Προτάσεις Βερολίνου για χρηματοδοτήσεις στην ΕΕ

18:42 10/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ιδιαίτερα σκληρή αναμένεται η γερμανική στάση στην τελική διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), δηλαδή τον καθορισμό του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020.

Το 6σέλιδο κείμενο που κοινοποίησε η γερμανική κυβέρνηση στους εταίρους φέρει τον τίτλο: «Περισσότερη ανάπτυξη με ορθολογικότερες δαπάνες: τέσσερις προκλήσεις» και προβλέπει μια σειρά από προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρούν τα κράτη μέλη, προκειμένου να επωφεληθούν κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στη διάρκεια της παραπάνω επταετίας.

Οι διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση του «πακέτου», που πραγματοποιούνται

υπό Κυπριακή Προεδρία είναι εξαιρετικά δύσκολες, γεγονός που οδήγησε τον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει στην απόφαση να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 22 και 23 Νοεμβρίου, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

Οι γερμανικές προτάσεις δημιουργούν πρόβλημα σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα είτε ανήκουν στην Ευρωζώνη είτε όχι. Οπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές, πολλές χώρες δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τις ακραίες γερμανικές θέσεις.

Κατ` αρχήν το Βερολίνο ζητάει να καταργηθεί για την επόμενη επταετία η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών, η οποία επιτρέπει την αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης από το 75% στο 95% για τις χώρες που πρόσκαιρα αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Από το μέτρο αυτό επωφελούνται σήμερα, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Λετονία και η Ουγγαρία. Οπως αναφέρει το γερμανικό κείμενο, η ΕΕ πρέπει να επιστρέψει στο καθεστώς που ίσχυε πριν από την κρίση.

Ζητείται επίσης η επέκταση των κυρώσεων εναντίον των κρατών μελών με υπερβολικό έλλειμμα και χρέος. Με το σημερινό καθεστώς εάν ένα κράτος μέλος εμφανίζει έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ και δεν λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα συμμόρφωσης, μπορεί να ανασταλεί προσωρινά η χρηματοδότησή του από το Ταμείο Συνοχής (έργα υποδομής στις μεταφορές και το περιβάλλον). Η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί την επέκταση του μέτρου για όλα τα ταμεία (Κοινωνικό, Περιφερειακό, έργα υποδομής στη γεωργία). Σήμερα 19 κράτη μέλη βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Το Βερολίνο θέλει ακόμη να αντικατασταθούν οι χρηματοδοτήσεις σε ορισμένους τομείς με δάνεια και αφού προηγουμένως γίνεται ενδελεχής ανάλυση των κινδύνων για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τη γερμανική θέση, θα πρέπει να ενισχυθούν οι εξουσίες των θεσμικών οργάνων στο «πάγωμα» των χρηματοδοτήσεων. Προτείνεται συγκεκριμένα να ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρωβουλής και του Συμβουλίου προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ την τελική επικύρωση των αποφάσεων θα πρέπει να την κάνουν σε ετήσια βάση οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερα έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση, μέσω του νέου χρηματοδοτικού «πακέτου». Οπως επισημαίνεται στο έγγραφο, κάθε ευρωπαϊκή περιφέρεια που επωφελείται κοινοτικών χρηματοδοτήσεων θα πρέπει να υποβάλει στις Βρυξέλλες στρατηγική με στόχο την ανάπτυξη, μέσω εν

Keywords
Τυχαία Θέματα