Σκέψεις για κίνητρα ηλεκτρονικής καταχώρησης αιτημάτων από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών

13:20 29/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σκέψεις για παραχώρηση, μετά το Καλοκαίρι, κινήτρων για ηλεκτρονική καταχώρηση αιτημάτων ή εγγράφων εταιρειών, που θα αφορούν είτε μείωση του κόστους υπηρεσιών που προσφέρονται είτε αυθημερόν εξυπηρέτηση, είτε και τα δύο, κάνει το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, σύμφωνα με τον Έφορο Εταιρειών Σπύρο Κόκκινο.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ,

ο κ. Κόκκινος είπε ότι στόχος των σκέψεων που γίνονται είναι “να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε στον κόσμο ότι με την ηλεκτρονική καταχώρηση εγγράφων και με το να λαμβάνεις στο σπίτι σου, ηλεκτρονικά, το πιστοποιημένο αντίγραφο που ζήτησες, θα είναι μικρότερο το κόστος και η όλη εργασία θα γίνεται γρηγορότερα”.

Και αυτό, όπως είπε, σε αντίθεση με αυτόν που επιμένει να έρχεται στο Τμήμα για να διεκπεραιώνει τις εργασίες του.

Το θέμα “μελετάται” και μετά το Καλοκαίρι “θα δώσουμε κίνητρα, είτε πιο φθηνά είτε πιο γρήγορα είτε και τα δύο” για όσους κάνουν χρήση της ιστοσελίδας του Τμήματος για οποιανδήποτε εργασία τους, σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Κόκκινος είπε ότι το προσωπικό του Τμήματος εργάζεται σήμερα “περίπου σε ανθρώπινες συνθήκες”, υπό την έννοια, όπως είπε, ότι δεν υπάρχει η μεγάλη πίεση που υπήρχε προηγουμένως λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που επισκεπτόταν το Τμήμα για να διεκπεραιώσει τις διάφορες εργασίες του.

Αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονός ότι οι αλλαγές σε έγγραφα εταιρειών και η έκδοση πιστοποιητικών γίνονται σήμερα μέσα σε δύο με τρεις εργάσιμες μέρες και η εγγραφή εταιρείας σε μια με δύο εργάσιμες μέρες, ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος, όλα τα αιτήματα μπορούν να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά από εκείνους που θα ήθελαν να κάνουν τη δουλειά τους σε μια μέρα”.

Μόνο στα καταστατικά των εταιρειών, το Τμήμα βρίσκεται ακόμη πίσω, 15 εργάσιμες ημέρες, ενώ προηγουμένως βρισκόταν περίπου δύο μήνες πίσω, πρόσθεσε.

Ο κ. Κόκκινος είπε ότι σήμερα το Τμήμα βρίσκεται στα επίπεδα ανταπόκρισης που επιθυμούσε το κοινό να βρίσκεται το Τμήμα.

“Με τη μείωση των εργασιών του Τμήματος από τον περασμένο Μάρτιο και εντεύθεν, λόγω των εξελίξεων από τις αποφάσεις του Eurogroup, καταφέραμε και φθάσαμε στα επίπεδα λειτουργίας/εξυπηρέτησης του κοινού στα οποία έπρεπε να βρισκόμαστε”.

Μακάρι να μην υπήρχε αυτή η μείωση των εργασιών και να πετυχαίναμε αυτά τα επίπεδα είτε μέσω υπερωριακής απασχόλησης είτε διαφορετικά, σημείωσε.

Αποϋλοποίηση Τμήματος

——————–

Εξάλλου, ο κ. Κόκκινος είπε στο ΚΥΠΕ ότι βρίσκεται σε αναμονή για να του δοθεί, όπως του έχει λεχθεί, προσωπικό το οποίο θα βοηθήσει στην πλήρη αποϋλοποίηση ή ψηφιοποίηση του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών, δηλαδή, όπως εξήγησε, στη μεταφορά των εγγράφων που βρίσκονται στο φάκελο μιας εταιρείας σε ηλεκτρονική μορφή, από χάρτινη, μέσω σάρωσης των σχετικών εντύπων των εταιρειών.

Ανέφερε ότι η σάρωση των εγγράφων θα βοηθήσει να βλέπει ο ενδιαφερόμενος τα έγγραφα μιας εταιρείας από το σπίτι του, μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος, πέρα από την τελική λίστα φακέλου που βλέπει σήμερα.

Είπε ακόμη ότι θα σαρωθούν επίσης οι ετήσιες εκθέσεις και λογαριασμοί των εταιρειών που βρίσκονται εκτός φακέλων εταιρειών για χρόνια, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ εξήγησε πως παρά το γεγονός ότι αυτά τα έγγραφα βρίσκονται εκτός φακέλων, είναι ενημερωμένα με τις τελευταίες αλλαγές που έχουν επέλθει σε μια εταιρεία.

“Μου ελέχθη ότι θα σταλεί προσωπικό. Κάποιοι λένε ότι αυτό το προσωπικό θα σταλεί αρχές Αυγούστου, κάποιοι μας λένε ότι υπάρχουν προβλήματα γιατί πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο προσωπικό που θα έχει κάποιες βασικές γνώσεις, οι οποίες θα του επιτρέπουν να κάνει αποϋλοποίηση ενός φακέλου”, ανέφερε.

Ο Έφορος Εταιρειών είπε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι σήμερα έχουν σαρωθεί φάκελοι, περίπου 24.000 εταιρειών και θα συνεχιστεί η σάρωση με τους φακέλους και των υπολοίπων 300.000 εγγεγραμμένων εταιρειών, ξεκινώντας, ωστόσο, από τις πιο νέες εγγραφές και πηγαίνοντας προς τις πιο παλιές. Σημείωσε ότι ένας αριθμός εταιρειών, περίπου 50.000, έχουν διαγραφεί ή έχουν υποβάλει αίτηση για διαγραφή.

Θα ακολουθηθεί αυτός ο τρόπος σαρώματος, όπως εξήγησε, έτσι ώστε να σαρωθούν πρώτα οι φάκελοι των νέων εταιρειών που είναι σίγουρα ενεργές εταιρείες.

Σημαντικό, σύμφωνα με τον Έφορο Εταιρειών, είναι το προσωπικό που θα δοθεί στο Τμήμα να έχει την ικανότητα να χειριστεί τις μηχανές σαρώματος.

Τέλος, σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της όλης εργασίας, ο κ. Κόκκινος είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό και την ικανότητα του προσωπικού που θα δοθεί στο Τμήμα “για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό το έργο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα