Πρόεδρος ΚΟΤ: Δύσκολη αλλά επιτυχημένη η τουριστική χρονιά 2012

20:01 11/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στη σημασία του τουρισμού για την Κύπρο και την οικονομία της, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ, Αλέκος Ορουντιώτης, σημειώνοντας ότι οι δυσμενείς παρενέργειες της κρίσης αναμένεται να συνεχιστούν και το 2013, εκφράζοντας όμως την ελπίδα όπως η ρωσική αγορά αποδειχτεί και πάλι θετικό αντίβαρο.

Σε ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΔΙΞΕ, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ ανέφερε ότι το 2012 αποδείχτηκε πολύ δύσκολη χρονιά, που ωστόσο ήταν επιτυχημένη για την τουριστική οικονομία, με

τα έσοδα από τον τουρισμό να αυξάνονται κατά περίπου 11% μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τις αφίξεις να έχουν ξεπεράσει το +3,5% μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

«Ο τουρισμός λοιπόν έδωσε, για μια ακόμη φορά, πνοές ζωής στην δοκιμαζόμενη κυπριακή οικονομία. Εξάλλου, η ίδια η Τρόικα έχει αναδείξει την ανάγκη στήριξης του τουριστικού τομέα και έχει επισημάνει την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς του τουρισμού. Κάτι που ευελπιστώ να γίνει αντιληπτό από όλους, ιδιαίτερα όσον αφορά στη διάθεση κονδυλίων», συνέχισε.

Σημείωσε ότι παρά τα γενικά θετικά αποτελέσματα του 2012, λόγω και της αύξησης των αφίξεων της ρωσικής αγοράς με ποσοστό πέραν του +40%, το αρνητικό οικονομικό κλίμα έχει επηρεάσει δυσμενώς σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, που έχουν παρουσιάσει πτωτικές τάσεις.

Ο κ. Ορουντιώτης είπε ότι οι δυσμενείς παρενέργειες της κρίσης αναμένεται να συνεχιστούν και το 2013, μιας και η ύφεση θα συνεχιστεί στην Ευρώπη και εξέφρασε την ελπίδα όπως η ρωσική αγορά αποδειχτεί και πάλι θετικό αντίβαρο όσον αφορά στα τουριστικά αποτελέσματα, αντισταθμίζοντας, κατά το δυνατό, τις πτωτικές τάσεις άλλων αγορών.

Εξέφρασε τη θέση ότι ο ξενοδοχειακός τομέας τίθεται ενώπιον προκλήσεων, προσθέτοντας ότι πέραν της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της, τα αυξανόμενα τέλη και οι νέες χρεώσεις που πηγάζουν από τις πρόνοιες του Μνημονίου, σίγουρα θέτουν επιπρόσθετο βάρος στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Ο ΚΟΤ, είπε, παρόλο που αναγνωρίζει ότι και οι ξενοδόχοι οφείλουν να συνεισφέρουν στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης, είναι υπέρ της μελέτης εφαρμογής στοχευμένων μέτρων ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε να μειωθεί, κατά το δυνατό, το αυξανόμενο βάρος που αναμένεται να επωμιστούν λόγω του Μνημονίου.

Χαρακτήρισε παράλληλα ως μονόδρομο τη βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας.

Στόχος, είπε, «είναι να διατηρήσουμε τη σχέση ‘value for money’, αφού εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να συμπιεστούν άλλο οι τιμές».

Επιβάλλεται, είπε, η τακτική ανακαίνιση των ξενοδοχειακών μονάδων και η αποφυγή περαιτέρω συμπίεσης των λειτουργικών κόστων των μονάδων σε βάρος της ποιότητας.

Έκανε λόγο για λανθασμένες τακτικές που επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις, όπως η συρρίκνωση της στελέχωσης και κατάρτισης προσωπικού, η πρόσληψη ανειδίκευτου προσωπικού, η μείωση του κόστους των προγευμάτων και των γευμάτων, η μείωση των κονδυλίων συντήρησης.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΤ πρόσθεσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί μια πολιτική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του ξενοδοχείου προς το κοινωνικό σύνολο, όπως παραδείγματος χάριν με την προτίμηση πρόσληψης Κυπρίων έναντι Κοινοτικών καθώς επίσης και με τον περιορισμό της εφαρμογής του all inclusive.

Keywords
Τυχαία Θέματα