Σιζόπουλος: Έπιβάλλεται και επείγει η επανεξέταση στρατηγικής στο Κυπριακό

13:07 29/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επιβάλλεται και επείγει η επανεξέταση της στρατηγικής μας στο Κυπριακό, στη βάση των αρχών λύσης όπως διατυπώθηκαν στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Ε.Σ. το Σεπτέμβριο του 2009, το οποίο μπορεί να αποτελέσει και τη βάση μιας πλατιάς εθνικής ενότητας, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος,σε ομιλία του στην κοινή Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ

Ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη «να διαμορφώσουμε περίγραμμα λύσης του Κυπριακού,

το οποίο να οριοθετεί τα όρια ασφάλειας για την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού» και το οποίο να κατατεθεί τόσο στα ΗΕ όσο και στην ΕΕ», προσθέτοντας πως «είμαστε υποχρεωμένοι να προειδοποιήσουμε για τους προφανείς κινδύνους που ελλοχεύουν».

Είπε πως προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η απόλυτη διασαφήνιση της στόχευσης για τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε καμιά περίπτωση αποδοχή θέσεων ανοικτά ή συγκεκαλυμμένα για διάλυση της ή για παρθενογένεση. «Θέσεις και ορολογίες για συνεταιρισμό ή νέο συνεταιρισμό ή ιδρυτικά κράτη ή υπάρχοντα κράτη που θα ενωθούν, πρέπει να απορριφθούν και να εξοβελιστούν από τη διαπραγματευτική διαδικασία», είπε.

Ανέφερε πως «οι προτάσεις για εκ περιτροπής Προεδρία, σταθμισμένη ψήφο και παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων, οι προτάσεις μας για το περιουσιακό και η αποδοχή των 4 ελευθεριών της ΕΕ για Τούρκους υπηκόους πρέπει να αποσυρθούν. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθούν οριστικό κεκτημένο για την τουρκική πλευρά.
Δεν νοείται συναίνεση σε άνοιγμα νέων κεφαλαίων στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας – ΕΕ, όσο η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και έχει η ίδια αναλάβει», πρόσθεσε.

Είπε πως «ο εποικισμός, ο σφετερισμός ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η άρνηση επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου σύμφωνα με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να αποτελούν αντικείμενο συνεχούς και αυτοτελούς καταγγελίας διεθνώς αλλά και εντός ΕΕ».

Η δική μας εκτίμηση είναι ότι η αποτίμηση των τεσσάρων χρόνων απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι: Η τουρκική πλευρά  εμμένει σε συνομοσπονδιακό μόρφωμα, σε διατήρηση των εγγυήσεων με μονομερές επεμβατικό δικαίωμα και σε μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, δηλαδή σε μόνιμες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Πρόσθεσε πως στο εδαφικό και στο περιουσιακό οι τουρκικές θέσεις βρίσκονται σε πλήρη σύγκρουση με τις πιο στοιχειώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού.

Στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης οι προτάσεις που κατέθεσε η δική μας πλευρά για εκ περιτροπής προεδρία και σταθμισμένη ψήφο τονίσαμε ότι δεν είναι αποδεκτές. Οι προτάσεις αυτές, συγκρούονται με τη βασική δημοκρατική αρχή της ισότητας των πολιτών και της πλειοψηφίας που είναι ο πυρήνας του νοήματος της δημοκρατίας. Είναι δε πασιφανές ότι απορρίπτονται από τη μεγάλη πλειοψηφ

Keywords
Τυχαία Θέματα