Σκοπός μας η λύση να αναιρεί τα τετελεσμένα της εισβολής, λέει ο Γ. Ομήρου

20:51 13/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Χρέος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να οικοδομήσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση μεταξύ ηγεσίας και λαού, στη βάση ενός κοινού διακηρυγμένου στόχου, που δεν μπορεί να είναι άλλος από μια λύση του Κυπριακού, που θα αναιρεί καθολικά τα τετελεσμένα της εισβολής, της κατοχής και του εποικισμού, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Κέντρου Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ στην Παναγιά για τα 100 χρόνια

από τη γέννηση του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, ο κ. Ομήρου είπε πως στόχος πρέπει να είναι μια λύση που θα αποκαθιστά πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νομίμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα είναι σύννομη με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τότε και μόνον τότε», πρόσθεσε στο χαιρετισμό του τον οποίο ανέγνωσε ο βουλευτής Φειδίας Σαρίκας, «θα μπορέσουμε να πράξουμε ό,τι απαιτείται για την πραγμάτωση αυτού του στόχου, ξεκινώντας από την πρόκληση πραγματικού κόστους στην Τουρκία, μεγαλύτερου από του οφέλους που απολαμβάνει κατέχοντας στρατιωτικά την Κύπρο».
Όπως ανέφερε, «η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αξιολογητή της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας, αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί σε αυτή τη στρατηγική», για να προσθέσει πως «στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε, θα πρέπει να είναι καθολικό το μήνυμα που στέλλεται προς πάσα κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία, πως δεν πρόκειται να γονατίσουμε και οι αντιστάσεις μας δεν θα καμφθούν κάτω από τις οποιεσδήποτε πιέσεις».

Συνέχισε λέγοντας πως «το άδικο που βιώνουμε για 39 τώρα χρόνια θα αρθεί, γιατί σύμφωνα με τον ίδιο τον Εθνάρχη Μακάριο ‘Το δίκαιον πλήττεται και προσκαίρως καταπατείται, αλλά τελικώς νικά’».
Αναφερόμενος στα εκατό χρόνια, μετά τη γέννηση και 36 χρόνια μετά το θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’, ο κ. Ομήρου είπε πως η «μεγάλη πορεία» του Μακαρίου προκαλεί το ίδιο δέος και τον ίδιο θαυμασμό.

«Όπως το ύψος μιας οροσειράς γίνεται αντιληπτό όσο απομακρυνόμαστε από τους πρόποδές της, έτσι και το μεγαλείο του Μακαρίου γιγαντώνεται όσο απομακρυνόμαστε από τη χρονιά του θανάτου του, αφού πλέον η διαδρομή του γίνεται αντικείμενο νηφάλιας επιστημονικής κριτικής», σημείωσε.
Κατέληξε λέγοντας πως «οι παρακαταθήκες του και οι κατευθυντήριες γραμμές του στο μακροχρόνιο αγώνα που διεξάγουμε παραμένουν πάντα επίκαιρες», συμπληρώνοντας ότι «σήμερα, που οι διάφοροι επιτήδειοι ουδέτεροι θεωρούν ότι η οικονομική κρίση αποτελεί ευκαιρία για συνθηκολόγηση των Ελλήνων της Κύπρου σε λύση τουρκικών προδιαγραφών, τα λόγια του Μακαρίου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την 2α Οκτωβρίου 1974, αποτελούν τη διαχρονική απάντηση του λαού μας: «Ουδέν επιχείρημα δύναται να δικαιολογήση την απαίτησιν της Τουρκίας διά γεωγραφικήν ομοσπονδίαν, η οποία ουχί μόνον θα ήτο απάνθρωπος, αλλά, ωσαύτως, θα επέφερεν αλλαγή του χαρακτήρος της Κύπρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα