Ρεκόρ αιτήσεων στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» σύμφωνα με τη Χαβαντίς

16:38 4/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για ρεκόρ αιτήσεων στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» γράφει σήμερα η Χαβαντίς που φιλοξενεί δηλώσεις του «προέδρου» της «επιτροπής», Γκιουνγκιόρ Γκιουνκάν, σύμφωνα με τον οποίο μέχρι σήμερα έχουν δεχθεί 671 αιτήσεις που αφορούν την περιοχή των Βαρωσίων.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι αιτήσεις που αφορούν αιτήσεις Ε/κ για περιουσία τους στα Βαρώσια που βρίσκεται υπό στρατιωτική περιοχή σήμερα, αυτές απορρίπτονται επειδή δεν γνωρίζουν σε ποια πλευρά θα μείνουν οι περιοχές σε περίπτωση λύσης. Ο κ. Γκιουνκάν ανέφερε ότι οι περιουσίες που με απόφαση της

«επιτροπής» μένουν στα κατεχόμενα, ο τίτλος ιδιοκτησίας περνά στο ψευδοκράτος, προσθέτοντας ότι το ΕΔΑΔ έχει αναγνωρίσει όλες τις αποφάσεις τους μέχρι σήμερα και δεν έχει προκληθεί κανένα πρόβλημα ούτε στους Ε/κ ούτε σε τμήματα του ΕΔΑΔ.

Ο «πρόεδρος» της «επιτροπής» ανέφερε ότι η αύξηση στις αιτήσεις άρχισε να παρατηρείται από το 2011 και μετά την οικονομική κρίση που χτύπησε το «νότο», οι νέες γενιές που δεν ξέρουν καν που είναι οι περιουσίες τους στο «βορρά» συναγωνίζονται σαν να θέλουν να τις πουλήσουν όσο – όσο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίδονται πρωτοσέλιδα από την ιστοσελίδα της «επιτροπής», η έκταση που καλύπτεται με τις αιτήσεις η εξέταση των οποίων έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα φτάνει 14 εκ 709 χιλ τμ. Η έκταση που έχει «τουρκοποιηθεί» – όπως γράφει – μέσω αποζημιώσεων φτάνει τα 8 εκ 853 χιλ τμ, ενώ η έκταση που έχει επιστραφεί φτάνει τις 460.000 τμ. Τις 903.000 τμ φτάνει η έκταση της οποίας το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν έχει τεκμηριωθεί, προστίθεται. Η έκταση των περιουσιών για τις οποίες οι αιτήσεις αποσύρθηκαν φτάνει τα 3 εκ 31 χιλ τμ, η έκταση που έχει ανταλλαχθεί το 1 εκ 196 χιλ τμ. Οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν κάλυπταν έκταση 216.354 τμ.

Τέλος αναφέρεται ότι τα λεφτά που έχει καταβάλει μέχρι σήμερα η «επιτροπή» φτάνουν τα 13 εκ 314 χιλ στερλίνες.

Ο κ. Γκιουνκάν ανέφερε ότι ο έλεγχος των συμφωνιών στις οποίες καταλήγει η «επιτροπή» με τους Ε/κ γίνεται από το «υπουργείο» δημοσιονομικών, προσθέτοντας ότι η «επιτροπή» λειτουργεί με προϋπολογισμό που παίρνει από το εν λόγω «υπουργείο», αλλά δεν γνωρίζει από πού προέρχεται. «Εμείς ξεκαθαρίζουμε το πόσα χρειαζόμαστε. Αυτοί βρίσκουν την πηγή (των χρημάτων)».

Ερωτηθείς πόσο διάστημα χρειάζεται για την ολοκλήρωση μιας αίτησης, απάντησε πως αν δεν υπάρξει πρόβλημα, παίρνει το πολύ 6 μήνες, καθώς μόνο 2-3 μήνες χρειάζεται η μετάφραση των εγγράφων. Σύμφωνα με τον ίδιο οι Ε/κ έχουν έναν αριθμό για την αξία του ακινήτου ή της περιουσίας τους όταν υποβάλλουν αίτηση, αλλά αυτοί στην «επιτροπή» κάνουν έρευνα για την κάθε περίπτωση, ρωτούν πόσα πάει το ακίνητο ή το οικόπεδο και ανάλογα τιμολογούν. Πριν την κρίση, είπε, οι τιμές φαινόταν χαμηλές στους Ε/κ.

Σε περίπτωση λύσης, είπε, η δουλειά της «επιτροπής» θα διευκολυνθεί, αλλά εάν «η δουλειά συνεχιστεί ως έχει θα δημιουργηθεί ανάγκη για νέο κτίριο και προσωπικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα