Πτηνολογικός Σύνδεσμος : Σε επίπεδα ρεκόρ η παγίδευση πουλιών στην Κύπρο

16:06 23/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Τα επίπεδα παγίδευσης πουλιών παρέμειναν σε επίπεδα ρεκόρ για 2ο συνεχόμενο φθινόπωρο, αποτελώντας μεγάλη απογοήτευση μετά από τις υποσχέσεις των αρμοδίων αρχών κατά την διάρκεια του συνεδρίου της Συνθήκης της Βέρνης (Ιούλιος 2011, Λάρνακα) για εφαρμογή ‘μηδενικής ανοχής’.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, υπολογίζεται ότι υπήρχαν 15 χιλιόμετρα από ενεργούς διαδρόμους για παγίδευση με δίχτυα εν «λειτουργία» κατά το Φθινόπωρο του 2011, στις δύο περιοχές όπου

διεξάγει καταγραφές ο Σύνδεσμος, που έχουν συνολική έκταση γύρω στα 400 τ.χλ.

Τα μόνο θετικό ήταν μια μείωση 41% στις περιοχές της Δημοκρατίας, οι οποίες περιπολούνται από το Ταμείο Θήρας και τον Ουλαμό Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας Κύπρου.

Τα επίπεδα παγίδευσης με δίχτυα στις Βρετανικές Βάσεις ήταν δέκα φορές πιο υψηλά από ότι ήταν στη Δημοκρατία, εντός των δύο περιοχών μελέτης.

Ξόβεργα εντοπίστηκαν μόνο στη Δημοκρατία και σε αυξημένα επίπεδα για τρίτο συνεχόμενο Φθινόπωρο.

Η εκτίμηση για τον αριθμό των πουλιών που θανατώθηκαν ξεπερνά το 1,4 εκατομμύρια πουλιά εντός των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου και σχεδόν 2 εκατομμύρια σε όλη την Κύπρο.

Οι κατασχέσεις από την Αστυνομία των Βάσεων, το Ταμείο Θήρας και τον Ουλαμό Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας Κύπρου υπολογίζεται ότι έσωσαν περίπου 600 000 πουλιά.

Η παράνομη παγίδευση παραμένει ένα σοβαρό και επίμονο οικολογικό πρόβλημα.

Η μη επιλεκτική φύση της παγίδευσης σημαίνει ότι σκοτώθηκαν χιλιάδες απειλούμενα πουλιά κατά το Φθινόπωρο του 2011.

Η κατανάλωση ακριβών αμπελοπουλιών συνεχίζεται, ενθαρρύνοντας έτσι την παγίδευση. Οι πρόσφατοι, συντονισμένοι έλεγχοι σε εστιατόρια που σερβίρουν αμπελοπούλια το Δεκέμβριο 2011 και η δικαστική ποινή των 10.000 ευρώ που επιβλήθηκε σε εστιατόριο για κατοχή αμπελοπουλιών τον περασμένο Νοέμβριο αποτελούν καλή αρχή.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου αναγνωρίζει τις προσπάθειες των αρμοδίων αρχών (Ταμείο Θήρας, Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας και Αστυνομία των Βάσεων) αλλά οι άντρες των διωκτικών αρχών παραμένουν λίγοι και αντιμετωπίζουν όλο και πιο καλά οργανωμένους και αδίστακτους παγιδευτές.

”Ελπίζουμε πως θα συνεχιστεί αυτή η κινητοποίηση και οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν συχνές, συντονισμένες επιδρομές στους μεγάλους παγιδευτές καθώς και στα εστιατόρια, ενώ θα ξεκινήσουν να επιβάλλονται αποτρεπτικές ποινές από τα δικαστήρια”, καταλήγει ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πτηνολογικός Σύνδεσμος, Κύπρο,ptinologikos syndesmos, kypro