Προσέλκυση επενδύσεων από Καναδά συζήτησε ο Μαλάς με τον Υπατο Αρμοστή

18:53 15/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα της προσέλκυσης κεφαλαίων από τον Καναδά συζήτησε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατία Σταύρος Μαλάς με τον Υπατο Αρμοστή του Καναδά στην Κύπρο Robert Peck, σημειώνοντας ότι η χώρα αυτή είναι η πρώτη στον κόσμο σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας και θα μπορούσαν εταιρείες και υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας να εγκατασταθούν στην Κύπρο, εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους στην περιοχή.

Σε

δηλώσεις μετά την ωριαία συνάντηση που είχαν στο εκλογικό του επιτελείο, ο κ. Μαλάς είπε ότι ανέφερε στον Καναδό διπλωμάτη πως η κατάσταση στο Κυπριακό βρίσκεται δυστυχώς σε μια στασιμότητα εξαιτίας της αδιαλλαξίας της τ/κ κοινότητας συνεπικουρούμενης από την Τουρκία. Η δική του θέση, συνέχισε, είναι ότι δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από τη συμφωνημένη βάση για την επίλυση του Κυπριακού, που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και του εξήγησε γιατί είναι υποστηρικτής μιας ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης σε ένα ομόσπονδο κράτος. Δεν είναι μόνο θέμα επανένωσης της χώρας, αλλά επανένωσης του λαού, πρόσθεσε, λέγοντας ότι Ε/κ και Τ/κ θα πρέπει να συνεργάζονται περισσότερο, ώστε να μπορέσει να επανενωθεί και ο λαός.

Υπάρχει κίνδυνος, είπε, εάν συμφωνήσουμε σε μια χαλαρή ομοσπονδία με αποκεντρωμένες εξουσίες, να δημιουργήσουμε συνθήκες αποσταθεροποίησης της λύσης από κάποιους που στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους έχουν τη διχοτόμηση. «Μια αποτυχία της λύσης αυτόματα δημιουργεί συνθήκες διαχωρισμού».

Εκεί που υπήρξαν θετικές συγκλίσεις μεταξύ των κ. Χριστόφια και Ταλάτ, όπως η πλειοψηφία της ε/κ πλευράς τις αντιλαμβάνεται θετικές, συνέχισε ο κ. Μαλάς, θα πρέπει να τις κρατήσουμε και να χτίσουμε πάνω σε αυτές.

Για την οικονομία ανέφερε στον κ. Peck ότι η Κύπρος θα πρέπει άμεσα να θέσει ένα στρατηγικό σχεδιασμό για μια πολυδιάστατη οικονομία ώστε να μπορεί να αντέχει τις πιέσεις της οποιασδήποτε οικονομικής κρίσης και τον κάλεσε να στείλει το μήνυμα στον Καναδά ότι μας ενδιαφέρει η προσέλκυση επενδύσεων διότι ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε διπλώματα ευρεσιτεχνιών.

«Θεωρώ ότι εταιρείες και υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας μπορούν να εγκατασταθούν στη χώρα μας και να εξυπηρετούν τη Μέση Ανατολή, όχι μόνο για λόγους θέσης (γεωγραφικής) αλλά λόγω εταιρικού φόρου, κ.ά.», είπε. Ο Πρέσβης του Καναδά, ανέφερε ο κ. Μαλάς, συμφώνησε μαζί του και ο υποψήφιος Πρόεδρος επεσήμανε ότι το όραμα του Καναδά τη δεκαετία του ’70 για μια οικονομία που δεν θα εξαρτιόνταν από την αμερικανική οικονομία, τώρα έχει γίνει πραγματικότητα ενώ η χώρα έχει επενδύσει και στον τομέα της τεχνολογίας, όπως και το Ισραήλ.

Το κυριότερο στίγμα που θα πρέπει να χαρακτηρίζει την επόμενη Κυβέρνηση στην Κύπρο είναι η πολιτική αξιοπιστία, αξιοπρέπεια και ανιδιοτέλεια, ανέφερε στον Καναδό Πρέσβη – όπως είπε ο κ. Μαλάς – φέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι η επόμενη κυβέρνηση θα συνάψει τα μεγάλα συμβόλαια για το φυσικό αέριο «και θεωρώ ότι αυτοί που θα είναι στην εξουσία θα πρέπει να μην έχουν προσωπικές ατζέντες, αλλά ένα σωστό και υγιές πολιτικό στίγμα».

Ο Σταύ

Keywords
Τυχαία Θέματα