Προσοχή στις ε/κ περιουσίες, συστήνει ο Προεδρεύων της Βουλής

14:47 16/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα έκανε ο Προεδρεύων της Βουλής Σοφοκλής Φυττής, κατά τη διάρκεια επίδοσης ψηφίσματος από τα οργανωμένα σύνολα της Μόρφου, σήμερα, προειδοποιώντας ότι αν οι Τούρκοι αποκτήσουν την πλειοψηφία της γης τότε θα ζητήσουν διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους.

«Η Βουλή πάντοτε εκτιμά το ότι κοινότητες κατεχόμενες, δήμοι, σωματεία, οργανώσεις έρχονται και παραδίδουν ψηφίσματα

με τη γνώμη τους, με τη διαμαρτυρία τους όσον αφορά την κατοχή, την εισβολή και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ε/κ σ’ αυτόν τον τόπο», είπε ο κ. Φυττής.

Πρόσθεσε ότι η συνήθης πρακτική για το κυπριακό κοινοβούλιο είναι εκτός του να διανέμει τα ψηφίσματα αυτά σε όλους τους Βουλευτές της Κύπρου, να τα στέλνει μεταφρασμένα στα Κοινοβούλια της ΕΕ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.

Γιατί, εξήγησε, «έχουμε την γνώμη ότι δεν είναι μόνο τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχουν λόγο για το Κυπριακό». Θα ‘ρθει η ώρα, είπε, «που πολλές χώρες εκεί που δεν το περιμένουμε πιθανόν ν’ αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, ιδιαίτερα με αυτή τη θλιβερή κατάσταση που υπάρχει ότι αρκετοί Ε/κ λόγω ανάγκης, λόγω μη αντοχής, λόγω απογοήτευσης πάνε και πουλούν την γη τους στους Τούρκους έναντι ‘πινακίου φακής’».

Ο Προεδρεύων της Βουλής συνέχισε λέγοντας ότι «όταν αποκτήσουν – ισχυριζόμαστε πολλοί – την πλειοψηφία της γης, τότε θα ζητήσουν διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους». Διότι, ανέφερε, «τώρα δεν μπορούν να το κάνουν, δεν έχουν την πλειοψηφία του εδάφους». Οι Ε/κ στο 38%, είπε, «έχουμε το 22% ε/κ ιδιωτική γη, οι Τ/κ έχουν 6%, το κράτος 8,2% και υπάρχει και κάποια λίγη γη του ΕΒΚΑΒ και άλλων ξένων».

«Όταν αποκτήσουν λοιπόν με την κατάσταση που επικρατεί την πλειοψηφία θα ζητήσουν αναγνώριση και πολλές χώρες που δεν τις λογαριάζουμε θ’ αρχίσουν σιγά – σιγά να τους αναγνωρίζουν», πρόσθεσε.

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι «η συνεχής διαφώτιση είναι το παν για να προωθήσουμε σε διάφορους φορείς παγκόσμια το θέμα μας».

Η Τουρκία, είπε ο κ. Φυττής, «είναι αποφασισμένη να κρατήσει τη μισή Κύπρο». Όπως φαίνεται, πρόσθεσε, «ο χώρος της Κύπρου είναι μέσα στα γεωστρατηγικά της συμφέροντα και πιθανόν αν βρει ευκαιρία στα πενήντα, εκατό χρόνια να πάρει όλη την Κύπρο». Τους Τούρκους να μην τους υποτιμούμε για τίποτα, είπε, προσθέτοντας ότι «τώρα θέλουν ευρωπαϊκή πορεία, αύριο μπορεί να θέλουν ασιατική πορεία».

«Πραγματοποιούμε σήμερα αυτές τις συναντήσεις για να δώσουμε το ψήφισμα διαμαρτυρίας μας για την απαράδεκτη, συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής μας», δήλωσε από πλευράς του ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας επιδίδοντας το ψήφισμα στον Προεδρεύοντα της Βουλής Σοφοκλή Φυττή.

Πρόσθεσε ότι «ήταν και τότε 16 Αυγούστου, 1974, ημέρα Παρασκευή στις 8 το πρωί, όταν η πόλη της Μόρφου έπεφτε στα χέρια του εχθρού και εμείς οι Μορφίτες κρατώντας στους ώμους το βαρύ σταυρό της προσφυγιάς για 39 ολόκληρα χρόνια τριγυρνάμε στις γειτονιές του κόσμου – με όλη τη σημασία της λέξεως – χτυπάμε πόρτες που δεν ανοίγουν και αναζητούμε δικαίωση, αναζητούμε το δρόμο της επιστροφής σ’ αυτή την αγαπημένη πόλη».

Μέσα από το ψήφισμα, ανέφερε ο κ. Πίττας «ζητούμε τον τερματισμό της παράνομης κατοχής της πόλης μας, τον τερματισμό του σφετερισμού της γης μας, της βεβήλωσης και της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Ζητούμε, είπε, «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του εθνικού μας προβλήματος όσο το πιο δυνατόν πιο σύντομα». Σίγουρα, διευκρίνισε, «μας ενδιαφέρει μια σύντομη λύση, αλλά σίγουρα – και το υπογραμμίζουμε αυτό – όχι οποιαδήποτε λύση να είναι ένα προσωρινό κλείσιμο του Κυπριακού».

«Μας ενδιαφέρει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για τον κυπριακό λαό στο σύνολό του, Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους που να επανενώνει τον τόπο, να επανενώνει το λαό μας», είπε τέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα