Σαμαράς και Βενιζέλος ενέκριναν το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας της Ελληνικής Κυβέρνησης

21:46 23/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο είχε σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς κατά την οποία συζητήθηκε η νέα προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων, στη βάση της

οποίας θα πορευτεί η κυβερνητική τους συνεργασία.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο κείμενο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέτουν ως πρωταρχικό στόχο την εξάντληση της τετραετίας εκ μέρους της κυβέρνησης και την ανάσχεση της ανεργίας με κάθε τρόπο και την ταυτόχρονη ενίσχυση της ανάπτυξης δια μέσου διαρθρωτικών αλλαγών οι οποίες θα συμβάλλουν στην απαλλαγή της χώρας από το Μνημόνιο.

Στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται, επίσης, μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πλην αυτής που εφαρμόζεται ήδη και ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την δίνη της κρίσης χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται επώδυνες θυσίες.

Οι δύο εταίροι συμφωνούν επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λήψης νέων οριζόντων μέτρων, ιδιαίτερα αν πρόκειται για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, και ότι αντί για τέτοιου είδους μέτρα χρειάζεται ανάπτυξη.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν επίσης τη στρατηγική που η κυβέρνηση θα ακολουθήσει απέναντι στους δανειστές στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας.

Στο κείμενο που κατέληξαν οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Έχουμε πλήρη συνείδηση της κατάστασης. Ξέρουμε πολύ καλά τι υφίσταται κάθε οικογένεια, κάθε επιχείρηση, κάθε πολίτης, κάθε άνεργος, κάθε νέος, μετά από έξι χρόνια ύφεσης και τριάμισι χρόνια σκληρών θυσιών. Βασική μας αγωνία και επιδίωξή μας είναι η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, η ανάσχεση της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων, η προστασία των ευπαθών ομάδων, η αποκατάσταση αδικιών που έγιναν πάνω στη μάχη να κρατηθεί η Πατρίδα μας όρθια. Ξέρουμε την αγωνιά της ελληνικής κοινωνίας να ξαναβρεί την ελπίδα και την προοπτική που της αξίζει μέσα σε ένα κόσμο ρευστό και ανταγωνιστικό». Σύμφωνα με το κείμενο «απάντηση στις αγωνίες αυτές μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από την Ανάπτυξη και την ενίσχυση της Απασχόλησης».

Η παραγωγή Εθνικού πλούτου μέσα από την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας χαρακτηρίζεται κορυφαία προτεραιότητά μας της Ελληνικής Κυβέρνησης, ενώ όπως αναφέρεται για την οριστική και πραγματική απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο ο δρόμος είναι ένας και περνά μέσα από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη συνεχή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, «από την αναγνώριση των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού ως την παραδοχή που πρέπει να επικρατήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας πρέπει να σπάσει άμεσα». Επίσης ως στόχος αναφέρεται η συστηματική και σταθερή προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων.

Ως προταρχικοί στόχοι της Ελληνικής Κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας αναφέρονται: «η μείωση του κόστους του χρήματος, η μείωση του κόστους ενέργειας, η πλήρης εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, η ευέλικτη και δίκαιη χρήση του μηχανισμού του συμψηφισμού απαιτήσεων και οφειλών μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων ή πολιτών, η διαρκής μάχη κατά της γραφειοκρατίας και στα πλαίσια μιας συνολικής σταδιακής μείωσης των φορολογικών βαρών σε όλη την κλίμακα, η φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων».

Κύριος στόχος: να υποστηριχθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά και η στήριξη της μεσαίας τάξης και μέσα από τη φορολογία.

Επίσης ως πυλώνες του νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου αναφέρονται: ο πρωτογενής τομέας και βιομηχανία τροφίμων, ο Τουρισμός, η Ενέργεια, η Ναυτιλία, η επένδυση στη γνώση και τη καινοτομία, η εξωστρέφεια (μεταφορές, διαμετακομιστικοί σταθμοί, logistics, ενεργειακοί κόμβοι, κόμβοι διεθνών μεταφορών, θαλάσσιων και αεροπορικών, επικοινωνίες) και όλοι οι εξαγωγικοί τομείς.

Στόχος καιι η διαμόρφωση ενός κατά κυριολεξία εθνικού φορολογικού συστήματος, απλού και κωδικοποιημένου, κοινωνικά δικαίου και αναπτυξιακά στοχευμένου, που θα ρυθμίζει συστηματικά, χωρίς κενά και αντιφάσεις, τη φορολογία σε όλα της τα επίπεδα.

Τέλος όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το προγραμματικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε «είναι ταυτόχρονα και το πολιτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ με στόχο την όσο γίνεται ταχύτερη, οριστική και ασφαλή έξοδο της Πατρίδας μας από το μνημόνιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα