Σιζόπουλος: Να στηριχθεί η κυπριακή φαρμακοβιομηχανία

14:22 4/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

O Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε σήμερα ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων από το Υπουργείο Υγείας και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, προκαλούν σοβαρές εύλογες ανησυχίες στους πολίτες, αλλά ακόμα μεγαλύτερες σε όσους γνωρίζουν τις λεπτομέρειες που κρύβονται πίσω από αυτές τις μεθοδεύσεις, που αντιλαμβάνονται πού αποσκοπούν, και πολύ περισσότερο όταν γνωρίζουν ότι σε αυτές εμπλέκονται και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας».

Σε

δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ  είπε ότι «τη συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική, με στόχο τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, το Υπουργείο Υγείας την εφάρμοσε το 2004 σε συνδυασμό με την εναρμόνιση με την ΕΕ και την εισαγωγή της υποχρέωσης για ελληνική σήμανση».

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «το αποτέλεσμα ήταν να εξαφανιστούν από την αγορά τα περισσότερα από τα φτηνά φάρμακα και οι ασθενείς υποχρεωτικά να μετακινηθούν σε ακριβότερα».

Πρόσθεσε ότι «συνεπακόλουθο αυτής της εξέλιξης ήταν η αύξηση των κρατικών δαπανών για τα φάρμακα του δημόσιου τομέα, καθώς και σημαντική οικονομική επιβάρυνση των ασθενών που δεν ήσαν δικαιούχοι δωρεάν περίθαλψης».

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «με παρεμβάσεις τότε του ΚΣ ΕΔΕΚ στη Βουλή έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μερική βελτίωση της κατάστασης».

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, «και ειδικά μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση της λειτουργίας της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει επάρκεια φαρμάκων, αλλά και σημαντική μείωση του ετήσιου ρυθμού αύξησης των δαπανών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Σιζόπουλος, «συγκεκριμένα την περίοδο 2000-2005 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης κυμαινόταν κατά μέσο όρο πέραν του 20%, ενώ την περίοδο 2006-2011 ο αντίστοιχος ρυθμός ήταν μικρότερος του 10%, παρά το γεγονός ότι προστέθηκαν στο κρατικό συνταγολόγιο νέα πλέον ακριβά φάρμακα και αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ασθενών που καταφεύγουν για περίθαλψη στα κρατικά νοσηλευτήρια».

Οπως είπε ο κ. Σιζόπουλος, «εάν το Υπουργείο Υγείας προχωρήσει στην υλοποίηση των σκέψεων του για την εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα, εκτιμούμε ότι αυτή θα αποβεί άκρως αρνητική με σοβαρές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς».

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «θα αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες για τα φάρμακα, ενώ η προσπάθεια συγκράτησης, λόγω και της οικονομικής κρίσης, θα υποχρεώσει το Υπουργείο Υγείας είτε στην αφαίρεση φαρμάκων είτε στη μείωση του αριθμού των δικαιούχων και την επιλεκτική παραχώρηση ορθής φαρμακευτικής αγωγής στους ασθενείς».

Επίσης, είπε ο κ. Σιζόπουλος, «λόγω της αναστολής της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, οι πολίτες, ειδικά οι μη δικαιούχοι δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης, θα υποστούν επιπλέον συρρίκνωση του εισοδήματος τους, λόγω της αύξησης του μηνιαίου προϋπολογισμού τους, για αγορά φαρμάκων».

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «η κυπριακή φαρμακοβιομηχανία θα υποστ

Keywords
Τυχαία Θέματα