Πρόσθετες εξοικονομήσεις στο δημόσιο και διοχέτευσή τους στις κατασκευές, εισηγείται η ΟΣΕΟΚ

17:33 16/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη διοχέτευση κεφαλαίων που θα προέλθουν από εξοικονομήσεις στα δημόσια οικονομικά, όπως πρόσθετη έκτακτη εισφορά των δημοσίων υπαλλήλων προς την κατεύθυνση αναπτυξιακών προϋπολογισμών για κατασκευαστικά έργα, εισηγείται η Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), προκειμένου να στηριχθεί ο τομέας των κατασκευών.

Σε υπόμνημά τους προς τον ΓΓ του ΑΚΕΛ,

με τον οποίο συναντήθηκαν σήμερα και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, η ΟΣΕΟΚ εισηγείται επίσης την άμεση έναρξη των διαδικασιών για υλοποίηση των «ώριμων» έργων του Δημοσίου, τη χρήση Μεθόδων Κατασκευής, όπως τα Αυτοχρηματοδοτούμενα Έργα, BOTs, PPPs, κ.α. στις περιπτώσεις που το Δημόσιο αδυνατεί να χρηματοδοτήσει τα έργα, την άμεση Αξιοποίηση της Κρατικής περιουσίας (μέσω της δημιουργίας Συμβουλίου Αξιοποίησης Κρατικής Περιουσίας) με στόχο την υλοποίηση κατασκευαστικών επενδύσεων / έργων, καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών και καταπολέμηση των καθυστερήσεων / παγοποιήσεων όσον αφορά στις πληρωμές του Δημοσίου για εκτελεσθείσες εργασίες για Έργα του Δημοσίου.

Όσον αφορά στην τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και συνεισφοράς στον Κατασκευαστικό τομέα, η ΟΣΕΟΚ μεταξύ άλλων εισηγείται την παροχή οικονομικών και πολεοδομικών κινήτρων και απορρόφηση Ευρωπαϊκών Κονδυλίων, την κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών όπου υπάρχει Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, – μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στο 5% για όλες τις συναλλαγές του Κατασκευαστικού τομέα, – μείωση του Φόρου Κεφαλαιουχικών Κερδών, – αύξηση των αφορολόγητων ποσών, – μείωση του χρόνου απόσβεσης, και – αύξηση συντελεστή δόμησης σε επιλεγμένες περιοχές – παροχή επιπλέον συντελεστή δόμησης (σε μορφή bonus) σε όσους θα ξεκινήσουν άμεσα.

Σε ξεχωριστό υπόμνημα για την πράσινη ανάπτυξη, η ΟΣΕΟΚ σημειώνει πως ο νέος αυτός πυλώνας μπορεί να αποτελέσει προσέγγιση εξόδου της χώρας από την κρίση. Εισηγείται ως πρώτο βήμα υλοποίησης της στρατηγικής προς την Πράσινη Ανάπτυξη είναι η δημιουργία ενός Ταμείου το οποίο και θα ονομαστεί «Πράσινο Ταμείο Αναπτύξεως» και μέσω αυτού θα χρηματοδοτούνται τα Κατασκευαστικά Έργα που σχετίζονται με την Ενεργειακή Αναβάθμιση, την Ανακαίνιση και τη Συντήρηση Κτιρίων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία τα κεφάλαια του ταμείου μπορεί να προέλθουν από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως.

Η ΟΣΕΟΚ προτείνει όπως το ταμείο δημιουργηθεί και τεθεί υπό την αιγίδα του Κράτους και στοχεύει όπως, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, να προσφέρει τα «Πράσινα Δάνεια» με ανταγωνιστικά επιτόκια και ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης σε όσους ιδιοκτήτες υφιστάμενων κτιρίων θα αιτηθούν σε αυτό με σκοπό την Ενεργειακή Αναβάθμιση, την Ανακαίνιση και τη Συντήρηση των Κτιρίων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα