Προσπάθεια για άλλα 300 εκ. από ΕΤΕπ, συνεχίζεται η προσπάθεια για διακρατικό δάνειο

20:53 3/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προσπαθώντας να διασφαλίσει άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία να διοχετευτούν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, τα 300 εκατομμύρια που είχαν εξασφαλιστεί στο παρελθόν από την ΕΤΕπ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δόθηκαν στις τράπεζες για να τα διαθέσουν σε δάνεια. Οι τράπεζες

όμως έπαιρναν τα λεφτά που αντιστοιχούσαν στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έτσι δεν διοχετεύτηκε επαρκής ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε η ίδια πηγή.

Τώρα, ανέφερε, είμαστε σε επαφή με την τράπεζα αυτή για να αντλήσουμε ξανά ρευστότητα 300 εκατομμυρίων ευρώ για να μπορέσουμε να δώσουμε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ίδια πηγή ανέφερε, παράλληλα, πως η προσπάθεια της Κύπρου για διακρατικό δάνειο από Ρωσία ή Κίνα συνεχίζεται αν και τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν δεν είναι μεγάλα.

Είπε ακόμη πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την ασφάλεια της ανακεφαλαιοποίησης μέσω του μηχανισμού στήριξης για αυτό και προσφύγαμε στο μηχανισμό, προσθέτοντας πως δεν θεωρούμε κακό το μηχανισμό στήριξης.

Ανέφερε πως ο μηχανισμός στήριξης καλείται να αποδείξει πως είναι μηχανισμός στήριξης και όχι μηχανισμός στραγγαλισμού κρατών μελών.

Είπε πως αφού η τρόικα κάνει τις επαφές της στη Λευκωσία θα κάνει τις εκτιμήσεις της και θα επανέλθει. Σε σχέση με το ποσό που θα χρειαστεί, ανέφερε πως αυτό θα συζητηθεί με την τρόικα και θα δοθεί και η εικόνα από πλευράς κυπριακού κράτους αναφορικά με το πώς πηγαίνουν τα δημοσιονομικά και θα πουν και αυτοί τι χρειάζεται για τα δημοσιονομικά και τι χρειάζεται για τις τράπεζες.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τρόικα δεν θα ακολουθήσει προσεγγίσεις και πρακτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, αφού η δημοσιονομική εικόνα της Κύπρου, έχοντας υπόψη την ευρωζώνη, δεν είναι άσχημη.

Σημείωσε ακόμα την ανάγκη να εξευρεθούν κονδύλια για την ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα