Προτάσεις Νικόλα Παπαδόπουλου για προστασία δανειοληπτών

12:40 7/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Έξι προτάσεις για την προστασία των δανειοληπτών προτείνει με επιστολή του ο βουλευτής του ΔΗ.ΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.

Αναλυτικά:
Με το νέο ορισμό των μη-εξυπηρετούμενων δανείων όλα τα καθυστερημένα δάνεια πέραν των 3 μηνών θα θεωρούνται πλέον ως «μη-εξυπηρετούμενα».
Ως εκ τούτου θα αυξηθούν γεωμετρικά τα μη-εξυπηρετούμενα και προβληματικά δάνεια σε όλες τις τράπεζες.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ειδική πρόνοια του μνημονίου

προβλέπει ότι οι υποθήκες θα πρέπει από το 2015 να εκποιούνται μέσα σε 18 μήνες.
Με άλλα λόγια, κινδυνεύουμε να δούμε μαζικές εκποιήσεις ακινήτων και για πρώτη φορά μετά το 1974 να δούμε μερικές χιλιάδες συμπολίτες μας άστεγους στους δρόμους…
Τονίζεται πως ούτε και στις ίδιες τις τράπεζες δεν συμφέρουν αυτές οι εξελίξεις, καθώς,
• Τα ψηλά δανειστικά επιτόκια στραγγαλίζουν την ανάπτυξη και δυναμιτίζουν κάθε προοπτική ανάκαμψης της Κυπριακής οικονομίας.
• Τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια τους προκαλούν τεράστιες ζημιές και επιπρόσθετες ανάγκες κεφαλαίων και
• Η μαζική εκποίηση περιουσιών θα οδηγήσει σε κάθετη μείωση των τιμών των ακινήτων και θα τους δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες ζημιές.
Άρα συμφέρει και στις ίδιες τις τράπεζες να προσφέρουν διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων.
Κατανοούμε φυσικά την πολυπλοκότητα του προβλήματος και σημειώνουμε τις πρόσφατες μειώσεις επιτοκίων από συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα.
Αναγνωρίζεται ότι τέτοιες κινήσεις βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως οφείλουμε δυστυχώς να διαπιστώσουμε πως τα Κυπριακά επιτόκια στην Κύπρο εξακολουθούν να παραμένουν υπερβολικά υψηλά.
Είναι επίσης με ιδιαίτερο προβληματισμό που διαπιστώνουμε πως μέχρι σήμερα, έχουμε υιοθετήσει ως χώρα όλα τα μέτρα του μνημονίου που αφορούν τη στήριξη των τραπεζών, αλλά κανένα από τα μέτρα του μνημονίου που έχει ως στόχο τη στήριξη των δανειοληπτών.
Πρέπει λοιπόν άμεσα, να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για περαιτέρω μείωση των δανειστικών επιτοκίων από τις ίδιες τις τράπεζες.
Παράλληλα όμως και επιπρόσθετα το ζήτημα αναδιάρθρωσης των δανείων μπορεί να αντιμετωπιστεί και Νομοθετικά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ως ακολούθως:
1. Να περιοριστεί η διακύμανση των επιτοκίων
Είμαστε η μοναδική χώρα στο κόσμο που τα δανειστικά επιτόκια είναι κυμαινόμενα σε τριπλό επίπεδο:
• είναι κυμαινόμενο το βασικό επιτόκιο,
• το ευρωπαϊκό επιτόκιο (euribor)
• αλλά και το περιθώριο κέρδους της τράπεζας.

Στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί το φαινόμενο όταν μειώνεται το ένα (π.χ. το ευρωπαϊκό-euribor) να αυξάνονται τα άλλα δυο, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας, το επιτόκιο να παραμένει το ίδιο.

Γίνεται εισήγηση να περιοριστεί νομοθετικά η ευχέρεια των τραπεζών να διακυμαίνουν το επιτόκιο τους, έτσι ώστε να πρέπει η τράπεζα να επιλέγει ποιο κομμάτι του επιτοκίου θα είναι κυμαινόμενο και μόνο εκείνο να μπορεί ν’ αλλάζει.

2. Να γίνει δεσμευτικός ο «Κώδικας Δεοντολογίας» για τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια που έχει πρόσφατα εκδώσει η Κεντρική Τράπεζα και να μετατραπεί σε δεσμευτική Νομοθεσία.
Ο κώδικας πρέπει να περιλαμβάνει μια θεσμοθετημένη διαδικασία έτσι ώστε ένα δάνειο να μην θεωρείται «μη-εξυπηρετούμενο» έστω και εάν αυτό είναι καθυστερημένο αλλά πρώτα,
οι τράπεζες να είναι υποχρεωμένες να δίδουν εναλλακτικές επιλογές αποπληρωμής στο δανειζόμενο ΠΡΙΝ να δικαιούνται να προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε δικαστικές διαδικασίες ή σε εκποίηση υποθήκης.
Τέτοιες εναλλακτικές επιλογές πρέπει να είναι:
1) Η αποπληρωμή μόνο τόκου για συγκεκριμένη περίοδο
2) Η μόνιμη μείωση του ύψους του επιτοκίου
3) Η προσωρινή μείωση του επιτοκίου
4) Η αναστολή πληρωμών για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα
5) Η παράταση χρόνου ισχύος του δανείου
6) Η μείωση του κεφαλαίου
7) Η μεταβίβαση της περιουσίας στην τράπεζα με δέσμευση ο δανειζόμενος να καταστεί ενοικιαστής της κατοικίας με δικαίωμα επαναγοράς.
3. Προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω του Κώδικα
Αν μία τράπεζα δεν ακολουθήσει τη προβλεπόμενη διαδικασία του «Κώδικα Δεοντολογίας» και δεν προσφέρει αυτές τις επιλογές στο δανειζόμενο τότε δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε δικαστικές διαδικασίες ή σε εκποίηση της υποθήκης.
Και η τράπεζα θα πρέπει να αιτιολογήσει εγγράφως προς τον δανειολήπτη ποιες εναλλακτικές επιλογές εισηγείται και ποιες απορρίπτει.
4. Να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Επιτρόπου Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών έτσι ώστε να έχει ο Επίτροπος την εξουσία και να μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις, υπό τη μορφή διοικητικών προστίμων, σε τράπεζες που δεν εφαρμόζουν τον Κώδικα Δεοντολογίας.
Και ο δανειζόμενος θα πρέπει να δικαιούται να προσφεύγει στον Επίτροπο Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών σε περίπτωση διαφωνίας ή απόρριψης εισήγησης που συζητείται στα πλαίσια του Κώδικα Δεοντολογίας.
Η Βουλή μπορεί να εξετάσει και το κατά πόσο θα πρέπει να επιβάλλονται και ποινικές κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που δεν εφαρμόζει τον Κώδικα Δεοντολογίας.
5. Να αρθούν όλοι οι νομικοί και φορολογικοί περιορισμοί για την αναδιάρθρωση των δανείων τους οποίους επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της του Σεπτεμβρίου 2013.
6. Να εφαρμοστούν Σχέδια Ανακουφίσεως Οφειλετών που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες χώρες που έχουν προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης όπως έγινε στη περίπτωση της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας και τα οποία έχουν λάβει την έγκριση της Τρόικας.

Keywords
Τυχαία Θέματα