμογές. Να δοθεί η δυνατότητα σε 100.000 κόσμο, πρόσφυγες του 1974, να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση και να έχουν πλήρη κυριότητα στις περιουσίες τους. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ να συζητήσουμε με ανοιχτό μυαλό το θέμα του περιουσιακού, το οποίο αφορά τις περιουσίες που θα παραμείνουν υπό τ/κ διοίκηση», είπε.

Για το θέμα της διεθνούς διάσκεψης και των χρονοδιαγραμμάτων, επανέλαβε ότι κατέστησε ξεκάθαρο στον Γενικό Γραμματέα τη θέση του, την οποία έθεσε και στο Εθνικό Συμβούλιο, ζητώντας στήριξη, πως δεν πρόκειται να δεχθεί χρονοδιάγραμμα για τη διεθνή διάσκεψη.

«Στη δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει προθέσεις, αλλά κάτω

Keywords
Τυχαία Θέματα