ΠτΔ: Θα στηρίξουμε την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης

20:42 7/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε τρόπο την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και τους λειτουργούς της, διαβεβαίωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του κατά την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του οικήματος της ΟΕΛΜΕΚ.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στα χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας ο εκπαιδευτικός κόσμος συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του τόπου,

καθιστώντας την Κύπρο μια χώρα με υψηλό επίπεδο μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου έτοιμη να συναγωνιστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της ΕΕ.

Όπως είπε, οι λειτουργοί της εκπαίδευσης, με την ουσιαστική στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και γενικότερα της Πολιτείας, έχουν επωμισθεί την ευθύνη, σε μια εποχή που κυριαρχεί η αγωνία και η αβεβαιότητα, να δώσουν στα παιδιά της Κύπρου ελπίδα για το αύριο.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «με το πείσμα και το φιλότιμο που διακρίνουν τον λαό μας, αλλά και με σωστές πολιτικές αποφάσεις, θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά και θα ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες».

Ο Πρόεδρος σημείωσε ακόμα ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα ως κοινωνία είναι να δώσουμε όραμα και πραγματική ελπίδα για το αύριο, στους νέους και στις νέες μας, που βιώνουν τις σκληρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας.

«Η Κύπρος έχει ανάγκη από μία σύγχρονη παιδεία με θεμέλια την πολιτισμική ιστορική συνέχεια και τη στήριξη της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Αλλά και την καλλιέργεια στους νέους μας ενός υγιούς προβληματισμού που να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της εποχής μας μακριά από ρατσιστικές αντιλήψεις ή την μισαλλοδοξία», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους πέντε βασικούς άξονες της εκπαιδευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Ο πρώτος, είπε, είναι η ανάπτυξη, επιμόρφωση και ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης. Ο δεύτερος άξονας είναι ο εκσυγχρονισμός των διοικητικών δομών του εκπαιδευτικού συστήματος και των σχολικών μονάδων. Τρίτος άξονας της εκπαιδευτικής πολιτικής είναι η αναβάθμιση του περιεχομένου και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης και τέταρτος η στήριξη και ενίσχυση του κάθε εκπαιδευόμενου και η αναγνώριση της διαφορετικότητας. Τέλος, είπε ότι ο πέμπτος άξονας αφορά στην ενίσχυση και αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Πρόθεση της Κυβέρνησής είναι μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης όλων των υπαρχόντων προγραμμάτων να προχωρήσουμε στη βελτίωσή τους και όπου χρειάζεται να άρουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος για να δημιουργήσουμε μια πιο ποιοτική και αποτελεσματική παιδεία», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην προεκλογική του δέσμευση στον τομέα της εργοδότησης των εκπαιδευτικών, υπενθύμισε ότι αυτή ήταν η επαναδιαπραγμάτευση προνοιών της δανειακής σύμβασης, οι οποίες θα οδηγούσαν στην ανεργία εκατοντάδες εκπαιδευτικούς.

«Σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε και με τη δική σας συμβολή, επιτυγχάνοντας την εργοδότηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκτάκτων εκπαιδευτικών που για χρόνια υπηρετούσαν την παιδεία», παρατήρησε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέτισε φόρο τιμής και σεβασμού στους εκπαιδευτικούς που θυσίασαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της ελευθερίας του τόπου.

«Θα ήθελα τούτη την ώρα, εκ μέρους της Κυπριακής Πολιτείας, και με την ευκαιρία των 60 χρόνων της συνδικαλιστικής οργάνωσης των καθηγητών, να αποτίσω φόρο τιμής και σεβασμού στους εκπαιδευτικούς που θυσίασαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της κυπριακής ελευθερίας, κατά την τουρκική εισβολή του 1974», κατέληξε.

Στη δική του ομιλία ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος ανέφερε ότι αποτελεί χρέος της πολιτείας σήμερα να στηρίξει τη δημόσια παιδεία ως βασικό πυλώνα της ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι οι δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επένδυση για το μέλλον του τόπου.

Ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι μετά από 60 χρόνια παρουσίας της, η οργάνωση αποκτά επιτέλους το δικό της οίκημα, προσθέτοντας ότι δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι η ΟΕΛΜΕΚ αποτέλεσε βασική συνιστώσα του αγώνα της ΕΟΚΑ και μετά την τραγωδία του `74 μόχθησε και εργάστηκε για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα