Σχεδόν 36,5% του κυπριακού πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο

16:01 21/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ποσοστό 36,3% του πληθυσμού στην Κύπρο δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο σε σχέση με 22,4% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Την ίδια ώρα μελέτες καταδεικνύουν ότι στο εγγύς μέλλον το 90% των θέσεων απασχόλησης θα προϋποθέτουν κάποιο επίπεδο ψηφιακών γνώσεων.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν σε διάσκεψη Τύπου το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη και τον Ψηφιακό Πρωταθλητή Κύπρου, Γενικό Διευθυντή

του Υπ. Εμπορίου Στέλιο Χειμώνα.

Ο Ψηφιακός πρωταθλητής αποτελεί καινούργιο θεσμό της ΕΕ και ο κ. Χειμώνας διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2013. Ο Ψηφιακός Πρωταθλητής κάθε χώρας έχει ως αποστολή την προώθηση της ψηφιακής στρατηγικής με έμφαση στον τομέα εργασίας, στην ψηφιακή ενσωμάτωση και στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, μέσω της ενεργοποίησης όλων των σχετικών φορέων της βιομηχανίας και του κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο θεσμός είναι η αιχμή του δόρατος αυτή τη στιγμή για τα κυπριακά δεδομένα. Ανέφερε ότι λόγω και των πρόσφατων εξελίξεων στην οικονομία, η πρόκληση για επανεκκίνηση της οικονομίας είναι να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα μέσα και με λιγότερους πόρους.

«Η ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί το κλειδί όχι μόνο για έξοδο από την κρίση, αλλά και για τη δημιουργία των απαραίτητων εθνικών υποδομών, οι οποίες θα μπορέσουν να υποστηρίξουν μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική», είπε ο Εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, η ευρεία χρήση των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών θα επιφέρει αύξηση στο ΑΕΠ της Κύπρου και θα δημιουργήσει επιπρόσθετες θέσεις εργασίας υψηλής αξίας. Ταυτόχρονα θα συμβάλει στη βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει η Κύπρος, στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Είπε ακόμη ότι για να επέλθει η μεταμόρφωση της ψηφιακής επανάστασης θα πρέπει στρατηγικά και μεθοδικά να επενδύσουμε στον άνθρωπο και στις υποδομές.

Ο κ. Χειμώνας ανέλυσε το σχέδιο δράσης , λέγοντας ότι ο ψηφιακός πρωταθλητής έχει διπλό ρόλο τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ. Για την συνεισφορά της ψηφιακής τεχνολογίας στο ΑΕΠ ανέφερε ότι σε ανεπτυγμένες χώρες ανέρχεται στο 10-30% ενώ σε αναπτυσσόμενες στο 1-5%.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι εάν ένα παιδί 14 χρόνων δεν έχει ποτέ του πρόσβαση στο διαδίκτυο, το ισόβιο εισόδημά του υπολογίζεται στις 935,000 ευρώ ενώ αντίθετα εάν έχει πρόσβαση στην τεχνολογία το εισόδημα αυτό εκτοξεύεται αμέσως στο 1 εκ, 440,000 ευρώ.

Αν και παραδέχθηκε ότι το ποσοστό των ατόμων που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο στην Κύπρο είναι χαμηλό σε σχέση με την ΕΕ, κ. Χειμώνας σημείωσε ότι από το 2005 ως το 2012 υπήρξε αυξητική τάση και ότι ενώ το 2005 το ποσοστό αυτό ήταν 32% στα νοικοκυριά, αυξήθηκε το 2012 στο 62%. Είπε ακόμη ότι μειώθηκε το ποσοστό των ατόμων που δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο από 64% το 2005 σε 36% το 2012.
Ως λόγους για τους οποίους προβάλλεται η μη χρήση του διαδικτύου, είναι η μη αναγκαιότητα, η έλλειψη ικανοτήτων και το ψηλό κόστος.

Αναφερόμενος στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ο κ. Χειμώνας είπε ότι αν οι επιχειρήσεις λάβουν μέτρα για μείωση του διοικητικού φόρτου, υπολογίζεται ότι θα έχουν εξοικονόμηση έως και 700 εκ ευρώ ετησίως. Μίλησε ακόμη για τα οικονομικά οφέλη στις κυβερνήσεις, λέγοντας ότι με βάση μελέτες, το 2015 θα υπάρχουν 900,000 κενές θέσεις εργασίας στην ΕΕ στους τομείς των πληροφοριών και της τεχνολογίας.

Εξήγησε ότι για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση το Υπουργικό έχει εγκρίνει ψηφιακή στρατηγική και αυτή την καλύπτει άλλη ανάδοχη κυβερνητική υπηρεσία. Ο κ. Χειμώνας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της δημόσιας υπηρεσίας, η ψηφιακή τεχνολογία έχει ρόλο να διαδραματίσει.

Ο ψηφιακός πρωταθλητής της Κύπρου δήλωσε ότι στα πλαίσια της δράσης του είχε επαφές με κόμματα, βουλευτές, υπουργούς, την ένωση δήμων και κοινοτήτων, κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδιωτικούς οργανισμούς για προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Ανέφερε ότι θα γίνουν ζώνες ελεύθερης πρόσβασης στην ύπαιθρο και στις πόλεις ενώ θα γίνει συγκεκριμένος σχεδιασμός για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Είπε ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, ειδικά για την ύπαιθρο γιατί θα ενθαρρύνει την διαμονή εκεί περισσοτέρων οικογενειών ολόχρονα αλλά ειδικότερα και το καλοκαίρι.

Ο κ. Χειμώνας είπε ότι μελετάται και η δημιουργία της κυπριακής έκδοση της Wikipedia με ελεγχόμενη βάση δεδομένων ειδικά για την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα