Πρόεδρος ΡΑΕΚ: Η οικονομική κρίση είχε πρωτόγνωρα αποτελέσματα στον ενεργειακό τομέα

13:44 15/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η οικονομική κρίση είχε πρωτόγνωρα αποτελέσματα στον ενεργειακό τομέα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Γιώργος Σιαμμάς, αναφέροντας ότι η ζήτηση μειώθηκε σχεδόν κατά 20 % «κάτι που αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά στα τελευταία 35 χρόνια που ευρίσκομαι στον τομέα της ενέργειας».

Σε χαιρετισμό του στην 56η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Συντεχνίας Επιστημονικού Προσωπικού της ΑΗΚ, (ΣΕΠΑΗΚ), ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς, είπε ότι οι επιπτώσεις

στην ΑΗΚ λόγω της μείωσης των πωλήσεων είναι προφανείς και θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν με ένα έκτακτο σχέδιο δράσης.

Ο κ. Σιαμμάς αναφέρθηκε και στις «εξαιρετικά θετικές εξελίξεις της έναρξης της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 της ΑΟΖ της Κύπρου που ακολουθεί τον αρχικό εντοπισμό ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου».

«Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τον τόπο μας, που μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα αλλά και σε παράπλευρους τομείς της οικονομίας, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις απασχόλησης», είπε.

Ηδη στο Ευρωπαϊκό επίπεδο, συνέχισε, έχει ολοκληρωθεί ο Κανονισμός των Ευρωπαϊκών Ενεργειακών υποδομών για τον οποίο η ΡΑΕΚ εργάστηκε μέσα στα πλαίσια του Οργανισμού των Ρυθμιστικών Αρχών, που εντάσσει την Κύπρο μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ, στο Νότιο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου.

Κατά τον κ. Σιαμμά, η ανάπτυξη του Τερματικού Υγροποίησης στο Βασιλικό και η μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρωπαϊκή αλλά και σε άλλες αγορές, αποτελεί ένα σημαντικό και φιλόδοξο στόχο για την Κύπρο που θα τη μετατρέψει σε ενεργειακή και πολιτική γέφυρα μεταξύ ΕΕ και Μέσης Ανατολής.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι η χρονική περίοδος από την προηγούμενη Γενική Συνέλευσή χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερες δυσκολίες και γεγονότα που επηρέασαν εξαιρετικά αρνητικά την Κύπρο.

«Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012, η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης απορρόφησε μεγάλο μέρος του χρόνου της ΡΑΕΚ και των Διευθύνσεων της ΑΗΚ και του ΔΣΜΚ, οπότε και αποφασίστηκε να αποδεσμευτούν οι προσωρινές μονάδες που είχαν ενοικιαστεί μετά την έκρηξη στο Βασιλικό», είπε.

Πρόσθεσε ότι το σύστημα στηρίζεται έκτοτε στις υφιστάμενες Μονάδες που σταδιακά επιδιορθώνονται και επανέρχονται σε λειτουργία.

Επιπλέον, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι αναμένεται ότι σύντομα θα επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία και οι ατμοηλεκτρικές μονάδες του Βασιλικού, με αποτέλεσμα να μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα με όσο το δυνατό πιο οικονομικό τρόπο, κάτι που είναι τόσο απαραίτητο σήμερα με την όξυνση της οικονομικής κρίσης.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, είπε ότι αυτή είχε πρωτόγνωρα αποτελέσματα στον ενεργειακό τομέα.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η ζήτηση μειώθηκε σχεδόν κατά 20 % «κάτι που αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά στα τελευταία 35 χρόνια που ευρίσκομαι στον τομέα της ενέργειας».

Όπως είπε, οι επιπτώσεις στην ΑΗΚ λόγω της μείωσης των πωλήσεων είναι προφανείς και θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν με ένα έκτακτο σχέδιο δράσης.

«Η επίλυση των οικονομικών δυσχερειών του Οργανισμού με την αυτόματη μετακύλιση ολόκληρου του κόστους στον καταναλωτή δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση», είπε.

Επιπρόσθετα από τη μείωση της ζήτησης, σημείωσε ο κ. Σιαμμάς, υπάρχει και το θέμα της αυξανόμενης διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που «από ό,τι φάνηκε μέσα από το διαγωνισμό για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, μπορούν να προσφέρουν ενέργεια κάτω από τη σημερινή οριακή τιμή του συστήματος ηλεκτρισμού».

Η ΡΑΕΚ, είπε ο Πρόεδρός της, εδώ και χρόνια, τάσσεται υπέρ της σταδιακής εξάλειψης των επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ μέσα από την ένταξη και συμμετοχή τους στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, έχει αναθέσει σε Σύμβουλο την επανεξέταση του μοντέλου αγοράς ηλεκτρισμού, με σκοπό να αρθούν τα πιθανά εμπόδια στην ενεργοποίηση του ανταγωνισμού, έχοντας όμως ως γνώμονα τη διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού και το όφελος για τον καταναλωτή.

Ταυτόχρονα, είπε ότι η διαφοροποίηση του μοντέλου αγοράς θα επιτρέψει τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού με βάση κοινούς κανόνες και υποχρεώσεις.

Ο κ. Σιαμμάς είπε ότι η ΡΑΕΚ παρακολουθεί, χωρίς να παρεμβαίνει το διάλογο μεταξύ της Διοίκησης και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων της ΑΗΚ, που στοχεύει στη βελτίωση του Οργανισμού, έχοντας θέσει μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις που βοηθούν προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της μείωσης δαπανών και είχε χαιρετίσει πέρσι την επίτευξη σχετικής συμφωνίας.

Όμως, σημείωσε, οι αλλαγές στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται η ΑΗΚ είναι πλέον τόσο ραγδαίες που επιβάλλουν άμεσα δραστικές αλλαγές.

«Η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων και η πιθανή αναζήτηση ευθυνών σε άλλους εξωγενείς παράγοντες δεν είναι παραγωγική, ούτε οδηγεί στις λύσεις που χρειάζονται», υπογράμμισε.

Απηύθυνε έκκληση προς τους συνδικαλιστές και ειδικά προς τα στελέχη του επιστημονικού δυναμικού της ΣΕΠΑΗΚ, λέγοντας ότι «θα πρέπει να συμβάλετε αποφασιστικά, στις τολμηρές και ριζοσπαστικές αλλαγές που όλοι αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται άμεσα η ΑΗΚ».

«Επιβάλλεται σήμερα και όχι αύριο, να αφήσετε πίσω φαινόμενα αντίδρασης που αντιστρατεύονται τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση που αντικειμενικά χρειάζονται οι Οργανισμοί Δημοσίου Χαρακτήρα, όπως η ΑΗΚ» είπε.

Πρόσθεσε ότι «γνωρίζετε πολύ καλά τα προβλήματα και έχετε τη δυνατότητα να προτείνετε λύσεις καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο εξωτερικό παράγοντα. Διαφορετικά, με την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα στον τόπο, θα επιβληθούν κατά τη γνώμη μου, πολύ σύντομα οδυνηρές και ίσως ισοπεδωτικές λύσεις από άλλους που δεν θα λαμβάνουν υπόψη όλους τους παράγοντες και τις ιδιαιτερότητες του τομέα που εσείς γνωρίζετε πολύ καλά».

Keywords
Τυχαία Θέματα