Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ: Η Προεδρία απαιτεί καθολική συνεργασία

19:17 4/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος και η επιτυχία της απαιτεί καθολική συνεργασία Κυβέρνησης, Βουλής, πολιτικών κομμάτων, οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας, πολιτών και ΜΜΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση

της ΕΔΕΚ, σε ομιλία του ενώπιον της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης Λάρνακας του κινήματος ο κ. Ομήρου εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της ΕΔΕΚ στην προσπάθεια για μια επιτυχή Προεδρία.

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό λέγοντας ότι «το γεγονός ότι για έξι ολόκληρους μήνες οι προβολείς του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος θα είναι στραμμένοι σε μια χώρα, την Κύπρο, της οποίας το 37% των ευρωπαϊκών εδαφών της, βρίσκονται κάτω από την στρατιωτική κατοχή μιας υποψήφιας για ένταξη χώρας, της Τουρκίας, αποτελεί την μεγαλύτερη δυνατότητα και ευκαιρία ανάδειξης του πραγματικού χαρακτήρα του κυπριακού ως θέματος εισβολής και κατοχής».

Η ανάληψη της Προεδρίας «αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση, αφού η χώρα μας καλείται να αποδείξει ότι αποτελεί ένα ισότιμο αλλά συνάμα και ένα υπεύθυνο κράτος μέλος της Ενωσης, το οποίο έχει τη δυνατότητα να συμβάλει εποικοδομητικά στη διαδικασία εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης», ανέφερε.

«Καλείται ακόμα η Κυπριακή Προεδρία να ενεργήσει για να υιοθετηθούν πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν την σημερινή βαθιά οικονομική ύφεση στην Ευρώπη», είπε. Με προώθηση, πρόσθεσε, «των αρχών της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής».

Για μια Ευρώπη, ανέφερε, «για τους πολίτες της και για στοχευμένες πολιτικές και καλύτερη διακυβέρνηση για βιώσιμη ανάπτυξη και για μια Ευρώπη παρούσα στη διεθνή πολιτική σκηνή και πιο κοντά στους γείτονες της».

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου «η γεωγραφική θέση της Κύπρου μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη Νότια διάσταση της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, με στόχο την αναβάθμιση της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας της Ε.Ε. με τις χώρες της Μεσογείου».

Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι «ιδιαίτερα υπό το φως της «Αραβικής Άνοιξης» θα πρέπει να προωθηθούν πολιτικές που θα βοηθούν της Αραβικές χώρες να προωθήσουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής».

Ταυτόχρονα, ανέφερε, «η Κύπρος μπορεί να αναδειχθεί γέφυρα διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η Κυπριακή Προεδρία σε αυτή την κρίσιμη πολιτική και οικονομική συγκυρία καλείται ακόμα να ενεργήσει ως επιδέξιος διαμεσολαβητής για να αναπτυχθούν τέτοιες πολιτικές που θα αποτρέπουν αντιευρωπαϊκά αισθήματα μέσα στους Ευρωπαίους πολίτες».

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου αυτό θα καταστεί δυνατό με πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό ότι η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση των προβλημάτων.

Μπορεί, είπε, «το κυπριακό πρόβλημα να μην είναι στην ημερήσια διάταξη της κυπριακής Προεδρίας, αλλά

Keywords
Τυχαία Θέματα