ΣΕΚ: Το 2012 η χειρότερη χρονιά μετά το 1974

13:25 28/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το 2012 καταγράφεται ως η χειρότερη χρονιά για την Κυπριακή Δημοκρατία μετά την εθνική τραγωδία του 1974. Η οικονομία αιμορραγεί ακατάσχετα, η ανεργία θερίζει, το βιοτικό επίπεδο υποβαθμίζεται συνεχώς, ο κοινωνικός ιστός πριονίζεται επικίνδυνα, ο πολιτικός βίος καρκινοβατεί ενώ οι πρωταίτιοι για τη θλιβερή κατάντια του τόπου παραμένουν ατιμώρητοι.

Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, η αγορά εργασίας δέχθηκε κτυπήματα κάτω από τη μέση, ο θεσμός της συλλογικής διαπραγμάτευσης καταρρακώθηκε ενώ η Τριμερής Συνεργασία υπονομεύθηκε, κυρίως, από την επίσημη πλευρά.

Επιστέγασμα αυτής της ασύμμετρης πρακτικής ήταν η ωμή παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων και η προώθηση των «Τροϊκανών» νομοσχεδίων χωρίς Κοινωνικό διάλογο, διασαλεύοντας την κοινωνική γαλήνη σε μια κρισιμότατη περίοδο για την επιβίωση της χώρας.

Η ΣΕΚ πιστεύει βαθύτατα ότι το Μνημόνιο «Κυβέρνησης – Τρόϊκα» είναι κοινωνικά άδικο και σύρει τους μισθωτούς και τα μη προνομιούχα στρώματα του λαού στην εξαθλίωση και την περιθωροποίηση. Από το Μνημόνιο απουσιάζουν οι συγκροτημένες αναπτυξιακές πολιτικές κρατώντας την οικονομία καθηλωμένη και τη χώρα επιρρεπή σε έξωθεν παρεμβάσεις με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα για το αύριο.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, η ΣΕΚ καλεί την Πολιτεία, τον πολιτικό κόσμο και τα οργανωμένα σύνολα να αφουγκρασθούν τις κραυγές αγωνίας των πολιτών συγκροτώντας ενιαίο μέτωπο αντιμετώπισης της κρίσης μέσω ενός εμπνευσμένου σχεδίου ταχείας οικονομικής ανάκαμψης που θα συνοδεύεται από ένα Κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο θα εγγυάται τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να στεφθεί με επιτυχία η συλλογική προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση είναι η απόλυτη απεξάρτηση της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών από τα δημόσια οικονομικά. Η ΣΕΚ προειδοποιεί ότι αν η επιχειρούμενη χρηματοδότηση της Τραπεζών επιβαρύνει τους φορολογούμενους πολίτες, τότε η Κύπρος θα καταρρεύσει οικονομικά και μέσω του φαύλου κύκλου που θα προκύψει, οι εργαζόμενοι και ο λαός θα γονατίσουν πυροδοτώντας κοινωνική έκρηξη. Προβάλλει λοιπόν αδήριτη η ανάγκη να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατεπέκταση οι πιστωτές της Κύπρου όπως οι Τράπεζες διαχωρισθούν από το δημόσιο χρέος και να ενταχθούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Πέραν τούτου, ο πρόεδρος που θα προκύψει από τις εκλογές τον Φεβράρη οφείλει:-

Να ολοκληρώσει την έρευνα για το Τραπεζικό έγκλημα ώστε να τιμωρηθούν οι ένοχοι.Να εδραιώσει υγιείς εργατικές σχέσεις με σεβασμό στην Τριμερή Συνεργασία και πρώτιστο μέλημα τη διάσωση της εργατικής ειρήνης που αποτελεί βασικό στοιχείο οικονομικής ανάπτυξης.Να υιοθετήσει βαθιές τομές για εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής, αύξηση της παραγωγικότητας, νοικοκύρεμα των κρατικών δαπανών και εμπέδωση συνθηκών ισοπολιτείας, χρηστής διοίκησης και απόλυτης διαφάνειας.Να δεσμευθεί ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσει κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς αλλά τουναντίον θα πάρει μέτρα για να καταστούν πιο αποδοτικοί και ανταγωνιστικοί ενδυναμώνοντας το κοινωνικό τoυς πρόσωπο.Να προωθήσει χωρίς περιστροφές το Γενικό Σχέδιο Υγείας.Να θέσει ασφαλιστικές δικλείδες για ν’ αποτρέπεται η εκποίηση της πρώτης κατοικίας λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων.Να υιοθετήσει μέτρα για μείωση των στεγαστικών επιτοκίων και εισροή φθηνού χρήματος για αναζωογόνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Να εκπονήσει προγράμματα για πάταξη της ανεργίας, τόνωση της απασχόλησης των νέων και εργοδότηση των ανέργων οικογενειαρχών.Να επαναδιαπραγματευθεί τη Δανειακή Σύμβαση με την «Τρόϊκα» με σκοπό, την στήριξη των Αναπήρων, των Πολυτέκνων και άλλων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τη διαφοροποίηση ολέθριων προνοιών και αποτροπή ενός δεύτερου Μνημονίου.Να εφαρμόσει τολμηρές συνταγές για πάταξη της κραυγαλέας φοροδιαφυγής και διαφθοράς στο δημόσιο βίο.Να διασφαλίσει, την κρατική συνεισφορά του 4,3% στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να μη διαγραφεί το χρέος του κράτους στο Ταμείο και να προωθήσει σταδιακά την ανεξάρτητη διαχείριση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Με τον ερχομό του νέου έτους η ΣΕΚ καλεί το λαό, την πολιτική ηγεσία, τους Κοινωνικούς Εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς, σε συνένωση δυνάμεων καλλιεργώντας κλίμα ειλικρινούς συνεργασίας, εθνικής ομοψυχίας και κοινωνικού πατριωτισμού για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων της εποχής, έχοντας στις κορυφαίες προτεραιότητες μας τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, την εδραίωση συνθηκών ευημερίας για όλους, την ορθολογιστική διαχείριση του φυσικού πλούτου και τη θωράκιση των ζωτικών συμφερόντων του Ελληνισμού.

Η ΣΕΚ, ως ηγέτιδα δύναμη του Κυπριακού Συνδικαλιστικού Κινήματος, δεσμεύεται να συνεχίσει να πολιτεύεται συνετά, υπεύθυνα και τεκμηριωμένα για υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και εξυπηρέτηση των ευρύτερων κοινωνικών συμφερόντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΕΚ, 2012, 1974,sek, 2012, 1974